preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
vijesti

PRIJAVE I UPISI U PRVI RAZRED u školskoj godini 2022./2023.

Autor: Tanja Dumbović, 1. 6. 2022. 10:52

Dragi učenici osmih razreda, poštovani roditelji!

U nastavku pod više možete pogledati koje programe mogu učenici upisati u prvi razred  školske godine 2022./2023. u našoj školi te koju posebnu dokumentaciju trebaju donijeti prigodom upisa (Ugovor o naukovanju, Liječnička svjedodžba medicine rada, Potvrda liječnika) i za koja zanimanja.

   DOSTAVA DOKUMENTACIJE U SREDNJU ŠKOLU JE

        OD 11. DO 13. SRPNJA 2022. OD 8.00 DO 16.00 SATI  

Dokumentaciju potrebnu za upis roditelji učenika mogu poslati u navedenom terminu i putem elektroničke pošte na adresu iss@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr.  Prilikom slanja elektroničke pošte molimo roditelje da navedu broj telefona putem kojeg ih možemo kontaktirati, ukoliko će biti potrebno. Također, molimo sve učenike da se izjasne o izbornim predmetima i odabiru stranog jezika, kako je navedeno u natječaju za upis.

Učenici će se prijavljivati za upis i upisivati u 1. razred srednjih škola u ljetnom i jesenskom upisnom roku. 

[više]

Oznaka kvalitete za eTwinning projekt The Green Changemakers Vijest ima dokument u privitku

Autor: Kristinka Lemaić, 30. 7. 2022. 20:14

Nacionalna služba za potporu eTwinningu, ustrojena pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije radi pružanja potpore odgojno-obrazovnim djelatnicima, dodijelila je učenicima i nastavnicima Industrijske strojarske škole oznaku kvalitete za međunarodni eTwinning projekt The Green Changemakers.

Oznaka kvalitete za eTwinning projekt javna je afirmacija posvećenosti škole kvaliteti učenja i poučavanja te otvorenosti europskoj suradnji. Konkretno je to priznanje nastavnicima i školama za njihove eTwinning aktivnosti provedene na visokoj razini koje sustavno doprinose osnaživanju učenika u nastavku radu u eTwinning projektima.

Suradnja nastavnika, učenika, škola, roditelja i lokalne zajednice jedan je od najvažnijih elemenata eTwinninga. Koristeći eTwinning platformu članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i postati dijelom najzanimljivije zajednice u Europi te su kao takvi uspješno integrirani u Erasmus+, program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Na eTwinningu nastavnici međusobno surađuju i organiziraju aktivnosti za svoje učenike. Svi eTwinneri imaju aktivnu ulogu, druže se, istražuju, donose odluke, poštuju jedni druge i uče vještine za 21 stoljeće. Najbolji primjer za sve navedeno sudjelovanje je učenika i nastavnika Škole u međunarodnom eTwinning projektu The Green Changemakers. 

[više]

Nastavnice Industrijske strojarske škole na konferenciji Poduzetnički mindset kao preduvjet povećanja mobilnosti i konkurentnosti na tržištu rada

Autor: Kristinka Lemaić, 5. 7. 2022. 11:09

Na I. znanstveno-stručnoj konferenciji na temu „Poduzetnički mindset kao preduvjet povećanja mobilnosti i konkurentnosti na tržištu rada razvojem ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, socijalno poduzetništvo i društveno odgovorno ponašanje“, održanoj 1. srpnja 2022. u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, kao predavačice sudjelovale su nastavnice Industrijske strojarske škole Iva Bojčić i Kristinka Lemaić s izlaganjem na temu “Međunarodni eTwinning projekt kao oblik razvoja ključnih kompetencija učenika”. Nastavnice su u svom izlaganju pokazala kako učenici Industrijske strojarske škole sudjelovanjem u međunarodnom eTwinning projektu „The green changemakers“ razvijaju svoje ključne kompetencije. Nastavnice su sudionicima Konferencije pokazale i primjere povezivanja eTwinninga sa strukovnim vještinama što je Školi donijelo Status prve srednje škole ekoLucionara te nagradu Green Skills Award 2022. 

Cilj Konferencije bio je je osnaživanje stručnjaka i razmjena iskustava vezano uz razumijevanja značaja poduzetničkog razmišljanja i razvijanja kompetencija poduzetnosti, društvene odgovornosti, društvenog poduzetništva radi povećanja mobilnosti i konkurentnosti na tržištu rada, posebno vezano uz NEET skupine. U radu Konferencije sudjelovalo je niz predavača iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te osnovnih i srednjih škola kao i fakulteta te neprofitnih organizacija.

[više]

Modul – školske novine učenika Industrijske strojarske škole

Autor: Kristinka Lemaić, 29. 6. 2022. 11:45

Učenici novinarske sekcije Industrijske strojarske škole i ove godine objavili su školske novine “Modul” namijenjene svim sadašnjim i bivšim učenicima, prijateljima škole kao i učenicima osmih razreda čiji odabir će biti baš njihova škola. Novinari Industrijske strojarske škole, od kojih su mnogi članovi eTwinning projekta „The green changemakers“, opisali su događanja koja su obilježila nastavnu godinu 2021./2022. pa tako i svoje sudjelovanje u eTwinning projektu. Nastavnica Hrvatskoga jezika prof. Iva Bojčić, osim što je članica eTwinning projekta The green changemakers“, već nekoliko godina voditeljica je novinarske sekcije koju je zamislila i ostvarila kao učeničku platformu za vježbanje novinarstva. Prof. Bojčić vrijedno i kreativno organizira i usmjerava novinarski tim te ih je okupljala tijekom cijele nastavne godine. Ističe da se uvijek iznova pokazuje da su učenici savjesni, dosljedni, inovativni, željni novih izazova i da se na njih može računati. Prof. Bojčić s ponosom ističe da je zadovoljna rezultatom zajedničkog rada, podrškom uređivačkog odbora i sjajnim kritikama čitatelja. Interaktivan i suradnički odnos novinarske sekcije najbolje je opisao glavni urednik školskih novina eTwinner Dino Badić učenik 2.e razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije koji se čitateljstvu obratio  riječima: „Stigao je novi broj školskih novina u ovoj, po mnogočemu, vrlo izazovnoj, nepredvidivoj, ali  i  zanimljivoj  školskoj  godini.  Iza  nas  je  više  od  godinu dana protkanih novim, do sada nezamislivim i nepoznatim izazovima  te  pomiješanim  emocijama.  Međutim,  iako  je  i ova nastavna godina bila specifična, imamo puno toga za pokazati.  Cjelokupna  situacija  vezana  uz  koronu  nije  nas obeshrabrila, možda malo usporila, ali nikako demotivirala. I dalje smo se družili, češće u živo, malo virtualnim putem, ali naši su novinari i članovi uredničkog odbora bez obzira na sve bili vrijedni i inspirativni. Stoga vam i u ovom broju školskih  novina  donosimo  pregled  uspjeha  talentiranih sportaša, inovatora ili pak ljubitelja dobre knjige. Svatko se pronašao  u  nečemu,  a  ako  još  nije,  samo  je  pitanje trenutka kada će. Jer mogućnosti je stvarno puno, kao i prilika za širenje vidika koji nam se pružaju u ovoj školi. Više o svemu navedenome pročitajte u novinama. Nadamo se da ćete uživati, kao i mi kada smo ih stvarali :)“ Novi broj “Modula” moguće je pogledati ovdje.

[više]

Učenici eksperimentom dokazali da talog kave može biti visokovrijedno gorivo

Autor: Dragomir Bjelanović, 21. 6. 2022. 18:17

Kroz školske radionice pronio se miris koji je budio maštu i poticao gotovo hamletovsko  pitanje :“Tko to peče roštilj?“ Odgovor je brzo stigao: članovi ekološke sekcije „Ekomajska“, učenici 2.f razreda u zanimanju autolimar, Tomislav Puškadija, Mihael Kavić i Tomislav Opačak, uz voditelja nastavnika Dragomira Bjelanovića,  proveli su eksperiment: može li i  kako uopće gori talog kave u obliku peleta i briketa? Na razvijenoj toplini učenici su u dvorištu školskih radionica napravili roštilj i tako potvrdili visoku ogrjevnu vrijednost taloga kave. Eksperiment je u potpunosti uspio. Na najbolji način su priveli kraju jednu izazovnu nastavnu godinu uz poruku: ne bacajte talog kave, to je visokovrijedno gorivo!

[više]

Webinar o eTwinningu u A, B, C modelima poučavanja

Autor: Josip Filić, 18. 6. 2022. 23:59

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) i eTwinning ambasadorica Ane Marketin-Sedlar i Daniele Usmiani, 17. lipnja 2022. održan je webinar pod nazivom ''eTwinning u A, B, C modelima poučavanja - inspiracija za odgojno-obrazovne djelatnike u osnovnim i srednjim školama''. Našu Školu predstavljali su nastavnik Josip Filić i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić, a gost predavač bila je i Vesna Plenča iz Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku, Split. Predavači su prezentiranjem provedenih eTwinningovih projekata kroz praktičnu i teorijsku nastavu struke pokazali na koji način eTwinningova platforma obogaćuje samu nastavu te osnažuje struku. Učenici Industrijske strojarske škole od studenog 2021. godine sudjeluju u jednogodišnjem međunarodnom eTwinning projektu “The green changemakers” u suradnji s nositeljima projekta Gimnazijom „Vukovar“ i Tehničkom školom iz Karlovca. Na samom početku projekta aktivnostima se priključila i anadolijska srednja škola Yunus Emre iz Bingola, Turska, a nešto kasnije projektu su se pridružili učenici i nastavnici iz škole koja je u Karmirgyughu, Armenija. Cilj projekta je na inovativan način izraditi i provesti programe obrazovanja za održivi razvoj kroz razvoj kompetencija i aktivno sudjelovanje učenika u području održivog razvoja, a sve to uz osnaživanje partnerstva škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju. O svim provedenim aktivnostima sudionici webinara mogli su se informirati tijekom predavanja nastavnika Filića i voditeljice Lemaić. Tako je završetak ovogodišnjeg ciklusa webinara pod nazivom ''eTwinning u A, B, C modelima poučavanja - inspiracija za odgojno-obrazovne djelatnike u osnovnim i srednjim školama'', eTwinningovih ambasadorica Daniele Usmiani i Ane Marketin-Sedlar, odaslao poruku - Be cool, recycle in school! 

[više]

Green Skills Award 2022 eTwinning projektu “The green changemakers”

Autor: Josip Filić, 14. 6. 2022. 10:19

Ove je godine European Training Foundation (ETF) zaprimila 64 prijave iz cijelog svijeta za nagradu Green Skills Award 2022, među kojima i prijavu međunarodnog eTwinning projekta “The green changemakers” u kojem sudjeluju učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole. Projekt su pokrenule Sanda Šutalo, profesorica računalstva iz Tehničke škole Karlovac i Sanja Pavlović Šijanović, profesorica informatike iz Gimnazije Vukovar s ciljem ostvarivanja interaktivnog i inovativnog suradničkog načina rada koji pred sudionike postavlja nove izazove u području istraživanja i djelovanja u skladu s ciljevima održivog razvoja.

ETF četvrtu godinu zaredom provodi Green Skills Award, natjecanje koje obuhvaća projekte iz cijelog svijeta koji predstavljaju primjer inovativnosti i kreativnosti u zelenim vještinama i obrazovanju. Projekt „The green changemakers“ odabran je u uži izbor za nagradu “Zelena tranzicija: obrazovanje, osposobljavanje i vještine” te je ušao među deset finalista između kojih se javnim glasanjem birao pobjednik. U finalu, uz Hrvatsku, svoje su mjesto našli projekti iz Nizozemske, Jordana, Moldavije, Irske, Albanije, Georgie, Kenije i Nigerije. Svih deset projekata koji su ušli u uži izbor, profilirani su na internetskoj stranici ETF-a, a svaki je podržan videom u produkciji ETF-a. Javno glasovanje otvoreno je 13. svibnja, a do zatvaranja 5. lipnja prikupljeno je 3 769 glasova dok je videozapis Green Skills Award 2022 Finalist: Croatia – The Green Changemakers imao više od 500 pregleda. Tijekom drugog ETF Learning Connects prijenosa uživo, u četvrtak, 9. lipnja 2022. godine, eTwinning projekt “The green changemakers” proglašen je pobjedničkim projektom.

Više informacija saznajte u nastavku.

[više]

Uručena izuzetno vrijedna donacija našoj školi iz tvrtke CIAK Auto

Autor: TANJA Novak Pavić, 8. 6. 2022. 16:14

Donacija i suradnja škole i tvrtke CIAK Auto 

Bosch, Pantherol i Ciak Auto podupiru mlade automehaničare

Direktor CIAK Auta, Dalibor Bagarić uručio je donacijski paket ravnatelju Industrijske strojarske škole, Nenadu Pavliniću. CIAK Auto u svom asortimanu ima ponajbolje tržišne marke poput BOSCHa i Pantherola koji su odlučili poduprijeti ovu suradnju. U cilju što kvalitetnijeg obrazovanja mladih kadrova, tvrtka CIAK Auto donirala je našoj školi vrlo vrijedan BOSCH dijagnostički uređaj te 10 L vrhunskog Pantherol ulja koji će koristiti učenici smjera automehaničar u novoj školskoj godini. Ova donacija lijep je početak suradnje koja će se nastaviti i sljedeće školske godine kroz učeničke stručne prakse u CIAK Autu te stručne edukacije za učenike i nastavnike naše škole. CIAK Auto primit će na učeničku praksu učenike koji su zainteresirani za autoindustriju i osigurati im iskustvo koje će im koristiti u školovanju, ali i u daljnjem radu. Ova praksa odlična je inicijativa i za školu i za CIAK Auto jer će najboljim učenicima s prakse biti ponuđen posao u struci. U vrijeme kada kronično nedostaje kvalitetan kadar na tržištu rada, suradnje poslodavaca i strukovnih srednjih škola donose posebnu vrijednost za sve uključene. U nastavku pod više donosimo još detalja o ovoj hvalevrijednoj donaciji i suradnji.

[više]

Obavijest učenicima i roditeljima o povratu udžbenika te o udžbenicima za sljedeću školsku godinu

Autor: TANJA Novak Pavić, 7. 6. 2022. 16:05

I sljedeće školske godine udžbenici će biti besplatni za učenike

Dragi učenici, poštovani roditelji! 

Učenici, koji su udžbenike dobili za školsku 2021./2022. godinu, obvezni su ih vratiti po završetku nastavne godine, odnosno zadnjih dana nastave u dogovoru s razrednikom. Učenici udžbenike vraćaju razredniku, a nisu dužni vratiti radne bilježnice, osim u slučaju ako su neispunjene. Učenici koji će polaziti program dopunskog rada te polagati popravne ispite, zadržavaju udžbenike koji su im potrebni te ih vraćaju razredniku po završetku navedenih aktivnosti. Učenici koji ponavljaju razred također vraćaju sve udžbenike. 

Napominjemo da će Grad Zagreb i u sljedećoj školskoj godini 2022./2023. osigurati školske udžbenike besplatne za učenike srednjih škola kojima je osnivač Grad Zagreb te za učenike srednjih škola izvan Zagreba koji imaju prebivalište na području Grada Zagreba. Roditelji/staratelji će, neposredno prije preuzimanja udžbenika, potpisati revers, čime će se obvezati na povrat neoštećenih /upotrebljivih udžbenika. 

[više]

2022. je vaša godina! Godina mladih!

Autor: TANJA Novak Pavić, 3. 6. 2022. 18:33

Neka se i vaš glas čuje! U 2022. obilježavamo Europsku godinu mladih kojom se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Europska godina mladih pruža mladima brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi i zato predstavlja pravi trenutak da s puno samopouzdanja zakoračimo u budućnost Pridružite se i doznajte što vas čeka u #EYY2022!

Što EU poduzima za mlade? Provjeri na stranici https://europa.eu/youth/year-of-youth_hr  i sudjeluj u konkretnim aktivnostima u cijeloj Europi (izaberi državu, vrstu aktivnosti, temu koja te zanima …) Zanimljive informacije i događaje možeš pratiti i na stranicama mladihr.hr . Iskoristi priliku! Čekaju te uzbudljive aktivnosti! Iznesi svoju viziju! 2022. je vaša godina! GODINA MLADIH! Budi u tijeku!

[više]

Kućica za knjige kao poklon gradu Zagrebu za njegov dan

Autor: Kristinka Lemaić, 31. 5. 2022. 16:38

Učenici Industrijske strojarske škole, sudionici eTwinning projekta „The green changemakers“, izradili su još jednu kućicu za besplatnu razmjenu knjiga koju su 31¸. svibnja 2022. na Dan grada Zagreba postavili na tržnici Utrina. Učenici eTwinneri kućicu za knjige izradili su recikliranjem otpadnih i odbačenih predmeta i materijala pronađenih u odjelima školske radionice. Kako bi svi građani izvan gradske četvrti Utrina znali da imaju novo mjesto za posudbu i doniranje knjiga, učenici su kućicu upisali na interaktivnu kartu Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Vijeće Mjesnog odbora Utrina zahvalilo je učenicima i njihovim mentorima Silviju Terzeu i Nenadu Posavcu kao i ravnatelju Nenadu Pavliniću i nastavnici Ivi Bojčić na izvrsnoj suradnji i mogućnosti za dodatno promicanje čitanja. “Čitanje nas odvodi u svjetove koje nikada ne bismo vidjeli, upoznaje nas s ljudima koje nikada ne bismo upoznali i omogućuje nam osjetiti emocije koje inače ne bismo osjetili”, zaključuju iz Mjesnog odbora. Prve knjige u kućicu stigle su zahvaljujući književnom klubu iz obližnje OŠ „Mladost“.

[više]

Nakon završetka Industrijske strojarske škole brzo do posla i dobre plaće

Autor: Administrator , 31. 5. 2022. 12:50

 

 

Za razliku od mnogih  strukovnih škola Industrijska strojarska škola učenicima postaje sve atraktivnija. O velikom zadovoljstvu učenjem i poučavanjem u našoj Školi najbolje govori podatak da već niz godina u potpunosti popunjavamo upisne kvote za sve obrazovne programe koje nudimo. Kvalitetu Industrijske strojarske škole prepoznao je i portal Udruge za poticanje i promicanje obrazovanja – Sve za 5 te je objavio opširan razgovor s našom voditeljicom praktične nastave Kristinkom Lemaić. Na ovoj poveznici pročitajte zašto je dobro upisati našu Školu.

 

 

 

[više]

Industrijska strojarska škola na Danu karijera

Autor: Kristinka Lemaić, 30. 5. 2022. 17:59

U srijedu 13. travnja 2022. OŠ „Zapruđe“ organizirala je videokonferenciju Dan karijera na kojoj su učenici osnovnih škola, između ostalih škola, pratili predstavljanje obrazovnih programa i aktivnosti Industrijske strojarske škole.

Što smo sve pripremili i pokazali učenicima završnih razreda osnovnih škola, pročitajte u nastavku.

[više]

Predstavljanje projekta „Kultura turizma – Read Zagreb, live Zagreb“

Autor: Kristinka Lemaić, 26. 5. 2022. 16:13

Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, sport i mlade i ove godine provodi projekt „Kultura turizma“. Riječ je o projektu u kojem se sustavnom edukacijom učenika srednjih škola, kojima turizam i ugostiteljstvo nisu primarni predmeti, nastoji podići svijest o vlastitom gradu te upoznati mlade s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima Zagreba. Ove godine je u projektu „Kultura turizma“ sudjelovalo šest škola među kojima je bila i Industrijska strojarska škola s projektom „Read Zagreb, live Zagreb“. Finalno predstavljanje projekata održalo se u ponedjeljak, 23. svibnja 2022., u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld izjavila je kako su jako ponosni na sve učenike koji u okviru ovog projekta istražuju turističku stranu grada i promišljaju mogućnosti vrednovanja postojeće turističke ponude, ali i razvoja nove. „Na ovaj način, učenici imaju priliku upoznati svoj grad i iz malo drugačije perspektive te dati vlastiti pogled i ideje za grad Zagreb kao turističku destinaciju“, dodala je.

Više pročitajte u nastavku.

[više]

Međunarodni dan sporta kao dio eTwinning projekta „The green changemakers“

Autor: Kristinka Lemaić, 24. 5. 2022. 20:20

Međunarodni dan sporta obilježava se posljednje srijede u mjesecu svibnju s ciljem poticanja djece i odraslih na bavljenje sportom i rekreacijom. S obzirom na to da učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu „The green changemakers“ koji, između ostalih globalnih ciljeva održivog razvoja, potiče i prakticiranje zdravih životnih navika, učenici i nastavnici škole odlučili su biciklima doći do parka Maksimir gdje su nadopunili ponudu knjiga u kućici za knjige koju su izradili i postavili na dječjem igralištu. Na Međunarodni dan sporta dobrom voljom i pozitivom ljudi diljem svijeta uključuju se u različite aktivnosti kao što su vježbanje, sportovi ili pak zdravi način života i prakticiranje zdravih životnih navika. Organiziraju se i održavaju različita natjecanja i programi koji privlače pozornost mnogih pa čak i onih koji ne sudjeluju, a tako je bilo i u parku Maksimir kad su učenici Industrijske strojarske škole prolaznicima objašnjavali cilj svog posjeta.

Pročitajte više u nastavku.

[više]

Naš eTwinner Luka Dermišek brončani u Ivanić-Gradu na Izložbi inovacija I³G

Autor: Kristinka Lemaić, 24. 5. 2022. 09:46

Ivanić-Grad sedmi je put bio centar inovacija i inovativnog poduzetništva mladih u okviru kojeg se predstavljaju nadarena djeca i mladi, inovatori i poduzetnici kako bi razmijenili ideje i iskustva te predstavili najnovije projekte i inovacije.
Nakon dvogodišnje pandemijske pauze, Elektronički i računalni klub u suradnji s partnerima organizirao je sedmu Izložbu inovacija I³G koja se održala 19. i 20. svibnja 2022. godine u sportskoj dvorani Srednje škole “Ivan Švear” u Ivanić-Gradu.
Na nacionalnoj izložbi inovacija mladih u Ivanić-Gradu i ove su godine predstavljene ideje, projekti, inovacije te završni radovi učenika iz srednjih strukovnih škola i studenata tehničkih i drugih fakulteta iz cijele Hrvatske, a sudjelovali su i učenici osnovnih škola iz Zagrebačke županije. Predstavili su se i već afirmirani poduzetnici i inovatori, a u okviru izložbe održao se zanimljiv popratni program predavanja te radionica iz područja tehničke kulture za osnovnoškolce i djecu vrtićkog uzrasta.
Izložba se održavala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada te u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije, Hrvatskom zajednicom inovatora i Srednjom školom “Ivan Švear” iz Ivanić-Grada.

Učenik Industrijske strojarske Luka Dermišek škole vrijedno je i predano prezentirao rad drobilice svim posjetiteljima Izložbe inovacija I³G među kojima je, osim odraslih, bilo mnogo djece i mladih iz svih dijelova Hrvatske. Sudjelovanje u eTwinning projektu The green changemakers potaknulo je učenika Luku Dermišeka da temeljito prouči način izrade i rada drobilice kako bi i na taj način doprinio ciljevima održivog razvoja. Luka je Prosudbenom povjerenstvu u Ivanić-Gradu izložio način izrade drobilice za plastiku služeći se pri tome Elaboratom o izradi drobilce za plastiku te video prikazom izrade i rada drobilice. Prosudbeno povjerenstvo nagradilo je Luku Dermišeka brončanom medaljom na radost njegovih mentora nastavnika Josipa Filića i voditeljice praktične nastave Kristinke Lemaić te svih djelatnika Industrijske strojarske škole.

[više]

1. nacionalna radionica REVIS projekta

Autor: Sara Novak, 20. 5. 2022. 14:50

Hrabri telefon, u sklopu provedbe međunarodnog projekta REVIS - Odgovaranje na vršnjačko nasilje u školskom i izvanškolskom okruženju, koji psihologinja Tanja Dumbović i pedagoginja Sara Novak vode od početka školske godine s 1.e i 2.c razredom, organizirao je 17. svibnja 2022. godine 1. nacionalnu radionicu za učenike i trenere iz Hrvatske. u ovoj radionici sudjelovali su učenici 1. e razreda, Borna Hujić i David Lojen, kao predstavnici naše Škole. Treneri su razmjenjivali iskustva te raspravljali o brigama i resursima u projektu dok su se učenici posvetili temama pojave nasilja u školama te učenju o stvaranju kampanje koju će svaka škola izraditi na završetku projekta, u školskoj godini 2022./2023.

 

[više]

Učenici Industrijske strojarske škole brončani na WorldSkills Croatia smotri

Autor: Kristinka Lemaić, 19. 5. 2022. 10:58

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja 2022. godine na Zagrebačkome velesajmu organizirala je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe u kojem su sudjelovali i učenici Industrijske strojarske škole.
Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola, uz podršku više od 400 njihovih nastavnika, natjecalo se u 40 strukovnih disciplina. Brojni posjetitelji Zagrebačkog velesajma imali su priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, uvjeriti se u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama, a tome su doprinijeli i učenici Industrijske strojarske škole Vilim Brajović, Matija Mihaljinec i Slavko Špišić koji su se natjecali u WorldSkills Croatia međusektorskoj smotri osvojivši brončanu medalju za rad „Izrada aluminijskog privjeska Kocka u kocki“ u okviru Obrazovnog sektora Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija. Obrtnička komora Zagreb učenike je za njihov uspjeh nagradila novčanim iznosom.

U nastavku doznajte više o uspjehu naših učenika.

[više]

Međunarodni eTwinning projekt kao dio struke

Autor: Josip Filić, 17. 5. 2022. 11:42

Nastavnik strojarske skupine nastavnih predmeta Josip Filić i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić održali su 16. svibnja 2022. godine izlaganje “Međunarodni eTwinning projekt kao dio struke”. Izlaganje je održano u okviru Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, višeg stručnog savjetnika Damira Zvonara u suradnji s nastavnicom savjetnicom Anom Marketin Sedlar iz Strojarske i prometne škole u Varaždinu. Nastavnici su u svom izlaganju pokazali kako su učenici Škole, sudjelovanjem u međunarodnom eTwinning projektu „The green changemakers“, razvijali svoje ključne kompetencije te kako aktivno sudjeluju u izazovima održivog razvoja. Nastavnici su pokazali i primjere povezivanje eTwinninga sa strukovnim vještinama te su govorili o tome kako su učenici izradili drobilicu za plastiku i kućice za knjige – male slobodne knjižnice. Radovi su to koji su Školi donijeli status prve srednje škole ekoLucionara na nagradnom natječaju „ekoLucija 101“ portala srednja.hr te pohvale Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Nastavnici su prikazali i suradničke aktivnosti koje doprinose ciljevima održivog razvoja. Izlaganje je pratilo tridesetak nastavnika Obrazovnog sektora Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija.

[više]

Poziv roditeljima i učenicima na prezentaciju putničke agencije za izvanučioničku nastavu u Italiju (Verona-Gardaland) Vijest ima dokument u privitku

Autor: Mate Sabol, 12. 5. 2022. 18:01

Na sastanku Povjerenstva za provedbu javnog poziva i izbor najpovoljnije ponude za školsku ekskurziju / terensku nastavu za učenike prvih razreda u Italiju, održanog 11. svibnja 2022. godine, utvrđeno je da je na Javni poziv pristigla jedna ponuda

 -  Ponuda turističke agencije AMAZING ADRIATIC

Nakon otvaranja pristiglih ponuda utvrđeno je da ponuda odgovara kriterijima Javnog poziva, te se agencija poziva na prezentaciju u srijedu 18. svibnja 2022. u 18.00 sati u Veliku zbornicu Industrijske strojarske škole, Avenija Marina Držića 14, Zagreb.

Pozivamo roditelje i učenike da se odazovu sastanku.

[više]

Erasmus+ iskustvo u Zaragozi

Autor: Kristinka Lemaić, 5. 5. 2022. 10:16

Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole boravili su od 27. ožujka do 16. travnja 2022. u gradu Zaragozi u Španjolskoj realizirajući tako trotjednu Erasmus+ mobilnost projekta COmpetitive VET for learners and teachers III, COVET III koji je Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila Školi. Cilj projekta, s naglaskom na stjecanja iskustava međunarodne prakse i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija učenika, u potpunosti je ostvaren.

Učenici u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije Karlo Bikanec, Matej Puzak, Stjepan Vujeva, Noa Brtan, Nikola Ugarković, Tomas Jurišić, Leon Marinčić, Ivan Ercegovac, Zvonimir Zirdum i Dino Badić te učenici u zanimanju tokar Tomislav Grljak, Ivan Zvonimir Barišić i Jasmin Drobnjak kao i učenici u zanimanju bravar Ivan Canido Čuček, Jusuf Lutviji i Petar Horvatić, proveli su tri nezaboravna tjedna u Španjolskoj u pratnji nastavnika Ive Bojčić i Mate Sabola.

Koja su sve profesionalna i osobna iskustva učenici stekli, pročitajte u nastavku.

[više]

e-Knjiga „Our contribution to the Sustainable Develompent Goals“

Autor: Kristinka Lemaić, 3. 5. 2022. 09:00

U okviru međunarodnog e-Twinning projekta „The green changemakers“ koji učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole provode zajedno s učenicima i nastavnicima iz Turske i Armenije te nositeljima projekta iz Gimnazije Vukovar i Tehničke škole Karlovac, izrađena je e- Knjiga „Our contribution to the Sustainable Develompent Goals“. U e-Knjizi mnoštvo je do sad provedenih aktivnosti koje se provode s ciljem postizanja globalnih ciljeva održivog razvoja. Pogledajte što smo sve učinili do sada.

[više]

Industrijska strojarska škola objavljuje javni poziv za trodnevno putovanje za učenike naše škole u Italiju (Verona-Gardaland) Vijest ima dokument u privitku

Autor: Mate Sabol, 25. 4. 2022. 09:45

Temeljem članka 13. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole (Narodne novine, broj 67/14) i Zapisnika Povjerenstva za provedbu javnog poziva i izbor najpovoljnije ponude za izvanučioničku nastavu učenika naše škole na sastanku Povjerenstva održanom 19. travnja 2022. godine u 14.00 sati, Industrijska strojarska škola objavljuje javni poziv za trodnevnu izvanučioničku nastavu u Italiju. (nastavak pogledajte klikom na "više")

 

[više]

Prva smo srednja škola ekoLucionar

Autor: Kristinka Lemaić, 22. 4. 2022. 22:51

Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, na YouTube kanalu portala srednja.hr, održana je video konferenciju posvećenu održivosti, ali i prilikama koje održivi razvoj otvara mladima. Portal srednja.hr ugostio je vodeće stručnjake koji su nas inspirirali, ali i naučili više o toj važnoj temi. Dodijeljena su i priznanja za najbolje ekoprojekte škola iz Hrvatske, a među njima bio je i ekoprojekt naše Škole „Suradničkim aktivnostima do ekoprivjesaka“. Prva smo srednja škola ekoLucionar i beskrajno smo ponosni. Sudjelovanje u eTwinning projektu „The green changemakers“ potaknulo nas je na suradničke aktivnosti koje su dovele do izrade ekoprivjesaka s kojima činimo mali, ali važan zeleni pomak. Klimatske promjene i održivost važna su tema, a učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole klimatske izazove shvatili su ozbiljno što najbolje pokazuje dobiveno priznanje. Više o ovoj važnoj temi i priznanju koje je dobila Industrijska strojarska škola, pročitajte i pogledajte ovdje.

[više]

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Autor: TANJA Novak Pavić, 22. 4. 2022. 13:59

 

Nastavnice Snježana Neuhold, Nataša Arambašić i Astrid Neuhold obilježile su Dan planeta Zemlje, koji se slavi 22. travnja, radionicom s učenicima 3.f razreda. Na radionici je prikazana prigodna prezentacija i vođena rasprava zbog čega je važno voditi održivi razvoj našega planeta.

Učenici su zajedno s nastavnicama izradili prigodan plakat u programu Canva i prezentirali zanimljive i korisne citate o našemu planetu na papirima čije boje simboliziraju naš planet. Sve zajedno je završilo na školskom panou koji možete pogledati u nastavku.

[više]

Razmjena znanja i dijeljenje primjera dobre prakse u Sloveniji

Autor: Kristinka Lemaić, 7. 4. 2022. 10:50

Jedan od zaključaka webinara o pisanju projekata za Erasmus mobilnosti, koji je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), bio je da svaka Erasmus+ mobilnost omogućuje razvoj osobnih i profesionalnih kompetencija učenika, no učenici završe obrazovanje, pronađu svoje mjesto u svijetu rada, a vrijednost koja zasigurno ostaje bolji je ugled škole koja provodi Erasmus mobilnosti kao i mogućnost da nastavnici imaju susrete na europskoj razini kako bi učili iz primjera dobre prakse razvijenih zemalja EU te stečena znanja i vještine implementirali u odgojno-obrazovni proces. U okviru Erasmus+ projekta „Competitive VET  for learners and teachers  II", ravnatelj i nastavnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) boravili su u Sloveniji od 27. ožujka do 1. travnja 2022.

Mobilnost ravnatelja Nenada Pavlinića i nastavnika Josipa Filića, Slavena Kuhara, Kristinke Lemaić, Silvia Terzea i Deana Vukelića iz  ISŠ-a, omogućila je upravo navedeno kao i uspostavu suradnje i razmjenu znanja s djelatnicima Šolskog centra i Višje strojne šole u Novom mestu te zaposlenicima u tvrtkama i tvornicama koje su posjetili. Ravnatelja i nastavnike ISŠ-a primio je i o posebnostima strukovnog obrazovanja u Sloveniji govorio direktor Šolskog centra Matej Forjan kao i ravnatelj Srednje strojne šole Sebastijan Brežnjak. Ravnatelj i nastavnici ISŠ-a imali su mogućnost obilaska odjela Šolskog centra uz pratnju domaćina Tomaža Pintariča, koji je voditelj Erasmus projekata i obrazovanja odraslih, te su pratili metode i tijek odvijanja praktične nastave u odjelima za mehatroniku, automehaniku, autolimariju, alatničarstvo, CNC, CAD i CAM tehnologiju, a imali su priliku vidjeti i kako se provodi nastava u drugim obrazovnim sektorima kao što je prerada drva gdje učenici također koriste CNC tehnologiju.

Više o mobilnosti u Sloveniji pročitajte i pogledajte u nastavku.

[više]

Vizualni kontakt astronauta ISS sa Zemljom Vijest ima dokument u privitku

Autor: TANJA Novak Pavić, 6. 4. 2022. 18:20

ISŠ ponovo s ISS

Nastavnice Snježana Neuhold, Nataša Arambašić i Astrid Neuhold, u sudjelovanju s Radio klubom Ozalj, organiziraju javne događaje:

7. travnja 2022. godine s početkom u 11:26, 13:00, 14:38 i 16:15 sati po lokalnom vremenu i 8. travnja 2022. godine s početkom u 12:12, 13:49, 15:27 i 17:03 sati po lokalnom vremenu. Tema najavljenog događaja je uspostava vizualnog kontakta uz prijam slika astronauta Međunarodne svemirske postaje (ISS) sa Zemljom, u realnom vremenu u trenutku kada se događa prelet Međunarodne svemirske postaje iznad našeg područja. Tijekom trajanja preleta, razgovor će se moći čuti, snimiti i preko mobitela vidjeti slika. 

Pozivamo učenike, roditelje, nastavnike i ostale posjetitelje da se uključe u ovaj jedinstven događaj slijedeći naputke i prateći korake u priloženom dokumentu pripremljenom od strane nastavnica.

[više]

Rad naših eTwinnera pohvalila je zajednica eTwinning Hrvatska i Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Autor: Kristinka Lemaić, 5. 4. 2022. 18:56

Suradnja nastavnika, učenika, škola, roditelja i lokalne zajednice jedan je od najvažnijih elemenata eTwinninga. Koristeći eTwinning platformu članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja te postati dijelom najzanimljivije zajednice u Europi te su kao takvi uspješno integrirani u Erasmus+, program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Na eTwinningu nastavnici međusobno surađuju i organiziraju aktivnosti za svoje učenike. Svi eTwinneri imaju aktivnu ulogu, druže se, istražuju, donose odluke, poštuju jedni druge i uče vještine za 21 stoljeće. Najbolji primjer za sve navedeno sudjelovanje je učenika i nastavnika Škole u međunarodnom eTwinning projektu „The green changemakers“, a vrijedan rad naših eTwinnera pohvalila je zajednica eTwinning Hrvatska te Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

 

[više]

Dobra djela spajaju generacije

Autor: Ivana Macan, 3. 4. 2022. 12:23

Svjetski dan činjenja dobrih djela koji se obilježava 3. travnja pod okriljem organizacije „Good Deeds Day“ obilježili su i učenici Industrijske strojarske škole i to u okviru međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“. Nastavnice su predložile, a učenici odlučili u kojoj akciji žele sudjelovati i obilježiti ovaj važan događaj. Učenici su odabrali posjet Domu za starije Sveta Ana u Zagrebu i ujedno oduševili odabirom akcije. Razlozi posjeta ovoj važnoj instituciji razumijevanje su i suosjećajnost  prema starijim osobama koje su naši učenici gradili i razvijali u svojim obiteljima.

Nakon ljubaznog dočeka ravnateljice gđe Karoline Martinuš i voditeljice gđe Smilje Matijašević koje su nas predstavile korisnicima doma, započelo je druženje i osobno upoznavanje učenika i korisnika. Razgovore i druženje upotpunili su igranjem društvenih igara koje su učenici odlučili donirati kao i knjige koje su im obilježile djetinjstvo. Uz igre, mogle su se čuti i zanimljive priče iz mladosti i zanimljivi događaji iz života kojih se ovi srdačni i topli ljudi rado sjećaju. Osim zanimljivih priča iz prošlosti, naši učenici mogli su čuti i pokoji savjet, baš onakav kakav bi ovi vedri i dobronamjerni ljudi  uputili i svojim unucima.

I na kraju ovog zanimljivog druženja, jedan od naših domaćina ponovio je poznatu poslovicu koja glasi: “Kad bi mladost znala što može, a starost mogla što zna”, što smo shvatili kao otvoren poziv na druženje i ostalim danima u godini. Dobra djela trebamo činiti svaki dan, dobra djela nisu nužno materijalna, dobra djela su i izdvojeno vrijeme i “uho” za slušanje baš kako su naši učenici danas to svojim primjerom i pokazali.

[više]

Obilježavanje Svjetskog dana meteorologije

Autor: TANJA Novak Pavić, 29. 3. 2022. 09:29

Nastavnice Snježana Neuhold, Nataša Arambašić i Astrid Neuhold su održale radionicu s učenicima 1.g razreda u povodu Svjetskog dana meteorologije koji se prema odluci Opće skupštine Ujedinjenih naroda obilježava 23. ožujka. Voditeljice radionice su, uz prezentaciju, grupni rad izrade plakata i ispisivanje domaćih meteoroloških narodnih izreka, objasnile važnost znanstvene grane meteorologije u vrijeme velikih klimatskih promjena koje su, uz ratove, druga opasnost za našu planetu i raznolikost života na njoj.

Svjetska meteorološka organizacija (osnovana 23. ožujka 1950. godine) je međuvladina specijalizirana organizacija Ujedinjenih naroda za meteorologiju (vrijeme i klimu), hidrologiju i srodne geofizičke znanosti sa sjedištem u Ženevi. U njezinu okviru provodi se niz operativnih i istraživačkih programa, kao što su svjetsko meteorološko bdijenje, svemirski program za zaštitu i prevenciju prirodnih katastrofa, svjetski klimatski program, istraživanje atmosfere i okoliša, primjena meteorologije, hidrologija i vodeni resursi, obrazovanje i obučavanje u okviru tehničke suradnje.

[više]

EscapeRoom, e-Knjiga i kotač sreće za 17 globalnih ciljeva održivog razvoja

Autor: Kristinka Lemaić, 22. 3. 2022. 14:18

Učenici Industrijske strojarske škole sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu „The green changemakers“ od studenog 2021. godine. Aktivnosti projekta potaknule su dvanaestoricu učenika sudionika projekta na djelovanje i iniciranje djelovanja usmjerenog k ostvarenju ciljeva održivog razvoja i održivog društva u cijelosti. Niz edukativnih, informativnih, praktičnih i kreativnih aktivnosti te metode inovativnog i iskustvenog učenja podižu razinu znanja i vještina za usvajanje “zelenih” životnih stilova u skladu s održivim razvojem.

Ciljevi održivog razvoja trebaju se poučavati u svakoj školi kako bi učenici bili aktivni sudionici svijeta u kojem žive i kako bi bili inspirirani da poduzmu konkretne akcije. Poučeni tim iskustvom učenici sudionici projekta su, uz mentorstvo svojih nastavnica i razrednica prof. Ive Bojčić i prof. Ivane Macan, na satima razrednog odjela svojim kolegama iz razreda prezentirali e-Knjigu o ciljevima održivog razvoja sa svim sadržajima koje su do sada istražili i sistematizirali zajedno s učenicima i nastavnicima iz Gimnazije „Vukovar“, Tehničke škole, Karlovac te školama iz Turske i Armenije. Prof. Sanja Matičić iz Gimnazije „Vukovar“ s učenicima je razradila 17 globalnih ciljeva održivog razvoja pomoću 17 pitanja u aplikaciji Wordwall. Svaki učenik iz 2.e i 3.e razreda Industrijske strojarske škole zavrtio je virtualni kotač sreće te je dobio jedno pitanje o kojem je morao promisliti i ponuditi svoja rješenja s obzirom na problematiku. Nakon te aktivnosti učenici su bili spremni suočiti se sa zabavnim izazovom koji je kreirala prof. Sanja Pavlović Šijanović iz Gimnazije „Vukovar“. Učenici su u EscapeRoomu koji sadrži pet izazova provjerili koliko su dobro upoznali globalne ciljeve održivog razvoja za što su dobili priznanje u obliku certifikata.

[više]

Na radionici u povodu Svjetskog dana šuma

Autor: TANJA Novak Pavić, 21. 3. 2022. 15:42

Nastavnice Snježana Neuhold, Nataša Arambašić i Astrid Neuhold su s 2.b razredom održale radionicu u povodu Svjetskog dana šuma koji se u svijetu obilježava 21. ožujka. Razgovarale su s učenicima o važnosti čuvanja šuma i načinima kako mi kao pojedinci možemo doprinijeti tom očuvanju. Za vrijeme radionice učenici su ispisivali osobne poruke o važnosti šuma i napravili zajedno sa nastavnicama prigodan plakat kojeg su postavili na školski pano. „Prvi dan proljeća, 21. ožujka, ujedno se slavi i kao Svjetski dan šuma. Prigoda je to da osvijestimo važnost i vrijednost šuma za sve stanovnike našeg planeta. Šume se često od milja nazivaju „zelenim tvornicama“ jer uz drvnu građu, proizvode i čisti zrak, čisto tlo i čiste vode, vežu vodu uz tlo i zadržavaju je u velikim količinama, sprječavajući eroziju tla i ublažavajući klimatske krajnosti. Uz to, one su i prirodne energane – daju nam obnovljiv izvor energije, drvo, pružajući svim živim bićima toplinu i zaštitu. Dom su mnogim živim bićima kojima uz sve navedeno daju i hranu. Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su danas globalno ugrožene uslijed lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

Što mi možemo učiniti za spas šuma, pogledajte u nastavku pod "više".

[više]

„Kultura turizma - Read Zagreb, live Zagreb“

Autor: Kristinka Lemaić, 19. 3. 2022. 21:12

Učenici Industrijske strojarske škole u drugom obrazovnom razdoblju šk. god. 2021./2022. uključeni su u višegodišnji projekt Turističke zajednice grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade „Kultura turizma“. Voditeljica projekta za Školu, uz ravnatelja Nenada Pavlinića, nastavnica je Iva Bojčić. Prof. Bojčić je, u suradnji s prof. Ivanom Macan i voditeljicom praktične nastave Kristinkom Lemaić, organizirala brojne aktivnosti koje će sustavnom edukacijom podići svijest učenika o vlastitom gradu i upoznati mlade s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima Zagreba.

Projekt je na nivou Škole nazvan „Read Zagreb, live Zagreb“, a kako bi aktivnosti učenika bile u skladu s nazivom, učenici su uz stručno vodstvo obišli Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu (NSK). Učenici su saznali da je NSK središnja knjižnica Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je učenicima bilo u NSK-u i koje još aktivnosti provode u projektu, pogledajte i pročitajte u nastavku.

[više]

Obilježen Međunarodni dan sreće

Autor: TANJA Novak Pavić, 18. 3. 2022. 10:10

Nastavnice strojarske skupine predmeta Snježana Neuhold, Nataša Arambašić i Astrid Neuhold su održale radionicu s 3. f razredom u povodu Međunarodnog dana sreće koji se prema odluci Opće skupštine Ujedinjenih naroda obilježava 20. ožujka.  Razgovaralo se o razlogu proglašenja tog dana kao važnog Međunarodnog dana i o važnosti sreće u ovim izazovnim vremenima. Učenici su na papirnatim krugovima ispisivali osobne poruke što ih usrećuje te izradili prigodni plakat uz pomoć nastavnica i sve to postavili na školski pano. „Opća skupština Ujedinjenih naroda u svojoj rezoluciji 66/281 od 12. srpnja 2012. proglasila je 20. ožujka Međunarodnim danom sreće, prepoznajući važnost sreće i blagostanja kao univerzalne ciljeve i težnje u životima ljudi širom svijeta i važnost njihovog prepoznavanja u ciljevima javnih politika. Također je prepoznala potrebu za uključivijim, pravednijim i uravnoteženijim pristupom gospodarskom rastu koji promiče održivi razvoj, iskorjenjivanje siromaštva, sreću i dobrobit svih naroda. U kontekstu Agende 2030. za održivi razvoj, ostvarivanje svih Ciljeva održivog razvoja preduvjet je pružanja prilike ljudima da žive sretne i dostojanstvene živote.“

[više]

Erasmus+ mobilnost u Litvi

Autor: Kristinka Lemaić, 17. 3. 2022. 18:27

Industrijska strojarska škola nastavlja aktivnosti na razvoju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja učenika u području europske mobilnosti i suradnje u okviru Erasmus+ projekta COVET III, COmpetitive VET for learners and teachers III. Sudjelovanje u Erasmus+ programu obogaćuje život i širi vidike svih sudionika. Stručna praksa u inozemstvu i vještine koje se steknu tijekom mobilnosti stavka su u životopisu koju cijeni sve veći broj poslodavaca. Međunarodno iskustvo velika je prednost te poslodavcima predstavlja samostalnost, odgovornost i prilagodljivost međunarodnom okruženju. Erasmus+ mobilnost desetorice učenika u zanimanju CNC operater i nastavnice Meri Ružević u Vilniusu u Litvi započela je 27. veljače 2022. Učenici su tijekom 10 dana obavljanja stručne prakse u Vilnius vocational training centre of technologies značajno doprinijeli razvoju svojih osobnih i profesionalnih kompetencija. 

Učenici u zanimanju CNC operater Juraj Belinić, Dominik Valetić, Hrvoje Pleša, Petar Pršir, Roberto Ciglenečki, Borna Papić, Ivan Šimunec, David Butorac, Gregor Pavić I Ivan Petek već prvi radni dan upoznali su se sa svim prednostima novog radnog okruženja i različitim metodama rada.

Kako im je bilo ostalim danima, pročitajte i pogledajte u nastavku.

[više]

Obilježavanje Dana broja PI

Autor: KARMEN BINGULA MOTT, 15. 3. 2022. 08:57

Dana 14. ožujka 2022. godine učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole organizirali su različite aktivnosti vezane uz obilježavanje Dana broja PI.  

Dan broja PI u svijetu se obilježava na brojne načine. Najranija službena proslava održala se 1988. godine u San Franciscu, a 2009. godine u SAD-u je, prema njihovom načinu pisanja datuma 3. 14. (14. ožujka), taj dan proglašen Nacionalnim danom broja PI. Na taj dan u školama se održavaju natjecanja, diskusije, predavanja i mnoge druge aktivnosti. Vjerojatno najprivlačnija aktivnost je jedenje pita izrađenih na temu broja PI.

Učenici su sudjelovali u izradi plakata, traženju zanimljivosti o broju PI i natjecanju u pamćenju broja decimala. Uz pomoć prezentacije učenici su naučili zanimljive pojedinosti iz povijesti broja PI, nakon čega su sudjelovali u kvizu. Naročito je bilo zanimljivo samostalno računanje broja PI do kojeg su učenici došli mjerenjem opsega i promjera različitih okruglih predmeta. Dijeljenjem izmjerenih opsega i promjera dobili smo različite verzije broja PI, ali je njihova srednja vrijednost ipak dala 3,14! Sigurni smo da će učenici s više razumijevanja koristiti PI u različitim formulama.

[više]

Prvi online susret sudionika eTwinning projekta „The green changemakers“

Autor: Kristinka Lemaić, 11. 3. 2022. 18:06

Više od 50 sudionika međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“ sudjelovalo je 8. ožujka 2022. na prvom online susretu koji su organizirali nositelji projekta iz Gimnazije „Vukovar“ i Tehničke škole, Karlovac. Uz predstavnika Industrijske strojarske škole Luku Dermišeka koji je na engleskom jeziku sjajno prezentirao Školu i sve do sada provedene aktivnosti, sudjelovale su i škole iz Turske i Armenije. Upoznali smo nove običaje i kulture  te podijelili iskustva i rezultate dosadašnjih aktivnosti. Pogledajte kako su naši partneri iz Turske doživjeli naš online susret. Bilo je edukativno, inspirativno i zabavno. Veselimo se nastavku suradnje. Pratite nas i na blogu projekta, a u nastavku pogledajte fotografije s online susreta.

[više]

Na proljetnoj radionici: proljeće u stihovima

Autor: TANJA Novak Pavić, 11. 3. 2022. 16:16

Učenici 1. c razreda su u školskoj knjižnici i čitaonici, u povodu približavanja proljetnog godišnjeg doba, sudjelovali na radionici pod nazivom „Proljeće u stihovima – pjesnici o proljeću“. Razgovarali smo o bojama i mirisima proljeća, buđenju prirode i ljudi, o vremenu kad se ljudi i priroda ponovo pronalaze zajedno. Pokušali smo osvijestiti proljeće kao doba rađanja i buđenja, kao vrijeme stvaranja potaknuto sunčevim zrakama. Učenici su istraživali u knjižnom fondu školske knjižnice pjesnike koji su opjevali proljeće, pronašli su i čitali stihove Slavka Mihalića,  Vesne Parun, Dobriše Cesarića, Frana Galovića, Dragutina Tadijanovića, A. G. Matoša i drugih. Na mrežnim stranicama su pretraživali  citate o proljeću, oslikavali bojama i oblicima njihovo viđenje proljeća. Rezultat radionice je učenička izložba ispred školske knjižnice.

[više]

Naš učenik Ledion Kalikji na međužupanijskom natjecanju "WorldSkills Croatia 2022"

Autor: Kristinka Lemaić, 10. 3. 2022. 11:42

Naš učenik 2.c razreda u zanimanju tehnički crtač Ledion Kalikji sudjelovao je 8. ožujka 2022. godine na međužupanijskom natjecanju "WorldSkills Croatia 2022" u disciplini Strojarske tehnike. Sjajan domaćin natjecanja bila je Strojarska i prometna škola, Varaždin. Učenik Ledion Kalikji, u pratnji nastavnika mentora Mate Sabola, odmjerio je znanje i vještine s učenikom iz škole domaćina te učenicima iz Tehničke škole iz Karlovca, Srednje tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba, Tehničke škole iz Čakovca, Srednje škole iz Krapine, I. tehničke škole „Tesla“ iz Zagreba i Srednje škole iz Oroslavja. Učenici su se natjecali u dva modula discipline Strojarske tehnike.

Međužupanijsko natjecanje otvorila je koordinatorica organizacijskog povjerenstva međužupanijskog natjecanja Ana Marketin Sedlar iz Strojarske i prometne škole. Nakon svečanog otvaranja natjecanja u prostoru školske knjižnice, osmorica učenika pristupila su natjecanju koje se odvijalo u dva modula. Učenici su u okviru prvog modula pokazali svoje vještine u izradi tehnološke dokumentacije za izradu strojnog dijela, a u drugom modulu su, na osnovu radioničkog crteža i 2D prikaza sklopa, izradili 3D modele pojedinog dijela, sastavili dijelove u sklop, izradili radioničke crteže i spremili crteže u odgovarajuću mapu. Svi učenici pokazali su zavidan nivo znanja i vještina te su postigli slične rezultate što je posebno motivirajuće za učenika Industrijske strojarske škole Lediona Kalikjia koji pohađa 2. razred trogodišnjeg obrazovnog programa, ali  se hrabro odvažio natjecati s učenicima maturantima četverogodišnjih strukovnih škola. Međužupanijsko natjecanje izlučno je natjecanje za Državno natjecanje učenika strukovnih škola "WorldSkills Croatia 2022" koje će se održati u Zagrebu od 10. do 12. svibnja 2022., a sudjelovat će četvorica najbolje plasiranih učenika međužupanijskih natjecanja.

Više o tome pročitajte u nastavku. 

[više]

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Autor: TANJA Novak Pavić, 8. 3. 2022. 14:39

Nastavnice strojarske skupine predmeta Snježana Neuhold, Nataša Arambašić i Astrid Neuhold održale su radionicu s učenicima 2. a razreda u povodu Međunarodnog dana žena koji se obilježava 8. ožujka. Tijekom radionice s učenicima se diskutiralo o današnjem položaju žena u društvu, kao i o ulozi žena kroz povijest. Učenici  su na papirnatim srcima, koje su sami obojali i izrezivali, ispisivali osobne poruke svim ženama. Također su u programu Canva izradili prigodne plakate te njima ukrasili školske panoe.

[više]

Mreža za mlade za socijalno uključivanje

Autor: Iva Bojčić, 8. 3. 2022. 09:19

U Industrijskoj strojarskoj školi održane su tri radionice za učenike s ciljem poboljšanja socijalnog uključivanja mladih. Nositelj projekta Mreža za mlade za socijalno uključivanje je Grad Zagreb, a partneri su Ambidekster klub, Udruženje „Djeca prva“, Hrabri telefon, udruga „Igra“ za pružanje rehabilitacijsko-edukacijske i psiho-socijalno-pedagoške pomoći, Centar za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“ i Dječji dom Zagreb. Učenicima Škole radionice je održao vanjski suradnik projekta, socijalni radnik Matija Vučko, mag. act. soc.

Mladi koji odrastaju u vremenu pandemije bolesti COVID-19 posebno su ranjiva skupina i u riziku od socijalne isključenosti. Često su suočeni s raznim životnim preprekama koje ranije nisu iskusili. S ciljem pripreme za samostalni život i poboljšanja perspektive socijalnog uključivanja mladih, u sklopu projekta Mreža za mlade za socijalno uključivanje organizirane su radionice iz područja komunikacije, aktivnog sudjelovanja mladih u društvu te zapošljavanje i karijere.

Podrobnije informacije o sudjelovanju naših učenika u radionicama pročitaje klikom na "više".

[više]

Obilježen Svjetski dan očuvanja energije Vijest ima dokument u privitku

Autor: TANJA Novak Pavić, 3. 3. 2022. 12:46

Nastavnice strojarske skupine predmeta Snježana Neuhold, Nataša Arambašić i Astrid Neuhold su u povodu Svjetskog dana očuvanja energije, koji se obilježava 5. ožujka, organizirale okrugli stol s učenicima 1. c razreda. Zanimljivom raspravom s učenicima, nastavnice su razmatrale učinke razvrstavanja otpada, njegovog recikliranja u ponovne korisne sirovine i korištenja obnovljivih izvora energije, davanja prednosti javnom prijevozu, biciklima, hibridnim i električnim vozilima, plovilima pogonjenim vjetrom, a sve zbog globalnog očuvanja energije.

Nakon razmatranja, učenici su sami došli do zaključka o velikim koristima razvrstavanja otpada koji ne završava u komunalnom otpadu i nastavlja zagađivati naš planet, već završava ponovno u uporabi kao dragocjena sirovina koja čini veliki postotak globalne uštede energije. Učenici su naglasili važnost korištenja obnovljivih izvora energije, uštede energije korištenjem javnog prijevoza, vozila na električni pogon i bicikala te plovilima pogonjenim vjetrom. Pod mentorstvom nastavnica učenici su izradili lijep digitalni plakat i prigodni kratki film.

[više]

Slušaonica: razgovor astronauta Međunarodne svemirske postaje (ISS) sa Zemljom Vijest ima dokument u privitku

Autor: TANJA Novak Pavić, 21. 2. 2022. 20:18

ISŠ s ISS

U utorak 22. veljače 2022. godine, s početkom u 11:05 sati po lokalnom vremenu, nastavnice naše škole Snježana Neuhold, Nataša Arambašić i Astrid Neuhold, u sudjelovanju s Radio klubom Ozalj, organiziraju javni događaj u Industrijskoj strojarskoj školi. 

Tema najavljenog događaja je live streaming razgovora astronauta Međunarodne svemirske postaje (ISS) sa Zemljom, u trenutku kada se događa prelet Međunarodne svemirske postaje iznad našeg područja. Međunarodna svemirska postaja je modularna svemirska postaja u niskoj Zemljinoj orbiti. To je multinacionalni, zajednički projekt koji uključuje pet svemirskih agencija koje sudjeluju: NASA, Roscosmos, JAXA, ESA i CSA. Vlasništvo i korištenje svemirske stanice utvrđeno je međuvladinim ugovorima i sporazumima

Pozivamo nastavnike, učenike i roditelje da se uključe u ovaj jedinstven događaj slijedeći naputke i prateći korake  koji su objašnjeni u nastavku, kao i u priloženom dokumentu pripremljenom od strane nastavnica.

[više]

Fraktalna mrežaonica za mlade

Autor: TANJA Novak Pavić, 18. 2. 2022. 09:22

Uključili smo se u eTwinning projekt - Fraktalna mrežaonica za mlade.

Voditeljice projekta su Kristina Škaler, profesorica iz zagrebačke Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića i Aida Imamović, profesorica iz Srednje mašinske tehničke škole iz Sarajeva. Nastavnici koji su se uključili u projekt u našoj školi su Snježana Neuhold, Astrid Neuhold, Natasa Jelec Arambasic, Marina Jadrić, Sara Novak, Tanja Dumbović i Karmen Mott Bingula. "Fraktalna mreža za mlade" je umjetnički projekt koji specifičnom tehnikom crtanja fraktalnih crteža razvija potencijale djece i mladih. U nastavku možete pogledati kako izgleda proces rada po etapama te koji su ciljevi projekta i očekivani rezultati (ishodi) za učenike.

[više]

"Govorim hrvatski, šapućem hrvatski, šutim hrvatski, volim hrvatski, sanjam hrvatski ..."

Autor: TANJA Novak Pavić, 17. 2. 2022. 09:22

Obilježavajući Međunarodni dan materinskog jezika, svake se godine 21. veljače podsjetimo na važnost jezika koji je u nas usađen od naših početaka, od ranog djetinjstva. Materinskim jezikom možemo najbolje i najpreciznije izraziti najširi raspon vlastitih misli i osjećaja te, kroz pripadnost skupini, njime ostvarujemo pravo na posebnost vlastitog jezika koji je neotuđiv dio našega identiteta. Odlukom UNESCO-a je  21. veljače proglašen Međunarodnim danom materinskog jezika, dajući tom jeziku posebnu važnost i podsjećajući čovječanstvo na obvezu očuvanja vlastitog jezika, ali i jezične raznolikosti. Cilj je promicati jezične raznolikosti i višejezično obrazovanje; jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog nasljeđa, već i nezamjenjiv izraz ljudske kreativnosti i različitosti.

Hrvatski jezik se kroz povijest morao spašavati od nasilnog potiskivanja ili unitarizacije, a danas ga moramo braniti od ravnodušnosti i sačuvati njegovu samostalnost za buduće naraštaje. Također moramo njegovati i dijalektalno bogatstvo mnoštva hrvatskih narječja kao nematerijalnu kulturnu baštinu i sačuvati ih od zaborava. Danom materinskog jezika 21. veljače započinje Mjesec hrvatskog jezika koji traje sve do 17. ožujka te je tom prigodom u školskoj knjižnici postavljena  izložba literature o hrvatskomu jeziku i hrvatskim narječjima pod naslovom: „Govorim hrvatski, šapućem hrvatski, šutim hrvatski, volim hrvatski, sanjam hrvatski …“

[više]

Projekt REVIS kao sprječavanje vršnjačkog nasilja

Autor: Sara Novak, 15. 2. 2022. 12:24

Učenici 1.e i 2.c razreda naše Škole uključeni su u dvogodišnji projekt „REVIS – Odgovaranje na vršnjačko nasilje u školskom i izvanškolskom okruženju“ koji se provodi na području pet država jugoistočne Europe: Rumunjske, Srbije, Bugarske, Mađarske i Hrvatske.

Glavni cilj projekta je spriječiti i odgovoriti na vršnjačko nasilje među djecom transformiranjem socijalnih i rodno uvjetovanih normi i ponašanja te stvoriti sigurnu okolinu za učenike u kojoj će moći osporiti postojeće socijalne i rodno uvjetovane norme koje dovode do vršnjačkog nasilja te ih potaknuti da svojim utjecajem u društvu razvijaju rješenja spomenutih teškoća.

Nakon preliminarnog istraživanja​, edukacije voditelja projekta, izrada publikacije s informativnim smjernicama za roditelje, psihologinja Tanja Dumbović i pedagoginja Sara Novak započele su održavanje radionica s učenicima. Nakon radionica čeka nas natjecanje za učenike u izradi prototipa kampanje na temu vršnjačkog nasilja, promocija ključne poruke koja je rezultirala radionicama te organizacija regionalnog tematskog događaja s grupom praktičara iz svih projektnih zemalja radi širenja rezultata projekta i analize utjecaja.

[više]

Međunarodni dan darivanja knjiga

Autor: Kristinka Lemaić, 14. 2. 2022. 15:49

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14. veljače, a tradiciju je pokrenula dječja autorica Amy Broadmoore 2012. godine s ciljem da se kod djece i odraslih potakne interes za čitanje.

Knjižničari, dječji vrtići, udruge, ustanove i pojedinci obilježavaju ovaj dan organizirajući darivanje knjiga pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

S knjižničarkom Marijanom Spevec Sinković iz Gradske knjižnice u Dugavama Industrijska strojarska škola sjajnu suradnju ima još od Dana sv. Lucije 2021. godine kada su učenici i nastavnici Škole Knjižnici darovali Kućicu za knjige, malu slobodnu knjižnicu nazvanu Luca. Na Međunarodni dan darivanja knjiga, knjižničarka Marijana Spevec Sinković posjetila je Školu te u ime Gradske knjižnice iz Dugava učenicima Nikoli Maretiću i Karlu Pavlečiću koji su u eTwinning projektu „The green changemakers“ predala pregršt knjiga koje će obogatiti Kućicu za knjige smještenu ispred ulaza u Školu. S obzirom na to da je jedan od ciljeva održivog razvoja kvalitetno obrazovanje, darovane knjige bit će još jedan prilog ostvarenju tog cilja za sve učenike, djelatnike i prijatelje Škole.

[više]

eTwinning projekt International Women in Science Day III

Autor: Vanja Jug, 11. 2. 2022. 18:07

Industrijska strojarska škola sudjeluje u međunarodnom eTwinning projektu International Women in Science day III te je i ove godine obilježila Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti koji se odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda obilježava svake godine 11. veljače. Profesorice Vanja Jug, Karmen Mott Bingula, Meri Ružević i Nataša Arambašić, zajedno s učenicima 1.c razreda (Lea Bošnjak, Ana Kovačić, Katarina Škaro), 2.c (Lana Jakirčević) i 3.g razreda (Viktorija Bugan, Tomislav Glasnović, Martin Grgec, Malunec Stjepan) obilježile su Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti i na taj način istaknule važnost uključivanja žena i djevojaka u sve vrste znanosti, izradom plakata, materijala u digitalnom alatu Canva (https://www.canva.com/) te prezentacije u MS PowerPoint-u.

[više]

Samotestiranje na koronavirus - upute za korištenje antigenskog testa na COVID-19

Autor: TANJA Novak Pavić, 11. 2. 2022. 15:08

       Poštovani učenici i roditelji!

  U priloženom videu možete pogledati upute o redovitom dobrovoljnom samotestiranju na COVID-19 pomoću antigenskih testova. Ovaj video izrađen je u sklopu uvođenja zdravstvene mjere redovnog samotestiranja učenika u suradnji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Cilj mjere samotestiranja učenika je povećati vjerojatnost za što duže održavanje nastave uživo u prostorima škole ukidanjem mjere zdravstvenog nadzora u samoizolaciji. Dodatni cilj je smanjiti rizik od širenja bolesti COVID-19 u školi i obitelji. Mjera samotestiranja je dobrovoljna, a za njenu uspješnu i učinkovitu provedbu važno je da što više učenika sudjeluje u redovitom samotestiranju.

[više]

Ususret Valentinovu: slavimo ljubav svaki dan!

Autor: TANJA Novak Pavić, 11. 2. 2022. 14:52

Bliži se Valentinovo: i ove smo školske godine obilježili taj dan, Dan ljubavi, prigodnom radionicom  u školskoj knjižnici. Učenice Ana Kovačić i Lea Bošnjak iz 1.c razreda  bile su najkreativnije i pripremile izložbu u povodu Valentinova te izradile plakate kojima žele potaknuti svoje vršnjake na razmišljanje. Na radionici smo razgovarali o tome zbog čega se taj dan slavi, što ljubav znači u našim životima, raspravljali smo o tome koliko je taj dan podlegao konzumerizmu i postao iskomercijaliziran. Je li se ljubav izgubila u svijetu materijalnih vrijednosti ili je trebamo slaviti svaki dan? Što je Valentinovo u današnje vrijeme, konzumerizam ili Dan ljubavi? Tko je bio Sveti Valentin? Mjeri li se Valentinovo prema količini darova koje druga strana dobiva ili prema znakovima pažnje? Moramo li nužno darovati kako bismo nekome pokazali da ga volimo? Je li bitno obilježiti Valentinovo? To su samo neka od pitanja kojima su učenici izražavali svoja mišljenja i stavove zanimljivom raspravom. Svi smo bili složni u zaključku da je LJUBAV ono što trebamo slaviti. Slavimo ljubav! Ljubav prema roditeljima, prema partneru, prema prijatelju, prema djetetu, prema svakom živom biću … ljubav prema svima na maloj plavoj kugli u svemiru. I to svaki dan, bilo koji dan, a ne samo 14. veljače. Učenice su također istraživale citate i zanimljivosti o ljubavi i Valentinovu u literaturi školske knjižnice te na mrežnim stranicama.

Osim toga, u školskoj knjižnici smo postavili izložbu pod naslovom „Knjige o ljubavi i oko nje“ s mnoštvo literature koja razmatra doživljaj ljubavi s različitih gledišta. Knjižice su spremne za posudbu!

[više]

Virtualnom šetnjom kroz školu

Autor: TANJA Novak Pavić, 9. 2. 2022. 16:19

U želji da naši sadašnji i budući učenici, njihovi roditelji te ostali posjetitelji naših mrežnih stranica upoznaju cjelokupan prostor naše škole, pokrenuli smo virtualnu šetnju našim hodnicima, učionicama, knjižnicom i dvoranom za tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Virtualno možete prošetati prizemljem te prvim i drugim katom naše škole. Ovom virtualnom šetnjom putem Google viewa činimo našu školu vidljivom na daljinu te se nadamo da ćemo malim online koracima zainteresirati naše buduće učenike. Virtualna šetnja je dostupna na naslovnici, kao i u nastavku ove objave.

[više]

Dan sigurnijeg interneta 2022.

Autor: Kristinka Lemaić, 8. 2. 2022. 10:31

Pogledajte video „Pet pravila za sigurniji internet“ koji su učenici 1.f razreda Luka Dermišek, Nikola Maretić i Karlo Pavlečić izradili povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta. Učenici su video izradili sudjelujući u četvrtoj aktivnosti eTwinning projekta „The green changemakers“ čiji su nositelji Gimnazija Vukovar i Tehnička škola, Karlovac.

Svake godine drugog dana, drugog tjedna, drugog mjeseca u mnogim zemljama Europe odvijaju se razna događanja povodom Dana sigurnijeg interneta kako bi se podigla svijest o novim internetskim pitanjima i kako bi internet postao sigurnije i bolje mjesto za djecu i mlade. Moderne tehnologije postale su nezaobilaznim dijelom suvremenog života svih dobnih skupina i njihova uporaba uvelike olakšava komunikaciju i kolaboraciju. No, moderne tehnologije sve češće postaju i instrument iskorištavanja u negativne svrhe. Poučavanje djece osnovnim principima sigurnosti u online okruženju iznimno je važan korak kojim stvaramo pozitivna online iskustva djece i mladih. Činjenica je da djeca i mladi korištenjem internet tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila.  Pitanje njihove sigurnosti pri tome obvezuje nas na aktivnosti kojima ćemo učenike upoznavati s prednostima i nedostatcima interneta te im neprestano pružati sigurne mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija.

Učenici Industrijske strojarske škole, u okviru eTwinning projekta „The green changemakers“, ispunili su anketu „Koliko smo sigurni na internetu?“ uz pružanje povratnih informacija i savjeta po pitanju potencijalnih ugroza na internetu, ali i osiguravanja vlastite privatnosti i sigurnosti. Učenici Škole su zajedno s ostalim učenicima eTwinnerima iz Hrvatske, Turske i Armenije izrađivali digitalne radove koji ističu definirana pravila ponašanja vezana za e-sigurnost, mrežni bonton, zaštitu privatnosti, intelektualno vlasništvo i digitalno građanstvo. Učeničke radove možete pogledati u e-Knjizi koju je pripremila voditeljica eTwinning projekta Sanja Pavlović-Šijanović iz Gimnazije „Vukovar“.

Poštujte, stvarajte i povežite se. Bolji internet počinje s vama.

[više]

Industrijska strojarska škola obilježila Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Ivana Macan, 4. 2. 2022. 11:49

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 2. veljače. Premda je „Godina čitanja“ u Hrvatskoj službeno završila, u Industrijskoj strojarskoj školi (ISŠ) to se dogodilo samo na kalendaru, ali ne i u praksi. Na Svjetski dan čitanja učenici ISŠ-a ugostili su učenike iz obližnje OŠ Marina Držića te su im, ispred ulaza u školu kod Kućice za knjige, čitali ulomke iz djela Ivane Brlić Mažuranić i Astrid Lindgren.

Učenici ISŠ-a izradili su na praktičnoj nastavi već nekoliko Kućica za knjige koje su upisane na kartu malih slobodnih knjižnica HrvatskeKućice za knjige rade na načelu Posudi, čitaj, vrati i/ili doniraj knjigu. Svatko može posuditi knjigu kao i obogatiti malu slobodnu knjižnicu nekom svojom knjigom. Kako bi Kućica za knjige koja je smještena ispred ISŠ-a bila od koristi i lokalnoj zajednici, učenici i nastavnici organiziraju događanja otvorena za javnost te na taj način promiče sklonost prema čitanju, pismenost, ali i važnost zajedništva u društvu. Svjetski dan čitanja naglas učenici i nastavnici ISŠ-a obilježili su u srijedu 2. veljače družeći se s učenicima 3.a razreda i učiteljicom Maritom Škanatom iz OŠ Marina Držića. Učenici ISŠ-a čitali su naglas ulomke iz djela Ivane Brlić Mažuranić i Astrid Lindgren u čemu se posebno istaknuo učenik 3.e razreda Saša Kores. Odabir djela pokazao se odličnim izborom jer su osnovnoškolci sjajno odgovarali na pitanja koja im je postavljala njihova učiteljica Marita Škanata te nastavnice Hrvatskoga jezika i Etike u ISŠ-u Iva Bojčić i Ivana Macan. Najuspješnije učenike voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić nagradila je privjescima koje su učenici izradili u odjelima školske radionice.

Koje smo još aktivnosti proveli, pročitajte klikom na "više". 

[više]

Logo našeg učenika vizualni je identitet međunarodnog eTwinning projekta

Autor: Josip Filić, 25. 1. 2022. 11:11

U trećoj aktivnosti međunarodnog eTwinning projekta „The green changemakers“ učenici iz Armenije, Turske i Hrvatske osmišljavali su, izrađivali, birali te u konačnici odabrali prijedlog loga učenika Karla Pavlečića iz 1.f razreda Industrijske strojarske škole za vizualni identitet projekta. Promišljajući o logu projekta, učenici su izradili prijedloge loga projekta (pojedinačno ili radeći u paru) te ih postavili na Padlet zid Koji bi logo trebao predstavljati naš projekt? Svi prijedlozi objedinjeni su u e-knjizi „The green changemakers – project logo“  kako bi ostao podsjetnik, ali i lijepa uspomena na suradnje u okviru projekta.

Za izradu loga, učenicima su preporučeni digitalni alati: Canva, Piktochart ili Freelogodesign, no mogli su koristiti i bilo koji drugi alat sličnih mogućnosti. Pripremljeni logo trebao je bi biti dimenzija 600 x 400 piksela. Za one s manje iskustva u korištenju alatom Canva, priložena je prezentacija s uputama o uporabi: Canva - tutorial . Za one koji žele više naučiti o Piktochartu priložen je tutorijal Piktochart - tutorijal , a više o načinu korištenja alata Freelogodesign učenici su mogli pročitati u izrađenom dokumentu Freelogodesign – tutorijal. 

Nakon što su loga izrađena i predstavljena, pristupilo se odabiru najprikladnijeg i najkreativnijeg loga izrađenog odgovarajućim online alatom. Kako je odabran pobjednički logo, pročitajte klikom na "više".

[više]

Industrijska strojarska škola dobitnik Erasmus akreditacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Autor: NENAD PAVLINIĆ, 25. 1. 2022. 09:17

Industrijska strojarska škola kontinuirano radi na unapređivanju nastave i pružanju novih mogućnosti usavršavanja za učenike i nastavnike, a značajan doprinos tome daju Erasmus+ projekti COVET II i COVET III „Competitive VET for learners and teachers II i III“ koje Škola trenutno provodi. Kako bi provođenje Erasmus projekata bilo još kvalitetnije, koordinatorica Erasmus+ projekata Meri Ružević i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić izradile su visokokvalitetan plan mobilnosti za ostvarivanje postavljenih ciljeva u području unaprjeđenja i modernizacije strukovnog obrazovanja te je Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) Školi dodijelila Erasmus akreditaciju u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za programsko razdoblje do kraja 2027. godine.

Erasmus akreditacija omogućuje:

  • pojednostavljeni pristup financijskim sredstvima
  • proširenje partnerske mreže u inozemstvu
  • stalni izvor financiranja za ostvarivanje dugoročnih ciljeva Škole
  • poboljšanje kvalitete učenja i poučavanja u Školi.
[više]

Početak realizacije aktivnosti javnozdravstvene kampanje LikeYou2

Autor: NENAD PAVLINIĆ, 20. 1. 2022. 17:54

Bicikli kupljeni u okviru kampanje LikeYou2, čekaju ljepše vrijeme kako bi učenici aktivno učili o važnosti tjelesne aktivnosti koja je imperativ dobrog zdravlja. Zahvaljujemo bike shopu “Marko projekt” na sjajnoj preporuci pri kupnji bicikala, a veliko hvala ponovno svima koji su učenicima ISŠ-a omogućili da uče kako živjeti zdravo te na taj način izbjegnu mnoge bolesti pa i dijabetes tipa 2. Naše zahvale ponovno idu predsjedniku Uprave Novo Nordiska Hrvatska Vedranu Boljatu te direktorici za odnose s javnošću Sandri Bršec Rolih, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Hrvatskoj pošti i Ministarstvu zdravstva.

Vožnja bicikala jedna je od aktivnosti koju će učenici ISŠ-a provoditi u pratnji nastavnika Tjelesne i zdravstvene kulture kako bi pozitivno utjecali ne samo na svoje tjelesno zdravlje, već i da bi družeći se s vršnjacima na svježem zraku, poboljšali osobno zadovoljstvo i sreću, smanjili anksioznost i stres te potaknuli pozitivno mentalno zdravlje što je također važna prevencija bolesti.

[više]

eTwinning projekt „The green changemakers“

Autor: Kristinka Lemaić, 13. 1. 2022. 10:06

Učenici ISŠ-a od studenog 2021. godine sudjeluju u međunarodnom eTwinning projektu “The green changemakers” u suradnji s nositeljima projekta Gimnazijom „Vukovar“ i Tehničkom školom iz Karlovca. Na samom početku projekta aktivnostima se priključila i anadolijska srednja škola Yunus Emre iz Bingola, Turska. Prije nekoliko dana projektu su se pridružili učenici i nastavnici iz  srednje škole koja je u Karmirgyughu, Armenija.

Cilj projekta je na inovativan način izraditi i provesti programe obrazovanja za održivi razvoj kroz razvoj kompetencija i aktivno sudjelovanje učenika u području održivog razvoja, a sve to uz osnaživanje partnerstva škola i lokalne zajednice u podizanju svijesti o održivom razvoju. U eTwinning projektu sudjeluju učenici 1.f i 2.e razreda ISŠ-a: Luka Dermišek, Nikola Maretić, Karlo Pavlečić, Dino Badić, Niko Palić, Juraj Blaić, Fran Božić-Jokić, Ivan Ercegovac i Zvonimir Zirdum. Učenike mentoriraju nastavnici Iva Bojčić, Josip Filić, Slaven Kuhar i Silvio Terze te voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić.

Aktivnosti projekta potaknut će učenike na djelovanje i iniciranje djelovanja usmjerenog ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja i održivog društva u cijelosti. Niz edukativnih, informativnih, praktičnih i kreativnih aktivnosti te metode inovativnog i iskustvenog učenja podići će razinu znanja, svijesti i vještina za usvajanje “zelenih” životnih stilova u skladu s održivim razvojem. Informiranjem javnosti i medija o važnosti teme održivog razvoja, kao i o provedbi projekta, promovirat će se projektne aktivnosti, važnost održivog razvoja, briga za okoliš i prirodu te ekološke akcije, a sve sa svrhom razvoja održive zajednice.

Sve dosadašnje aktivnosti eTwinning projekta možete vidjeti na projektnom blogu „The green changemakers“, a još nekoliko informacija o projektu pročitajte klikom na „više“.

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Tražilica
 
Virtualna šetnja školom

 
ISŠ - kontakti

INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA

Avenija Marina Držića 14, Zagreb

e-mail: iss@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr

01/6156 611  01/6152 955

01/6457 207

01/6457 208; 01/6457 209

VIJESTI IZ ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 ISŠ

Priloženi dokumenti:
primjer popunjavanja uplatnice 1.PNG

 

 Pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5232138
Ovaj mjesec: 1508
Ovaj tjedan: 173
Danas: 5
 
 
 
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju