preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Aktivnosti učenika u projektu Kultura turizma

Autor: MARIJA SOVEC, 14. 2. 2018.

Učenici naše škole već nekoliko tjedana aktivno sudjeluju u izvanškolskom projektu Kultura turizma, projektu koji se već sedmu godinu zaredom provodi u zagrebačkim srednjim školama u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba. U okviru tog projekta, učenici su do sada, zajedno s organizatoricom projekta u našoj školi, profesoricom Marijom Sovec, posjetili Muzej grada Zagreba, Hrvatski institut za povijest, Katedralu i Riznicu katedrale te prošetali Gornjim gradom s Kazivačicom slušajući zagrebačke legende i priče. Učenici su također u svom bogatom programu bili u posjetu Muzeju željeznica, radionicama Hrvatskog narodnog kazališta te Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.  U našim radionicama praktične nastave učenici u sklopu ovog projekta izrađuju metalno srce primjenjujući znanja i vještine iz struke te rade na obnovi Viktorijina zdenca. U školskoj knjižnici svi sudionici projekta su imali čast ugostiti Lava od Trnja - Lava Paripovića, akademskog slikara koji ih je proveo kroz svijet ulične umjetnosti i pokazao im djela street art i grafitne umjetnosti na  tržnici Savica i u naselju Trnje. Skupina učenika naše škole koji sudjeluju u projektu prozvala se Metalno srce Zagreba, vrlo su zainteresirani za raskošan program pa i sami sa svojim prijedlozima i željama aktivno nadopunjavaju plan projekta. Sve njihove aktivnosti možete pratiti na Instagramu: @metalno.srce.zagreba_iss, kao i na Facebook stranici: https//www.facebook.com/metalno.srce.zagreba.ISS/. U nastavku možete pogledati detalje u vezi svih njihovih posjeta, kao i fotografije.

Učenici naše škole su u okviru projekta Kultura turizma posjetili 18. siječnja 2018. godine Muzej grada Zagreba i uz zanimljivo vođenje dobili uvid u povijest Zagreba od željeznog doba do suvremene povijesti 20. i 21. stoljeća. Brončani slavenski nakit iz 10. stoljeća, keramika, sjekire, noževi, strelice, mačevi, Zlatna bula iz 13. st., mape, karte, evanđelistari, kameni ostaci reljefa i nadgrobnih spomenika nekih davnih junaka i stanovnika tadašnjeg Zagreba, novac, žigovi, slike, predmeti svakodnevne upotrebe iz doba Ilirskog narodnog preporoda, škrinjice i stjegovi cehova (klobučari, mesari, krojači, stolari, bačvari, urari, zlatari, šostari, rezbari, kožari, gumbari, tkalci, graditelji) kroz stoljeća, nisu nikog ostavili ravnodušnog. Posebno su dojmljive zbirke donacije muzeju, glazbene kutije, osobni predmeti glumice i lutkarice Tille Durriex, kao i zbirka ambalaže zanimljivog dizajna. U potkrovlju Muzeja smo obišli i izložbu Mapiranje Trešnjevke koja nam je pokazala crno bijelim fotografijama i filmovima kako se 60-ih i 70-ih godina živjelo na Trešnjevci, što se i gdje proizvodilo, kako su se djeca igrala i družila, kako su živjeli građani Zagreba nakon velike poplave …

Šetnju po Gornjem gradu nastavili smo iz Opatičke ulice prema palači u kojoj je smješten Hrvatski institut za povijest. Kovana ograda majstora i učenika Obrtne škole nas je još jednom podsjetila kako su obrtnička zanimanja oduvijek tražena i kako je potrebno puno vježbe kako bi se postalo dobrim majstorom. Tomislav Krznarić, djelatnik Instituta nas je proveo kroz Institut i pokazao nam Zlatnu dvoranu, gdje smo vidjeli djela Celestina Medovića Dolazak Hrvata, Splitski sabor, Zaruke kralja Zvonimira, Krunidba kralja Ladislava, logggiu Zlatne dvorane, Frangešove brončane reljefe, alegorije sveučilišnih fakulteta naziva Teologija, Medicina, Justicijia ili pravo, Filozofija. Strop je oslikao IvanTišov. Raduju nas dani otvorenih vrata kada ćemo se vratiti i posjetiti Pompejansku sobu.

Dana 23. siječnja smo prošetali Trnjem od škole do Muzeja željeznice u Aveniji Vukovar. Kustosica Renata Veličan nas je ljubazno dočekala i pokazala nam lokomotive i vlakove koje su prometovale po Europi. Jedna od lokomotiva Plavog vlaka, lokomotiva koja je bila na vlaku koji je prouzročio najveću željezničku prometnu nesreću u Zagrebu, poštanski vagon uređen kao podsjetnik na vlak Orient expres, male lokomotive, kao i one koje su vukle velike ratne strojeve … sve je to izloženo i dostupno besplatno. Ispratila nas je ravnateljica Tamara Štefanec i poklonila svakome od nas brošure o vlakovima i tvornici Gredelj, vrijednom dijelu industrijske baštine koju treba sačuvati.

U srijedu 24. siječnja je Lav Paripović, akademski slikar umjetničkog imena Lav od Trnja, održao predavanje uz prezentaciju o street art umjetnosti učenicima u projektu u školskoj knjižnici. Nakon predavanja smo se družili i prošetali do tržnice Savica gdje nam je pokazao neka svoja djela kao na primjer mural na O.Š. Jure Kaštelana.

Kasno popodne 26. siječnja smo uživali u društvu kostimiranog turističkog vodiča Ive Sille, koja nam je noseći svoj fenjer svjetlila put po Kaptolu, Opatovini i Gornjem gradu uz anegdote i legende iz prošlosti Zagreba. Druženje smo završili kod uspinjače s obećanjem da nećemo probuditi zmaja.

Još jedan zimski utorak s proljetnim temperaturama nas je odveo iz škole na Trg bana Jelačića i dalje do Zagrebačke Katedrale. Priču o povijesti Katedrale s puno zanimljivih detalja nam je ispričao vodič Tomislav. U sakristiji Katedrale smo vidjeli freske iz 13. stoljeća, oltarnu sliku slikara Dürera, čuli od časne Line detalje iz bogate povijesti vjernika grada Zagreba, a kasnije i vidjeli plašt kralja Ladislava iz 11.st., najstariju Hrvatsku zastavu, kaleže, biskupske štapove, mitre, diptihon iz bjelokosti, relikvijare s uspomenama na svece, oplećak biskupa A.Kažotića iz 14. st. i mnoge druge vrednote naše Zagrebačke katedrale.

U utorak 6. veljače su učenici posjetili radionice Hrvatskoga narodnog kazališta i uz vođenje Ante Serdara obišli bravariju, kiparnicu, stolariju, slikarsku radionicu i projektni studio gdje se planiraju troškovi izvedbi predstava i projektiraju scene za predstave. U pripremama je izrada scene za predstavu Kralj Lear, a zahvalni smo i majstorima od kojih neki rade 42 godine i sudjelovali su u izradi scene za više od 600 premijera, što je doista impozantna brojka. Naši učenici su bili dodatno motivirani mogućnošću da se po završetku školovanja zaposle u HNK. S nestrpljenjem očekujemo predstavu.

U petak 9.veljače 2018. godine smo posjetili Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu. Nakon obilaska knjižnice, podijelili smo se u timove i istraživali za projekt.

U okviru projekta u planu su nam posjet Hrvatskoj radio televiziji, posjet Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, kazališne predstave, posjet Zoološkom vrtu i parku Maksimir, druženje sa najaktivnijim učenicima na planini  Medvednici, posjet rudniku Zrinskih i špilji Veternica, šetnja uz Savu, posjet tunelu Grič i Art parku, šetnja po Trnju, posjet ljevaonici zvona Tržec, posjet Muzeju suvremene umjetnosti te posjet zračnoj luci dr. Franjo Tuđman.

 

 
Priloženi dokumenti:
INDUSTRIJSKA_STROJARSKA_SKOLA_-_o_povijesti.pptx (1.14 MB)
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 
MATERIJALI ZA POPRAVNE I RAZREDNE ISPITE

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Kutak za učenike
 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko ste zadovoljni opremljenošću prostora naše škole?


 

 

 

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 4996638
Ovaj mjesec: 3448
Ovaj tjedan: 649
Danas: 69
 

 

Metalno srce Zagreba je skupina učenika koja sudjeluje u projektu Kultura turizma. Njihove aktivnosti pratite na FB stranici:

 https://www.facebook.com/

metalno.srce.zagreba.ISS/

 
« Ožujak 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
INFORMACIJE ZA RODITELJE
19.10.2017. 09:24

Poštovani roditelji,   u privitku se nalazi raspored informativnih razgovora razrednika za školsku godinu 2017./2018.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
NATJECANJA
04.05.2017. 09:05
Državno natjecanje učenika srednjih škola u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater
Obrtna tehnička škola u Splitu bila je 2. i 3. svibnja 2017. godine domaćin Državnog natjecanja srednjih škola za učenike u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater. Na Natjecanju je sudjelovalo ukupno jedanaest strukovnih škola Republike Hrvatske. Učenici 3.d razreda naše Škole Ivan Lukić i Petar Tadić osvojili su iznimno uspješno 4. mjesto . Ivan i Petar natjecali su se u zanimanju učenika vodoinstalatera pod vodstvom mentorice teorijskih nastavnih sadržaja Katarine Knežević dok je za praktični dio natjecanja bio zadužen mentor Slaven Kuhar . Učenici 3.e razreda Marin Perić i Kristijan Sedić predstavljali su našu Školu natječući se u zanimanju učenika instalatera grijanja i klimatizacije. Marin i Kristijan su, vođeni mentorima teorijskog i praktičnog dijela Damirom Derišem i Slavenom Kuharom, osvojili 7. mjesto. Težište strukovnih škola je učenje temeljeno na radu pa tako praktični dio natjecanja razumijeva veći udio bodova u ukupnom poretku i zato posebne pohvale, za izvrsne rezultate i sam plasman na Državno natjecanje naših učenika, zaslužuje dvostruki mentor praktičnog dijela natjecanja Slaven Kuhar. Iskrene čestitke svim natjecateljima i mentorima!

07.04.2017. 14:06
Državno natjecanje učenika u zanimanju tokar i srodna zanimanja područja obrade i montaže
Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci bila je 5. i 6. travnja 2017. godine domaćin Državnog natjecanja za učenike u zanimanju tokar i srodna zanimanja područja obrade i montaže. U konkurenciji 14 strukovnih škola Republike Hrvatske koje su, osim iz Rijeke i Zagreba, bile iz Varaždina, Splita, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Velike Gorice, Donjeg Miholjca, Ludbrega, Vrbovca, Karlovca, Požege i Čakovca, učenik 2.c razreda naše Škole Filip Frljak osvojio je iznimno uspješno 3. mjesto . Iako su sve nas mentori, Ivo Tabak i Jadranko Kezerić , već pomalo navikli na sjajne rezultate s natjecanja, ne smijemo zaboraviti naglasiti da ovakvim uspjesima uvijek prethode iscrpne pripreme teorijskog i praktičnog dijela natjecanja koje zahtijevaju stručnost, vrijeme, strpljivost, ali i silnu energiju i nastavnika, i učenika. I zato, u ime svih učenika i djelatnika Industrijske strojarske škole, Zagreb iskrene čestitke Filipu Frljaku i njegovim mentorima!

 
VIJESTI - NASLOVNICA
21.03.2018. 12:44
Naša škola na Međunarodnom sajmu turizma
Učenici naše škole su, u sklopu projekta Kultura turizma, sudjelovali na Međunarodnom sajmu turizma Place2go u Areni Zagreb od 16. do 18. ožujka 2018. godine. Uživali smo u druženju s učenicima i profesorima iz ostalih škola koje sudjeluju u ovom projektu Turističke zajednice grada Zagreba. Naš izložbeni prostor je bio posebno lijep i zapažen zahvaljujući zajedničkom trudu majstora i učenika s praktične nastave i mnogih koji su na razne načine podržali projekt u našoj školi.  Izložili smo veliko metalno srce po kojem se projekt i zove, a koje se također nalazilo na izloženim majicama, vrećicama, magnetima, licitarskim srcima. Srce su izradili stručni učitelj naše škole Slaven Kuhar s učenicima Ivanom Skenderom i Dariom Maravićem. Viktorija zdenac je prekrasno u zagrebačkom štihu oživio također naš stručni učitelj Silvio Terze s učenicima instalaterima 1.d razreda Filipom Šubarićem, Patrikom Vidičevićem i Nikolom Tolićem.  Zanimanje za naš projekt su pokazali posjetitelji iz Zagreba i svijeta, poznati novinar i putopisac Goran Milić, ponosne obitelji učenika sudionika u projektu, bivši učenici naše škole, ravnatelji škola partnera u projektu, nastavnici i razrednici naših učenika iz osnovnih škola koji su izrazili želju ugostiti nas u njihovim školama kako bi predstavili mogućnosti daljnje izobrazbe u Industrijskoj strojarskoj školi. Pozornost posjetitelja je privukao i metalni „Trkač“, instalacija Slavena Kuhara, koji se posebno svidio djeci. Naša učenica CNC operaterka Selma Kičić je na korejskom, japanskom i kineskom poželjela dobrodošlicu posjetiteljima sajma. Televizija Z1 je u sklopu izvješća o sajmu turizma posebno predstavila rad naše škole gdje je izjavu dao učenik koordinator projekta u našoj školi Matija Ostoić, a snimku možete pogledati ovdje. Projekt Kultura turizma traje do svibnja, a sudjelovanje raznih putopisaca, blogera, turističkih agencija nas je dodatno nadahnulo da se zanimamo za putovanja, nove kulture i spoznaje, kako o Zagrebu, tako i o raznim svjetskim destinacijama. Ova iskustva ćemo još dugo pamtiti i zahvalni smo na tome Turističkoj zajednici koja nam je to omogućila. Fotografije sa sajma se nalaze u nastavku.

20.03.2018. 14:31
Videokonferencijski nastavni sat Osnova automatizacije
U Industrijskoj strojarskoj  školi, u ponedjeljak 19. ožujka 2018. godine,  održan je nastavni sat iz predmeta Osnove automatizacije područja pneumatike. Videokonferencijski nastavni sat održan je u suradnji sa Srednjom školom iz Dugog Sela. U organizaciji ovog suvremenog oblika nastave podržane informacijskom tehnologijom,  dobivenoj u okviru pilot projekta e-Škole, sudjelovali  su nastavnici strojarske skupine predmeta Meri Ružević i Mate Sabol iz ISŠ-a i nastavnik strojarske skupine predmeta Zoran Pandžić iz Srednje škole, Dugo Selo. Nastavi su prisustvovali učenici trećih  razreda u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije i učenici u zanimanju automehaničar. Kako bi se dodatno dobilo na dinamici nastave, ponovljeni su nastavni sadržaji iz pneumatike korištenjem interaktivnog  digitalnog alata Kahoot.  Učenici su imali priliku vidjeti tijek pet vježbi iz područja pneumatike koje su prikazane na didaktičkoj ploči i pomoću računalnog programa za slaganje pneumatskih shema. Učenici su imali priliku i vrednovati ovaj suvremeni oblik nastavnog sata i pokazalo se da prepoznaju važnost digitalne tehnologije u obrazovanju. Cilj ovako osmišljenog sata bio je da učenici ISŠ-a upoznaju didaktičku opremu za  pneumatiku, ali i da učenici Srednje škole iz Dugog Sela koriste interaktivne  digitalne alate. Nastavnici obje škole složili su se da je ovaj videokonferencijski nastavni sat samo početak sjajne suradnje dviju strukovnih škola.  Pogledajte kako je bilo: https://www.youtube.com/watch?v=r3FtFVRC7_8

16.03.2018. 16:23
Učenici i nastavnici ISŠ-a na međunarodnoj konferenciji u Italiji
Učenici Bruno Šikac iz 2. c razreda i Jan Papiga iz 3. c razreda u pratnji nastavnika Mate Sabola i Josipa Filića imali su privilegiju 15. ožujka 2018. godine u Udinama u Italiji prisustvovati četvrtoj međunarodnoj konferenciji koja povezuje industriju i strukovno obrazovanje: 4th International BRI-ES Conference  Bridging Industry with secondary and post-secondary education. Ovogodišnji suorganizatori bili su Državni izobraževalni Zavod “Cankar-Vega-Zois” iz Gorice,  EnAIP FVG – Ente Acli Istruzione Professionale del Friuli Venezia Giulia iz Udina i  Državni izobraževalni zavod “Štefan” iz Trsta. Tehnička škola iz Slavonskog  Broda suosnivač je mreže strukovnih škola BRI-ES koja povezuje industriju i strukovno obrazovanje u okviru Alpe-Adria regije i to u području strojarstva, elektrotehnike, mehatronike i automehanike. Zemlje suosnivači su: Austrija, Italija, Slovenija i Hrvatska.  Učenici i nastavnici imali su priliku obići moderno opremljeni centar u Udinama i tako steći brojna iskustva, a naši učenici Bruno Šikac i Jan Papiga okušali su se, zajedno s učenicima iz ostalih zemalja suosnivača, u izradi makete mosta koji je simbol povezivanja industrije i strukovnog obrazovanja. Cilj ove radionice bio je  promicanje suradnje i timskog rada, a cilj konferencije je stvaranje poveznica između industrije i obrazovanja, međusobna razmjena i promocija primjera dobre prakse na području Alpe-Adria regije. Svrha umrežavanja s regionalnim partnerima je poboljšanje kvalitete rada škola, poboljšanje kompetencija učenika učenjem koje je  temeljeno na radu kao i poboljšanje kompetencija nastavnika povezanih s potrebama tržišta rada. Zahvaljujemo Tehničkoj školi iz Slavonskog Broda koja je Industrijsku strojarsku školu prepoznala kao sudionika ove hvalevrijedne konferencije. Fotografije s konferencije možete vidjeti u nastavku.  

 

 

 

Uputite prijedloge, kritike, pohvale ... na web sadržaj škole na adresu:

industrijska.knjiznica

@gmail.com

 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju