preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
vijesti

Digitalne potvrde za učenike

Autor: Kristinka Lemaić, 25. 9. 2020. 08:13

Dragi učenici i poštovani roditelji!

Na poveznici https://potvrde.skole.hr/login prijavljujete se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom (učenici) ili svojim pristupnim podacima sustavu e-Građani (preko Fine ili bankovnih tokena, najmanje treće razine - roditelji) te možete ispisati digitalnu potvrdu o školovanju. U padajućem izborniku moguće je odabrati svrhu potvrde. Potvrde koje su izdane putem tog sustava zamjenjuju u potpunosti potvrde iz škole u svim pravnim poslovima te više nije potrebno dolaziti po potvrde u školsku referadu. Potvrde se mogu spremiti na računalo, slati ili ispisivati, ovisno o potrebama. Sustav za izdavanje potvrda  podatke o učenicima preuzima iz baze podataka e-Matice u kojoj su svi učenici.

[više]

Produljenje ili izrada pretplatnih karata za učenike

Autor: Tanja Dumbović, 1. 9. 2021. 11:06

Dragi roditelji i učenici,

na web stranici ZET-a; https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/produljenje-ili-izrada-pretplatnih-karata-za-ucenike-i-studente/499 

nalaze se detaljne upute za izradu ili produljenje besplatnih karata za učenike. Za učenike će od 2. rujna bit omogućeno i znatno jednostavnije produljenje postojećih Pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, koje će se moći obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i kioscima ugovornih partnera (Tisak i iNovine). Zbog navedenoga, nije potrebno da učenici u školi potvrđuju produljenje ili izradu nove pretplatne karte.

[više]

eTwinning projekt Pokvareni telefon

Autor: Sara Novak, 22. 7. 2021. 10:14

Tijekom eTwinning projekta Pokvareni telefon, namijenjenog učenicima srednjih strukovnih škola, 30 učenika i 5 nastavnica naše škole sudjelovalo je u različitim projektnim aktivnostima.

Osim naše škole u projektu su sudjelovale i strukovne škole iz Bedekovčine, Sarajeva i Varaždina.

Učenici su se bavili temom medijske pismenosti i dezinformacija kroz igranje pokvarenog telefona, istraživanje tematike, pisanje lažnih članka i poruka, izradu stripova, izradu logo oznaka, avatara i dr. 

Cilj projekta bio je unaprijediti vještinu komunikacije na hrvatskom jeziku, povećati odgovornost, uvidjeti vrijednost timskoga rada i suradnje, razviti kreativnost, poboljšati digitalnu pismenost kroz korištenje različitih digitalnih alata, unaprijediti istraživanje online stručne literature, osnažiti rješavanje problema, poboljšati kreiranje digitalnih materijala.

Naši su učenici aktivno sudjelovali na nekoliko online sastanaka te uspješno surađivali u timskom radu s učenicima drugih škola. 

Rezultat projekta su muzej lažnih vijesti, posteri, kvizovi, prezentacije, strip, e-novine i e-knjiga. 

Nastavnice koje su provodile projekt: Josipa Zelić, Vanja Jug, Karmen Mott Bingula i stručne suradnice Sara Novak i Tanja Dumbović.

U nastavku možete pogledati e-knjigu.

[više]

Svečana dodjela nagrada najboljim učenicima završnih razreda

Autor: Kristinka Lemaić, 11. 7. 2021. 17:05

Svečana dodjela nagrada najboljim učenicima završnih razreda bila je veličanstvena, a takvom su je učinili baš oni,  naši vedri i nasmijani maturanti, podsjetivši nas još jednom kako su doista posebna i odlična generacija mladih ljudi koje su djelatnici Industrijske strojarske škole imali sreću upoznati i pratiti tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Industrijska strojarska škola (ISŠ) obrazuje učenike za mnoga zanimanja obrazovnog sektora strojarstva koja su lakozapošljiva, stipendirana, deficitarna, gospodarski perspektivna i cijenjena u svijetu rada. Stare predrasude dovele su do toga da strukovno obrazovanje i osposobljavanje ima nisku privlačnost i ugled u društvu. Strukovno obrazovanje i osposobljavanje danas je inovativno, koristi moderne tehnologije te se njime stječu vještine koje su potrebne i tražene na tržištu rada što najbolje pokazuje primjer naših ovogodišnjih maturanata od kojih je većina već pronašla mjesto na tržištu rada. Bez strukovnih vještina nema nijednog modernog društva te svijet i život kakav poznajemo ne bi funkcionirao. Strukovne vještine prijeko su potrebne i zato su učenici ISŠ-a, koji se obrazuju u zanimanjima automehaničar, bravar, alatničar, instalater grijanja i klimatizacije, autolimar, tokar, tehnički crtač i CNC operater iznimno važni u svakodnevnom životu modernog društva te vrlo pronađu posao ili otvore svoj obrt kao što je to slučaj i s našim ovogodišnjim najboljim učenicima: Josipom Kelinom, Tinom Lovoševićem, Dominikom Jančićem, Lukom Kosovićem, Patrikom Rašićem i Filipom Tolićem. Osim što su svi učenici redom zahvalili na podršci razrednicama Mati Sabolu, Nataši Arambašić, Josipi Zelić, Astrid Neuhold, Ivani Šutalo Dujmenović, Stipi Crnoji, Damiru Derišu i svim djelatnicima ISŠ-a, obećali su ravnatelju Nenadu Pavliniću da će uvijek biti najbolji ambasadori Škole popularizirajući sve obrazovne programečije opise kojih su saželi o čemu detaljnije možete pročitati klikom na „više“.

[više]

Rezultat odabira učenika za drugi ponovljeni poziv za dostavu prijava za sudjelovanje u projektu Erasmus+ 2020./2021. CNC operater- LITVA

Autor: Meri Ružević, 25. 6. 2021. 08:44

Učenik sa šifrom TONI i brojem bodova 60, jedini je prijavljen i odabran na drugi ponovljeni poziv za dostavu prijava za sudjelovanje u projektu Erasmus+ 2020./2021. Učenik će biti sudionik  mobilnosti u Litvi.

Ravnatelj Nenad Pavlinić i koordinatorica projekta Meri Ružević dononijeli su odluku o odabranom učeniku.

Čestitamo odabranom učeniku.

[više]

Bodovna ljestvica učenika prijavljenih na drugi ponovljeni poziv za dostavu prijava za sudjelovanje u projektu Erasmus+ 2020./2021. AUTOMEHANIČARI - FRANCUSKA

Autor: Meri Ružević, 25. 6. 2021. 08:39

Lista učenika u zanimanju automehaničar prijavljenih na drugi ponovljeni poziv za dostavu prijava za sudjelovanje u projektu Erasmus+ 2020./2021. koji će biti sudionici mobilnosti u Francuskoj. Ravnatelj Nenad Pavlinić i koordinatorica projekta Meri Ružević donose bodovnu listu učenika sudionika mobilnosti.

Čestitamo svim odabranim učenicima.

[više]

Učenici Industrijske strojarske škole izradili su kućicu za knjige

Autor: Kristinka Lemaić, 15. 6. 2021. 10:05

Učenici Industrijske strojarske škole (ISŠ) obilježili su Godinu čitanja brojnim aktivnostima, a s obzirom na to da je ISŠ strukovna škola te je učenje temeljeno na radu, učenici su na prijedlog Ksenije Banović, više stručne savjetnice Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i nastavnice Hrvatskoga jezika Ive Bojčić te uz mentorstvo strukovnih učitelja Slavena Kuhara i Silvia Terzea, izradili malu slobodnu knjižnicu – kućicu za knjige koja funkcionira po principu Posudi, čitaj, vrati ili/i doniraj knjigu!

Godina 2021. proglašena je Godinom čitanja, a tu odluku donijela je Hrvatska vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u okviru akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti, uključivanje svih slojeva društva u čitanje sa zadovoljstvom, razumijevanjem i kritičkim promišljanjem te povećanjem dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala. Doprijeti do čitatelja, do samog srca zajednice, misija je Godine čitanja, kao i svih književnika, knjižničara, knjižara i svih koji zagovaraju čitanje pa tako i učenika i djelatnika ISŠ-a.

Učenici ISŠ-a  obilježili su Godinu čitanja brojnim aktivnostima, a s obzirom na to da je ISŠ strukovna škola te je učenje temeljeno na radu, učenici su, uz mentorstvo strukovnih učitelja Slavena Kuhara i Silvia Terzea, izradili malu slobodnu knjižnicu – kućicu za knjige reciklirajući uporabne predmete i koristeći dostupne resurse materijala, alata i uređaja iz odjela Školske radionice. Mala slobodna knjižnica smještena je na ulazu u Školu i funkcionira po principu Posudi, čitaj, vrati ili/i doniraj knjigu!

Ovim projektom učenici i djelatnici ISŠ-a željeli su istaknuti važnost pisane riječi, učiniti knjigu dostupnu svima te potaknuti sve učenike, djelatnike i prijatelje Škole na čitanje. Vjeruju kako će projekt biti prihvaćen na način kako je i zamišljen, odnosno da čitatelji donose vlastite naslove te posuđuju one koji će biti dostupni u trenutku posuđivanja.

Kako bi kućica već na početku bila puna knjiga, pobrinut će se djelatnici Škole i viša stručna savjetnica ASOO-a Ksenija Banović unaprijed se radujući razmjeni čitalačkih utisaka. Na poziv administratorica Facebook stranice Male slobodne knjižnice Hrvatske Male slobodne knjižnice Hrvatske - Početna | Facebook Maje Lesinger i Željke Hatvalić Strahija, učenici ISŠ-a postavili su lokaciju svoje kućice na kartu malih slobodnih knjižnica Hrvatske.

[više]

Učenici Industrijske strojarske škole u projektu Natura Obscura

Autor: Kristinka Lemaić, 14. 6. 2021. 13:43

Učenici 1.e razreda Industrijske strojarske škole i njihova razrednica Iva Bojčić s oduševljenjem su se odazvali pozivu više stručne savjetnice iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ksenije Banović na sudjelovanje u projektu Natura Obscura - knjige na planine! koji je 2018. nastao suradnjom Knjižnice grada Zagreba Marije Jurić Zagorke i Planinarskog društva Izletnik.

Misao vodilja i ideja samog projekta je opskrbiti planinarske domove knjigama. Kako bi knjige sretno stigle do Planinarskog doma Risnjak, pobrinula se odlična ekipa iz Planinarskog društva Izletnik, predsjednik Gordan Valjak i Minja Jošić. Knjige koje smo nosili na planinu uzeli smo u KGZ, Knjižnici Marije Jurić Zagorke, gdje su nas dočekale voditeljica knjižnice Maja Pranić i knjižničarka i članica Planinarskog društva Izletnik Vlatka Sambolec. S nama su, također, bili i predstavnici Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba, knjižničarka Maja Medenjak i profesor Dalibor Pekas, a cijelim putem društvo nam je pravio i hrvatski književnik i karikaturist Damir Karakaš.

Maja Pranić zamislila je izlet kao sat lektire te je Damir Karakaš bio poseban sudionik puta zbog svoje knjige Sjećanje šume koja je izborna lektira u svim srednjim školama i bit će u čitankama za 8. razred u ovoj školskoj godini. Knjiga je dobila uglednu talijansku nagradu Premio ITAS, koja tematizira svijet prirode i planina, u kategoriji romana za mlade. Knjige su uživale na zanimljivom putovanju koje je trajalo pet sati. Bilo je to pet sati zanimljivih razgovora, učenici su putem pitali Damira sve o knjizi Sjećanje šume, a on je neumorno odgovarao. Put je Karakaš dodatno oplemenio crtajući karikature svih sudionika. Neki su bili počašćeni karikaturom trenutnog izgleda, a neki onog kako će izgledati za dvadesetak godina.

Knjige i karikature sretno su stigle u Planinarski dom Risnjak gdje smo napravili performans izložbu, ujedno crtajući sve prisutne u Domu Risnjak. Predivno su nas dočekali vlasnici samog Doma, a neki od njih ujedno su članovi benda Cinkuši.

Nakon izvrsnog performansa, nakon izvrsnog ručka i odličnog druženja krenuli smo se spuštati s planine u nadi da će knjige zaista usrećiti nekoga tko se zatekne tamo. Sam naziv projekta Natura Obscura, saznajemo to sa stranica Knjižnica grada Zagreba, ''simboličan je i poigrava se semantikom pojma camere obscure (tamne sobe). Obscura je nešto tamno i mračno, kroz čiju pukotinu ulaze samo one zrake svjetlosti koje padaju pod točno određenim kutem, kako bi u toj tami projicirale obrnutu sliku objekta u svom svojem sjaju. Tako je i u prirodi knjiga svjetlosna zraka koja prodire kroz pukotinu u nama, a knjiga na planini sinergija je onog najboljeg stvorenog od čovjeka i prirode''.

[više]

Pohvalnica učenika 2.g razreda za strukovnog učitelja Jadranka Kezerića

Autor: Josip Filić, 14. 6. 2021. 11:08

Učenici A grupe 2.g razreda u zanimanju CNC operater posljednjeg dana nastavne godine 2020./2021. na poseban način zahvalili su svom strukovnom učitelju Jadranku Kezeriću za svo znanje i vještine koje im je prenio tijekom dvije godine Praktične nastave u 1. odjelu Školske radionice. Učenici su strukovnom učitelju Jadranku Kezeriću uručili pohvalnicu i njihove zajedničke fotografije te su tom prekrasnom gestom pokazali da njihovi roditelji i nastavnici nisu zanemarili odgojnu komponentu srednjoškolskog obrazovanja i odrastanja.

Industrijska strojarska škola strukovna je škola pa je težište naše Škole na razvijanju učeničkih kompetencija učenjem temeljenom na radu kao i kontinuirani razvoj kulture sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. No, i na primjeru učenika 2.g (Viktorija Bugan, Gregor Pavić, Azim Ameti, Juraj Belinić, Mihael Đurašin, Ivan Car, Luka Babić, Matija Cicvara i David Butorac) vidljivo je da nije zanemaren ni razvoj socijalnih vještina i generičkih kompetencija naših učenika jer ih poučavamo i kulturnom ophođenju, rješavanju problema i donošenju odluka, kritičkom mišljenju, aktivnom građanstvu, vještinama komuniciranja u svijetu rada i odnosu punom poštovanju prema odgojno-obrazovnim radnicima.

Čestitamo učenicima 2.g razreda što su prepoznali vrijednost stručno-pedagoškog rada strukovnog učitelja Jadranka Kezerića koji im poručuje da mu se uvijek mogu obratiti ukoliko će trebati savjet i pomoć u razvoju svoje profesionalne karijere.

[više]

Učenici Industrijske strojarske škole izlagači na trećoj videokonferenciji učenika StudentsMeetCRO

Autor: Josip Filić, 10. 6. 2021. 18:44

Ogulinska Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana organizirala je, te u srijedu 9. lipnja 2021. godine provela, treću po redu videokonferenciju učenika StudentsMeetCRO.

Na prvoj videokonferenciji učenika StudentsMeetCRO, održanoj u svibnju 2019. godine, učenici ISŠ-a bili su publika, a na drugoj  videokonferenciji odvažili su se biti izlagači te su tu tradiciju učenici nastavili i 2021. godine. Učenik 1.a razreda u zanimanju automehaničar Karlo Krnjić održao je online izlaganje na temu „Drobilica za plastiku – tehnologija za zelenu školu“ u kojem je govorio o projektiranju i izradi drobilice za plastiku izrađenoj u odjelima Školske radionice. Mentori učeniku bili su voditeljica Praktične nastave Kristinka Lemaić i strukovni učitelj Josip Filić. Vođena mentorstvom nastavnika Ive Bojčić i Mate Sabola, učenica 2.g razreda u zanimanju CNC operaterka Viktorija Bugan svoje izlaganje nazvala je „Povezivanje praktične nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja“. Učenica je govorili o suradnji  s organizacijom Status M koja promiče nenasilje, toleranciju i rodno ravnopravne norme te o drugim aktivnostima ISŠ-a koje doprinose kulturi nenasilja, a u koje se osim nastave Etike, uključuje i Praktična nastava gdje učenici izrađuju metalne instalacije s temama tolerancije i prevencije nasilja.

U videokonferenciji StudentsMeetCRO sudjelovale su i učenice iz Gimnazije „Vukovar“ te je bilo govora o Arduino programiranju dok  nas je učenica iz varaždinske Medicinske škole informirala o projektu u kojem se govori o emocionalnom stanju mladih u doba COVID-a 19. Zanimljivi projekti provedeni su i u splitskoj Zdravstvenoj školi kao i u ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana.

Cilj je ove online videokonferencije da učenici dijele svoja iskustva pritom stvarajući buduća partnerstva, a ujedno uče jedni od drugih i stječu prezentacijske vještine.

Zahvaljujemo prof. Marijani Smolčec i ogulinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana što je učenicima diljem Hrvatske omogućila ovo sjajno iskustvo.

[više]

Modul – školske novine učenika Industrijske strojarske škole Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristinka Lemaić, 27. 5. 2021. 19:13

Učenici novinarske sekcije Industrijske strojarske škole (ISŠ) objavili su školske novine Modul namijenjene svim sadašnjim i bivšim učenicima, prijateljima Škole kao i učenicima osmih razreda čiji odabir će biti baš njihova Škola. Novinari ISŠ-a opisali su događanja koja su obilježila nastavnu godinu 2020./2021.

Nastavnica Hrvatskoga jezika prof. Iva Bojčić već nekoliko godina voditeljica je novinarske sekcije koju je zamislila i ostvarila kao učeničku platformu za vježbanje novinarstva. Prof. Bojčić vrijedno i kreativno organizira i usmjerava svoj novinarski tim te ih je okupljala tijekom nastave u modelu A, ali i tijekom nastave na daljinu. Ističe da se u svim oblicima nastave pokazalo da su učenici savjesni, dosljedni, inovativni, željni novih izazova i da se na njih može računati. Prof. Bojčić s ponosom ističe da je zadovoljna rezultatom zajedničkog rada, podrškom uređivačkog odbora i sjajnim kritikama čitatelja. Interaktivan i suradnički odnos novinarske sekcije najbolje je opisao glavni urednik školskih novina Dino Badić učenik 1.e razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije koji se čitateljstvu obratio  riječima: „Stigao je novi broj školskih novina u ovoj, po mnogo čemu, vrlo izazovnoj, nepredvidivoj, ali i zanimljivoj školskoj godini. Iza nas je više od godinu dana protkanih novim, do sada nezamislivim i nepoznatim izazovima te pomiješanim emocijama. Međutim, iako je i ova nastavna godina bila specifična, imamo puno toga za pokazati. Cjelokupna situacija vezana uz koronu nije nas obeshrabrila, možda malo usporila, ali nikako demotivirala. I dalje smo se družili, malo uživo, malo virtualnim putem, ali naši su novinari i članovi uredničkog odbora bez obzira na sve bili vrijedni i inspirativni. Stoga vam i u ovom broju školskih novina donosimo pregled uspjeha talentiranih sportaša, inovatora ili pak ljubitelja dobre knjige. Svatko se pronašao u nečemu, a ako još nije, samo je pitanje trenutka kada će. Jer mogućnosti je stvarno puno, kao i prilika za širenje vidika koji nam se pružaju u ovoj školi. Više o svemu navedenome pročitajte u novinama. Nadamo se da ćete uživati, kao i mi kada smo ih stvarali! “

Uživajte u novom broju Modula http://bit.ly/Modul2020-2021

[više]

Učenici Industrijske strojarske škole ozelenili su hodnike škole

Autor: Kristinka Lemaić, 27. 5. 2021. 15:35

Akciju Ozelenimo našu školu pokrenuo je 2.f razred s razrednicom Meri Ružević. Vrijedne ruke učenica 2.c razreda Patricije Josipović, Nike Grošinić, Nikoline Soviček, Lare Filipčić i naših spremačica oplemenile su prostore škole! Svojim donacijama u akciji sudjelovali su učenici i nastavnici, a donacije cvijeća i biljaka rado ćemo primiti i ubuduće. Klikom na „više“ pogledajte fotografije akcije koja je ozelenila prostor škole i izmamila brojne osmijehe učenika i djelatnika škole.

[više]

Naši učenici na svjetskom natjecanju u brzom tipkanju

Autor: TANJA Novak Pavić, 17. 5. 2021. 16:57

Od 15. veljače do 12. svibnja 2021. godine održavalo se svjetsko natjecanje u brzom tipkanju. Učenici širom svijeta mogli su online tipkati na materinskom i 16 stranih jezika po želji. Pravila ovog natjecanja vrlo su stroga, jer natjecatelji moraju istovremeno zadovoljiti kriterije brzine i točnosti. Svaki natjecatelj pretipkava zadani tekst 10 minuta, pri čemu se za svaku pogrešku oduzima 50 otkucaja. Za kategoriju učenika potrebno je otipkati minimalo 180 čistih otkucaja u minuti pri čemu ne smiju napraviti više od 1% pogrešnih otkucaja i to u samo jednom pokušaju. U kategoriji odraslih potrebno je natipkati minimalno 240 čistih otkucaja uz maksimalno 0,5% pogrešaka.
Učenici 1.c razreda oprobali su svoju vještinu na hrvatskom, engleskom te talijanskom jeziku zajedno sa svojom nastavnicom Karmen Mott Bingula. Samo se 155 učenika iz različitih zemalja svijeta uspjelo plasirati na listu tipkača koji su istovremeno i brzi i precizni, a među njima su i naši Karlo Krfogec (51. mjesto, prosječno 239 čistih otkucaja u minuti i 0,42% pogrešaka), Mateo Levak (69. mjesto, prosječno 195 čistih otkucaja u minuti i 0,33% pogrešaka) te Mario Popović (71. mjesto, prosječno 167 čistih otkucaja u minuti i 0,19% pogrešaka). Čestitamo!
[više]

Oblici psihološke podrške Vijest ima dokument u privitku

Autor: Sara Novak, 12. 5. 2021. 08:53

 

 

Poštovani roditelji i učenici, u nastavku je digitalni letak s informacijama o dostupnim oblicima pomoći i podrške vezano uz mentalno zdravlje, s posebnim naglaskom na period korona krize.

Ukoliko smatrate da je pomoć potrebna vama ili vašem djetetu, pozivamo vas da se javite stručnoj pedagoškopj službi u školu ili potražite pomoć i podršku u navedenim institucijama.

 

 

 

 

 

[više]

Plasman naših učenika na Državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2021.

Autor: Administrator , 22. 4. 2021. 17:08

Na temelju Pravila i uputa za organizaciju i provedbu Worldskills Croatia smotri u školskoj godini 2020./2021., Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih objavila je popis odabranih radova i Vježbeničkih tvrtki:

https://www.worldskillscroatia.hr/media/2360/popis-odabranih-radova-i-vjezbenickih-tvrtki-wsc-smotre-2021.pdf među kojima je i rad naših učenika - drobilica za plastiku.

WSC smotre 2021. organizirat će se u virtualnom okruženju. Najboljih pet radova svake smotre bit će predstavljeno na mrežnim stranicama Agencije https://www.asoo.hr/ i WorldSkills Croatia https://www.worldskillscroatia.hr/hr/naslovnica/ gdje će biti objavljena i poveznica za glasanje.

Od 25. travnja 2021. do 4. svibnja 2021. bit će otvoreno online glasanje gdje će posjetitelji mrežnih stranica odabrati najbolji rad i Vježbeničku tvrtku.

Svih pet najboljih radova svake WSC smotre bit će prikazani digitalno na centralnoj lokaciji gdje će se održavati Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2021.

Čestitamo na ovom velikom uspjehu našim učenicima Juraju Brezaku iz 2.f, Dorianu Jankoviću iz 3.c i Karlu Krnjiću iz 1.a kao i njihovim mentorima - strukovnom učitelju Josipu Filiću i voditeljici Praktične nastave Kristinki Lemaić. Zahvaljujemo svima koji su  savjetima i potporom pomogli u izradi drobilice.

[više]

Noć knjige 2021. - Ljekovita moć knjige

Autor: TANJA Novak Pavić, 22. 4. 2021. 15:36

I ove godine u Noći knjige, 23. travnja 2021. godine, već desetu godinu zaredom, želimo skrenuti pozornost na knjigu, na radost i veselje čitanja.

petak 23. travnja slavimo jubilarnu desetu Noć knjige. U Godini čitanja osobito je potrebno skrenuti pozornost na knjigu i čitanje te govoriti o položaju i vrijednosti knjige u suvremenom društvu.

Predstavljamo vam Knjigušku, zaštitno lice Noći knjige 2021. Ona je pripovjedačica ljekovitih priča, krojačica, iscjeliteljica staroga kova što za svaku boljku nudi čarobna slova! 

 

Tema ovogodišnje Noći knjige 2021. je ljekovita moć knjige.

"Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.

U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja. Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?"

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i prisustvo knjiga u našem životu.

[više]

Naša škola u nagradnom natječaju Digitalna igra(čka)!

Autor: TANJA Novak Pavić, 24. 3. 2021. 15:59

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) je organizator različitih aktivnosti i projekata kojima se kod djece i odraslih nastoji potaknuti razvijanje digitalne pismenosti, znanja i kompetencija u programiranju, robotici i drugim STEM područjima. Njihovim se projektima također želi utjecati na kreativnost, upornost, kao i na razvoj vještina učenja te vještina rješavanja problema.

U sklopu projekta Generacija NOW 2020./2021. IRIM je otvorio nagradni kreativan natječaj s temom Digitalna igra(čka) i osnovnom idejom da učenici osmisle kreativan rad na temu igre, društvene igre ili igračke i na taj način stvore neku novu digitalnu igru ili igračku. Učenici naše škole su sa svojim mentorima prihvatili ovaj kreativan izazov te u kategoriji od 1. do 4. razreda srednje škole sudjeluju s dva tima i dvije digitalne igračke (Lanterna i Žmigavac).

Prvi tim, u sastavu učenika 2. c razreda usmjerenja alatničar: Vilim Brajović, Robert Kolarić, Nikola Stepušin i Slavko Špišić, izradio je pod mentorstvom Dragomira Bjelanovića svjetionik - lanternu s programiranim ritmom paljenja i gašenja svjetionika, a novonastala igra bila je plovidba noću u razredu. Učenici su odlučili izraditi model pravog svjetionika jer su se prvi put susreli s programiranjem. Na poveznici možete pogledati fotogaleriju stvaranja projekta, kao i videoprezentaciju projekta. Druga digitalna igračka s pokazivačima smjera („žmigavcima“) poučava djecu prometnoj kulturi u najranijoj dobi. Kućište igračke je odbačeni tetrapak te su učenici od autobusa dobili vatrogasno vozilo s pokazivačima smjera. Autori ove digitalne igračke su Marko Ripa i Neven Strugar, učenici 3. a razreda, usmjerenja automehaničar, a mentor im je bio nastavnik strojarske skupine predmeta Damir Deriš. Fotogalerija izrade rada i videoprezentacija

[više]

22. ožujka – Svjetski dan voda u Industrijskoj strojarskoj školi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vanja Jug, 22. 3. 2021. 16:33

Ideja za ovaj međunarodni dan nastala je 22. prosinca 1992. godine u Rio de Janeiru na prijedlog UN-ove konferencije o okolišu i razvoju (engl. United Nations Conference on Environment and Development – UNCED). Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. godine.

Učenici 1.d razreda (Lovro Miliša, Martin Popović i Dominik Šimanović) su pod voditeljstvom prof. Vanje Jug obilježili Svjetski dan voda izradom plakata te materijala u digitalnom alatu Canva (https://www.canva.com/) u kojima su naglasili problematiku onečišćenja vode različitim onečišćivačima te način pročišćavanja otpadnih voda. Plakatom i digitalnim materijalom je objašnjen način i važnost upotrebe vode u rafineriji, pri proizvodnji aluminija te u valjaonici, kao i potrošnja vode za dobivanje proizvoda od papira te za hlađenje u metalurškoj industriji. Rad učenika se nalazi u nastavku.

[više]

15. ožujka – Svjetski dan prava potrošača u Industrijskoj strojarskoj školi Vijest ima dokument u privitku

Autor: Vanja Jug, 15. 3. 2021. 11:11

Svake se godine Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day – WCRD) obilježava 15. ožujka. Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day), koji je prvi puta obilježen 15. ožujka 1983., svake godine aktualizira raspravu o pitanjima i problemima vezanim uz područje zaštite potrošača.

Učenici 1.d razreda naše škole, Lovro Miliša i Martin Popović, su pod vodstvom prof. Vanje Jug obilježili Svjetski dan prava potrošača, na temu Zeleni potrošač.

Učenici su u digitalnom alatu Canva (https://www.canva.com/) izradili materijal u kojem su odgovorili na sljedeća tri pitanja:

 

                    1. Tko je zeleni potrošač?

                    2. Što znači zelena potrošnja?

                    3. Kako postati zeleni potrošač?

Ovim radom želimo potaknuti na korištenje proizvoda koji manje štete okolišu te pridonose održivosti, odnosno onima koji su dobiveni uporabom manje količine resursa i smanjenjem negativnih učinaka na okoliš. Rad učenika se nalazi u nastavku.

[više]

Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021.

Autor: Kristinka Lemaić, 3. 3. 2021. 17:29

Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole sudjelovali su u nacionalnoj kampanji sadnje stabala pod nazivom Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021. godine sa sloganom “Zasadi stablo, ne budi panj” i na taj način pomogli u realizaciji strategija ublažavanja posljedica klimatskih promjena prema EU standardima. U globaliziranom svijetu koji se sve brže mijenja i obilježen je izazovima poput četvrte industrijske revolucije i zelene tranzicije, ali i brojnim ugrozama kao što su klimatske promjene, pandemije, geopolitički poremećaji ili migracije, planiranje budućnosti možda je važnije nego ikada prije. Pravodobno prepoznavanje potreba, trendova, vlastitih prednosti i slabosti ključno je za pretvaranje izazova u razvojne prilike, ali i za jačanje otpornosti društva i postizanje njegove veće spremnosti za suočavanje s nepredvidivim okolnostima postojećih, ali i nadolazećih klimatskih promjena. Stoga su se učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole uključili u kampanju udruge “Zasadi stablo, ne budi panj!” 

[više]

Dan ružičastih majica u Industrijskoj strojarskoj školi

Autor: Kristinka Lemaić, 25. 2. 2021. 08:53

Svake godine, posljednje srijede u veljači, na temelju Odluke Hrvatskoga sabora iz veljače 2017. godine, u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Kako bismo 24. veljače 2021. godine u ISŠ-u obilježili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, učenici su u odjelima Školske radionice izradili metalne instalaciju s temom borbe protiv vršnjačkog nasilja dio kojih su i metalne majice ukrašene logom škole koji je za ovu posebnu prigodu postao ružičast. Učenici su metalne instalacije iskoristili i kao izložbene panoe za obrasce na kojima su pisali o tome kako mogu pomoći da nasilje prestane, što znači biti dobar prijatelj i koje bi savjete uputili žrtvama nasilja.

Središnji događaj Dana ružičastih majica bio je webinar u kojem su, osim učenika ISŠ-a, sudjelovali i učenici Športske gimnazije i Gimnazije Vukovar. Webinar „Dan ružičastih majica“ ISŠ je provela u suradnji s Organizacijom Status M https://www.status-m.hr/. Organizacija je to koja osvještava, propituje i dekonstruira društvene norme i stereotipe te promovira odgovorno ponašanje s ciljem izgradnje rodno ravnopravnog, inkluzivnog i nenasilnog društva. Nakon dinamičnog webinara koji je uključivao izlaganje predsjednice Organizacije Status M Anamarije Sočo i edukatora Statusa M Stipe Nogala, video sadržaj učenika ISŠ-a „Budi muško, mijenjaj pravila“ http://bit.ly/VideoBudiMusko te kolaboraciju i natjecanje u znanju uz pomoć IKT alata Mentimeter i Kahoot, učenici mogu:

  • opisati primjere radova učenika s temom borbe protiv vršnjačkog nasilja izrađenih na praktičnoj nastavi i u digitalnom obliku,
  • izreći mogućnosti i prednosti povezivanja praktične nastave s nastavom Etike i međupredmetnim temama,
  • objasniti pojam i značenje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja,
  • dati primjer dobre prakse obilježavanja Dana ružičastih majica

Fotografije možete pogledati klikom na "više". 

[više]

2021. - Godina čitanja

Autor: TANJA Novak Pavić, 24. 2. 2021. 18:31

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!

Međunarodni dan materinskoga jezika, Dani hrvatskoga jezika, Mjesec hrvatskoga jezika pa sve do Godine čitanja

Godina 2021. je proglašena Godinom čitanja, a tu odluku donijela je Hrvatska vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija u sklopu akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja. Ovom se akcijom želi pridonijeti razvoju kulture čitanja i omogućiti što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Uslijed novih pandemijskih okolnosti čitanje je aktivnost koja može doći više do izražaja i poboljšati ukupnu kvalitetu života svakog pojedinca, a osobito mladog čovjeka.

I naša će škola obilježiti Godinu čitanja s više aktivnosti tijekom cijele godine. Održat ćemo radionice na temu „Pjesnici o proljeću“ te radionice o cjelovitim digitalnim izdanjima na mrežnim stranicama gdje će se učenici upoznati s web stranicama koje nude besplatna izdanja knjiga. Učenici će izrađivati digitalne postere i plakate na temu „Čitanje je opet in“ i '21. -Godina čitanja“, a profesorice hrvatskog jezika će također osmisliti i druge aktivnosti promoviranja i poticanja čitanja u 2021. godini.  Mjesec hrvatske knjige u listopadu i studenom osobito će biti posvećen Godini čitanja s izložbama i radionicama o povijesti knjige i čitanja.

Učenici 1. a razreda su, pod voditeljstvom prof. Ivane Jagić obilježili Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače, kad započinje Mjesec hrvatskoga jezika i traje sve do 17. veljače 2021. godine. (Od 13. do 17. ožujka posebno se obilježavaju Dani hrvatskoga jezika.) Učenici su kroz osobni angažman osvijestili značaj materinskoga jezika za nacionalni identitet svakog naroda, govorili su o jezicima u Europskoj uniji, o razvoju i promjenama jezika, s naročitim naglaskom na hrvatski jezik. Profesorica Jagić će također s učenicima drugih razreda provesti radionice o stvaranju čitalačke publike.  Fotografije izložbi su u nastavku.

[više]

Code Week 2020 – certifikat za izvrsnost u organizaciji aktivnosti

Autor: Kristinka Lemaić, 11. 2. 2021. 09:13

Industrijska strojarska škola surađuje s Gimnazijom „Vukovar“ u mnogim aktivnostima te su se naši učenici 2020. godine, na poticaj vukovarskih gimnazijalaca, uključili u obilježavanje Europskog tjedna programiranja. Gimnazija „Vukovar“ kontinuirano obilježava Europski tjedan programiranja te na zabavan i angažirajući način čini programiranje i digitalnu pismenost vidljivom i primjenjivom. Vukovarski gimnazijalci su, zajedno s učenicima iz naše škole i učenicima Tehničke škole iz Karlovca te s učenicima iz škola diljem EU, prihvatili izazov i uključili se u 2020 Code Week Super Organiser Challenge. Učenici i nastavnici su, zadovoljivši zadane kriterije, uspjeli osvojiti certifikat za izvrsnost u organizaciji aktivnosti u okviru Code Weeka. Unatoč izazovima s kojima su se škole diljem Europe i svijeta suočile 2020. godine, više od 3,4 milijuna učenika i nastavnika iz 84 zemlje pridružilo se inicijativi EU Code Week i sudjelovalo u više od 72 000 aktivnosti, a 1359 nastavnika organiziralo je po 10 ili više aktivnosti čime su stekli certifikat Super Organizatora.

[više]

Samo zajedno možemo do boljeg i sigurnijeg interneta!

Autor: Kristinka Lemaić, 9. 2. 2021. 19:38

Sudjelovanjem u webinaru pod nazivom: „Zajedno za bolji Internet“, u organizaciji Industrijske strojarske škole i Gimnazije "Vukovar," učenici diljem Hrvatske učili su o korištenju Interneta na primjeren, odgovoran, siguran i kreativan način.

Otkrivam li previše svojih digitalnih tragova? Koristim li pouzdane izvore informacija? Prepoznajem li vjerodostojan sadržaj, stranice i izvore? Znam li kakve podatke programi i platforme prikupljaju o meni? Kršim li prava na privatnost i autorska prava drugih osoba? Znam li kritički vrednovati sadržaje kojima sam izložen/a?

Brojna su pitanja koja se pred nas postavljaju svakodnevno. U ovom dobu obilježenom pandemijom, fizičkim distanciranjem i izolacijom, komuniciranje i suradnja putem elektroničkih uređaja pokazala se od velike pomoći u održavanju socijalnih odnosa svih generacija. Jednako tako, internet se u doba koronavirusa pokazao kao neizbježan alat.

No, brojne su i opasnosti s kojima se svi a naročito mladi susreću korištenjem interneta, poput prekomjernog korištenja društvenih mreža, izloženost lažnim vijestima i zamkama, ovisnosti o likeovima i računalnim igrama, nasilja na internetu i putem modernih tehnologija, raznih prijevara poput krađe identiteta ili prisvajanja osobnih sadržaja, kršenja autorskih prava… Stoga je upravo sada, važnije no ikada, educirati djecu i mlade kako sigurno ploviti internetskim prostranstvima.

[više]

Božićni eko-izazov: Budi svjestan stvor, spasi jelku ili bor

Autor: Kristinka Lemaić, 11. 1. 2021. 20:07

Aktivistička grupa Zelena akcija pozvala je sve zainteresirane da u blagdansko vrijeme, umjesto kupnje jelke ili bora, osmisle vlastitu kreativnu „zero waste” („nula otpada“) zamjenu za božićno drvce i pri tome osvoje bicikl. Božićni eko-izazov, koji je trajao od 17. prosinca 2020.  do 11. siječnja 2021. godine, prihvatili su učenici i strukovni učitelji Industrijske strojarske škole čije je „zero waste“ božićno drvce osvojilo više od 1500 „lajkova“ u  Facebook događaju Zero waste Croatia network  i tako zauzelo drugo mjesto među 15 finalista. 

Božićni blagdani često su popraćeni navikama koje uvelike štete okolišu i društvu, a osim kupovanja nepotrebnih jednokratnih proizvoda i gomilanja ambalaže, najvidljivija praksa - koja je ujedno i simbol Božića, svakako je kupnja nekoć žive jelke ili bora, istaknuli su u Zelenoj akciji. Božićna drvca masovno se sijeku ili sade samo u tu svrhu kako bi poslije bila posječena, dovedena u domove te, nažalost, izbačena na cestu po završetku blagdana. Ideja ovog božićnog eko-izazova Zelene akcije je na kreativan način zadržati blagdanski duh i tradiciju kićenja jelke ili bora, ali i poručiti da prepoznajemo poveznicu prekomjernog i nesvrhovitog trošenja Zemljinih resursa te proizvodnje ogromnih količina otpada.

Sudjelovanjem u ovom izazovu svi uključeni odbili su kupiti jelku ili bor te su svojim činom doprinijeli očuvanju vrijednog šumskog eko-sustava i njegovih neophodnih funkcija: proizvodnja kisika, ublažavanje klimatskih promjena i zaštita od odrona.

Klikom na "više" saznajte sve o božićnom eko-izazovu.

[više]

Donacija Organizacije Status M

Autor: Sara Novak, 4. 1. 2021. 08:49

U sklopu regionalnog programa CARE Young Men Initiative (YMI) - Boys and Men as Allies in Violence Prevention and Gender Transformation in the Western Balkans podržanog od strane care Internationala Balkans, Organizacija Status M donirala nam je televizor. Ovim putem zahvaljujemo Statusu M na izvrsnoj suradnji s Industrijskom strojarskom školom koja se realizira već nekoliko godina kroz pedagoške radionice i izradu materijala na praktičnoj nastavi.

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 
MATERIJALI ZA POPRAVNE I RAZREDNE ISPITE

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Kutak za učenike
 
Školska knjižnica
 
Anketa
Jeste li pronašli informacije koje ste željeli na školskim web stranicama?
 

 

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5180553
Ovaj mjesec: 6801
Ovaj tjedan: 493
Danas: 112
 

 
 
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
VIJESTI - NASLOVNICA
25.09.2020. 08:13
Digitalne potvrde za učenike
Dragi učenici i poštovani roditelji! Na poveznici https://potvrde.skole.hr/login prijavljujete se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom (učenici) ili svojim pristupnim podacima sustavu e-Građani (preko Fine ili bankovnih tokena, najmanje treće razine - roditelji) te možete ispisati digitalnu potvrdu o školovanju. U padajućem izborniku moguće je odabrati svrhu potvrde. Potvrde koje su izdane putem tog sustava zamjenjuju u potpunosti potvrde iz škole u svim pravnim poslovima te više nije potrebno dolaziti po potvrde u školsku referadu. Potvrde se mogu spremiti na računalo, slati ili ispisivati, ovisno o potrebama. Sustav za izdavanje potvrda  podatke o učenicima preuzima iz baze podataka e-Matice u kojoj su svi učenici.

01.09.2021. 11:06
Produljenje ili izrada pretplatnih karata za učenike
Dragi roditelji i učenici, na web stranici ZET-a; https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/produljenje-ili-izrada-pretplatnih-karata-za-ucenike-i-studente/499  nalaze se detaljne upute za izradu ili produljenje besplatnih karata za učenike. Za učenike će od 2. rujna bit omogućeno i znatno jednostavnije produljenje postojećih Pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, koje će se moći obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i kioscima ugovornih partnera (Tisak i iNovine). Zbog navedenoga, nije potrebno da učenici u školi potvrđuju produljenje ili izradu nove pretplatne karte.

22.07.2021. 10:14
eTwinning projekt Pokvareni telefon
Tijekom eTwinning projekta Pokvareni telefon, namijenjenog učenicima srednjih strukovnih škola, 30 učenika i 5 nastavnica naše škole sudjelovalo je u različitim projektnim aktivnostima. Osim naše škole u projektu su sudjelovale i strukovne škole iz Bedekovčine, Sarajeva i Varaždina. Učenici su se bavili temom medijske pismenosti i dezinformacija kroz igranje pokvarenog telefona, istraživanje tematike, pisanje lažnih članka i poruka, izradu stripova, izradu logo oznaka, avatara i dr.  Cilj projekta bio je unaprijediti vještinu komunikacije na hrvatskom jeziku, povećati odgovornost, uvidjeti vrijednost timskoga rada i suradnje, razviti kreativnost, poboljšati digitalnu pismenost kroz korištenje različitih digitalnih alata, unaprijediti istraživanje online stručne literature, osnažiti rješavanje problema, poboljšati kreiranje digitalnih materijala. Naši su učenici aktivno sudjelovali na nekoliko online sastanaka te uspješno surađivali u timskom radu s učenicima drugih škola.  Rezultat projekta su muzej lažnih vijesti, posteri, kvizovi, prezentacije, strip, e-novine i e-knjiga.  Nastavnice koje su provodile projekt: Josipa Zelić, Vanja Jug, Karmen Mott Bingula i stručne suradnice Sara Novak i Tanja Dumbović. U nastavku možete pogledati e-knjigu.

 

 

Uputite prijedloge, kritike, pohvale ... na web sadržaj škole na adresu:

industrijska.knjiznica

@gmail.com

 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju