preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Slušaonica: razgovor astronauta Međunarodne svemirske postaje (ISS) sa Zemljom

Autor: TANJA Novak Pavić, 21. 2. 2022.

ISŠ s ISS

U utorak 22. veljače 2022. godine, s početkom u 11:05 sati po lokalnom vremenu, nastavnice naše škole Snježana Neuhold, Nataša Arambašić i Astrid Neuhold, u sudjelovanju s Radio klubom Ozalj, organiziraju javni događaj u Industrijskoj strojarskoj školi. 

Tema najavljenog događaja je live streaming razgovora astronauta Međunarodne svemirske postaje (ISS) sa Zemljom, u trenutku kada se događa prelet Međunarodne svemirske postaje iznad našeg područja. Međunarodna svemirska postaja je modularna svemirska postaja u niskoj Zemljinoj orbiti. To je multinacionalni, zajednički projekt koji uključuje pet svemirskih agencija koje sudjeluju: NASA, Roscosmos, JAXA, ESA i CSA. Vlasništvo i korištenje svemirske stanice utvrđeno je međuvladinim ugovorima i sporazumima

Pozivamo nastavnike, učenike i roditelje da se uključe u ovaj jedinstven događaj slijedeći naputke i prateći korake  koji su objašnjeni u nastavku, kao i u priloženom dokumentu pripremljenom od strane nastavnica.

Koraci:

  1. U preglednik upisati: nbgsdr.ddns.net
  2. Nakon toga pojaviti će se prozor gdje možete prevesti stranicu na hrvatski jezik radi lakšeg praćenja događaja:

 

3. Označimo gumb za pokretanje zvuka:

 

4. S pokazivačem miša dođemo do mjesta gdje odabiremo opciju 2m

 

5. S pokazivačem miša dođemo do plavog prostora i držeći ga (lijevim klikom) pomičemo se u lijevo tražeći naše ciljano područje koje iznosi 145800:

 

6. Kada smo došli blizu željenog područja, na plavo područje stavimo pokazivač miša i kotačićem „skrolamo“ da proširimo područje kako bismo došli točno do područja 145800: