preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Industrijska strojarska škola obilježila Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Ivana Macan, 4. 2. 2022.

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se 2. veljače. Premda je „Godina čitanja“ u Hrvatskoj službeno završila, u Industrijskoj strojarskoj školi (ISŠ) to se dogodilo samo na kalendaru, ali ne i u praksi. Na Svjetski dan čitanja učenici ISŠ-a ugostili su učenike iz obližnje OŠ Marina Držića te su im, ispred ulaza u školu kod Kućice za knjige, čitali ulomke iz djela Ivane Brlić Mažuranić i Astrid Lindgren.

Učenici ISŠ-a izradili su na praktičnoj nastavi već nekoliko Kućica za knjige koje su upisane na kartu malih slobodnih knjižnica HrvatskeKućice za knjige rade na načelu Posudi, čitaj, vrati i/ili doniraj knjigu. Svatko može posuditi knjigu kao i obogatiti malu slobodnu knjižnicu nekom svojom knjigom. Kako bi Kućica za knjige koja je smještena ispred ISŠ-a bila od koristi i lokalnoj zajednici, učenici i nastavnici organiziraju događanja otvorena za javnost te na taj način promiče sklonost prema čitanju, pismenost, ali i važnost zajedništva u društvu. Svjetski dan čitanja naglas učenici i nastavnici ISŠ-a obilježili su u srijedu 2. veljače družeći se s učenicima 3.a razreda i učiteljicom Maritom Škanatom iz OŠ Marina Držića. Učenici ISŠ-a čitali su naglas ulomke iz djela Ivane Brlić Mažuranić i Astrid Lindgren u čemu se posebno istaknuo učenik 3.e razreda Saša Kores. Odabir djela pokazao se odličnim izborom jer su osnovnoškolci sjajno odgovarali na pitanja koja im je postavljala njihova učiteljica Marita Škanata te nastavnice Hrvatskoga jezika i Etike u ISŠ-u Iva Bojčić i Ivana Macan. Najuspješnije učenike voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić nagradila je privjescima koje su učenici izradili u odjelima školske radionice.

Koje smo još aktivnosti proveli, pročitajte klikom na "više". 

Kako bi se dodatno istaknula važnost čitanja, svi učenici 2.e i 3.e. razreda ISŠ-a na satima Hrvatskoga jezika i Etike online su pratili čitanje naglas koje je organiziralo Hrvatsko čitateljsko društvo.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenoga, no cilj je promicati te vrijednosti cijele godine te je podsjećanje na osnovnoškolske naslove čije su ulomke  gostima čitali naglas, učenicima ISŠ-a odlično poslužilo kako bi došli do zaključka da se ljudi razlikuju po mnogočemu; poput nacionalnosti, vjere, jezika, spolne orijentacije, osobnog i socijalnog identiteta, obiteljskog i socio-ekonomskog statusa, kulture, običaja, tjelesnog izgleda, obrazovanja te po mnogim drugim obilježjima. Ono što je još važnije, učenici ISŠ-a razvili su stav da različitost  obogaćuje, mijenja i daje zanimljiv okus našem svakodnevnom životu i pri tom zaključili da čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i čimbenik je budućeg uspješnog razvoja djece i mladih.
Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu i mladoj osobi pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

Ne zaboravite, čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i čimbenik je budućeg uspješnog razvoja. Zato čitajte - čitajte naglas!

 

 
Tražilica
 
Virtualna šetnja školom

 
ISŠ - kontakti

INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA

Avenija Marina Držića 14, Zagreb

e-mail: iss@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr

01/6156 611  01/6152 955

01/6457 207

01/6457 208; 01/6457 209

VIJESTI IZ ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 ISŠ

Priloženi dokumenti:
primjer popunjavanja uplatnice 1.PNG

 

 Pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5231308
Ovaj mjesec: 678
Ovaj tjedan: 310
Danas: 34
 
 
 
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju