preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

GigaDabrovi i DabroUčitelji

Autor: Kristinka Lemaić, 13. 11. 2021.

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar 2021. održano je od 8. do 12. studenoga šesti put za redom u mnogim  osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske, a učenici Industrijske strojarske škole prihvatili su izazov po drugi put i tako postali dio Dabrovog tima zajedno s nastavnicima koji su prvi put sudjelovali u natjecanju DabroUčitelj.

Republika Hrvatska od 2016. godine uključena je u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje na online natjecanju koje se sastoji od niza izazovnih zadataka, a osmislili su ih stručnjaci  iz pedesetak zemalja. Organizator je natjecanja za Hrvatsku udruga Suradnici u učenju uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Natjecanje Dabar potiče razvoj računalnog razmišljanja rješavanjem primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranjem strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranjem – čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Natjecanje je organizirano od 8. do 12. studenoga 2021. na CARNET-ovom sustavu mooc.carnet.hr. U potpunosti je besplatno za sve učenike i škole i dostupno svim zainteresiranim školama koje žele organizirati natjecanje.

Nastavnik strojarske skupine nastavnih predmeta u ISŠ-u Mate Sabol organizirao je pristup natjecanju za osamdesetak učenika iz različitih razrednih odjela: 1.c, 2.e, 3.f i 3.c u zanimanjima instalater grijanja i klimatizacije, tehnički crtač, alatničar, bravar, tokar i autolimar čije su sudjelovanje pratile nastavnice Iva Bojčić, Kristinka Lemaić i Meri Ružević. Nastavnici ISŠ-a vodili su brigu o regularnosti natjecanja te su prosljeđivali učenicima važne informacije i zaporke potrebne za pristup kolegiju i pojedinom testu.

Natjecanje se organizira u pet kategorija, a učenici ISŠ-a natjecali su se u kategoriji GigaDabar koja je predviđena za učenike svih razreda srednje škole. Učenici su rješavali po 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta.

Učenici su zadatke ocijenili zanimljivima i poticajnima, makar su im pojedini bili i prezahtjevni, a vremensko ograničenje za rješavanje najviše ih je ometalo u postizanju boljih rezultata, ali je doprinosilo i dinamici samog natjecanja. Učenici su zaključili da je najbolje problemski zadatak rastaviti na manje dijelove, prepoznati važne dijelove problema te kreirati rješenje korak po korak. Učenici se unaprijed raduju konačnim rezultatima i diplomama za sudjelovanje jer važno je hrabro prihvatiti izazov i učiti računalno razmišljati uz zabavne zadatke.

Razmišljajući da se ponekad treba ponovno naći u ulozi učenika, nastavnici ISŠ-a po prvi put prihvatili su izazov sudjelovanja u natjecanju Dabar za učitelje koje je organizirala Udruga Suradnici u učenju i nastavna baza na Filozofskom fakultetu u Splitu, Učiteljski studij. Natjecanje se održavalo od 2. do 7. studenoga 2021. godine, a nastavnici ISŠ-a su se u konkurenciji od 439 učitelja pokazali vrlo uspješnim te su među 10% najboljih koji su osvojili svoje dabroznačke i dabrodiplome. 
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5192688
Ovaj mjesec: 1036
Ovaj tjedan: 517
Danas: 68
 
 
 
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju