preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Učenici Industrijske strojarske škole u projektu Natura Obscura

Autor: Kristinka Lemaić, 14. 6. 2021.

Učenici 1.e razreda Industrijske strojarske škole i njihova razrednica Iva Bojčić s oduševljenjem su se odazvali pozivu više stručne savjetnice iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ksenije Banović na sudjelovanje u projektu Natura Obscura - knjige na planine! koji je 2018. nastao suradnjom Knjižnice grada Zagreba Marije Jurić Zagorke i Planinarskog društva Izletnik.

Misao vodilja i ideja samog projekta je opskrbiti planinarske domove knjigama. Kako bi knjige sretno stigle do Planinarskog doma Risnjak, pobrinula se odlična ekipa iz Planinarskog društva Izletnik, predsjednik Gordan Valjak i Minja Jošić. Knjige koje smo nosili na planinu uzeli smo u KGZ, Knjižnici Marije Jurić Zagorke, gdje su nas dočekale voditeljica knjižnice Maja Pranić i knjižničarka i članica Planinarskog društva Izletnik Vlatka Sambolec. S nama su, također, bili i predstavnici Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba, knjižničarka Maja Medenjak i profesor Dalibor Pekas, a cijelim putem društvo nam je pravio i hrvatski književnik i karikaturist Damir Karakaš.

Maja Pranić zamislila je izlet kao sat lektire te je Damir Karakaš bio poseban sudionik puta zbog svoje knjige Sjećanje šume koja je izborna lektira u svim srednjim školama i bit će u čitankama za 8. razred u ovoj školskoj godini. Knjiga je dobila uglednu talijansku nagradu Premio ITAS, koja tematizira svijet prirode i planina, u kategoriji romana za mlade. Knjige su uživale na zanimljivom putovanju koje je trajalo pet sati. Bilo je to pet sati zanimljivih razgovora, učenici su putem pitali Damira sve o knjizi Sjećanje šume, a on je neumorno odgovarao. Put je Karakaš dodatno oplemenio crtajući karikature svih sudionika. Neki su bili počašćeni karikaturom trenutnog izgleda, a neki onog kako će izgledati za dvadesetak godina.

Knjige i karikature sretno su stigle u Planinarski dom Risnjak gdje smo napravili performans izložbu, ujedno crtajući sve prisutne u Domu Risnjak. Predivno su nas dočekali vlasnici samog Doma, a neki od njih ujedno su članovi benda Cinkuši.

Nakon izvrsnog performansa, nakon izvrsnog ručka i odličnog druženja krenuli smo se spuštati s planine u nadi da će knjige zaista usrećiti nekoga tko se zatekne tamo. Sam naziv projekta Natura Obscura, saznajemo to sa stranica Knjižnica grada Zagreba, ''simboličan je i poigrava se semantikom pojma camere obscure (tamne sobe). Obscura je nešto tamno i mračno, kroz čiju pukotinu ulaze samo one zrake svjetlosti koje padaju pod točno određenim kutem, kako bi u toj tami projicirale obrnutu sliku objekta u svom svojem sjaju. Tako je i u prirodi knjiga svjetlosna zraka koja prodire kroz pukotinu u nama, a knjiga na planini sinergija je onog najboljeg stvorenog od čovjeka i prirode''.

 
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 
MATERIJALI ZA POPRAVNE I RAZREDNE ISPITE

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Kutak za učenike
 
Školska knjižnica
 
Anketa
Jeste li pronašli informacije koje ste željeli na školskim web stranicama?
 

 

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5180560
Ovaj mjesec: 6808
Ovaj tjedan: 500
Danas: 119
 

 
 
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
VIJESTI - NASLOVNICA
25.09.2020. 08:13
Digitalne potvrde za učenike
Dragi učenici i poštovani roditelji! Na poveznici https://potvrde.skole.hr/login prijavljujete se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom (učenici) ili svojim pristupnim podacima sustavu e-Građani (preko Fine ili bankovnih tokena, najmanje treće razine - roditelji) te možete ispisati digitalnu potvrdu o školovanju. U padajućem izborniku moguće je odabrati svrhu potvrde. Potvrde koje su izdane putem tog sustava zamjenjuju u potpunosti potvrde iz škole u svim pravnim poslovima te više nije potrebno dolaziti po potvrde u školsku referadu. Potvrde se mogu spremiti na računalo, slati ili ispisivati, ovisno o potrebama. Sustav za izdavanje potvrda  podatke o učenicima preuzima iz baze podataka e-Matice u kojoj su svi učenici.

01.09.2021. 11:06
Produljenje ili izrada pretplatnih karata za učenike
Dragi roditelji i učenici, na web stranici ZET-a; https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/produljenje-ili-izrada-pretplatnih-karata-za-ucenike-i-studente/499  nalaze se detaljne upute za izradu ili produljenje besplatnih karata za učenike. Za učenike će od 2. rujna bit omogućeno i znatno jednostavnije produljenje postojećih Pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, koje će se moći obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i kioscima ugovornih partnera (Tisak i iNovine). Zbog navedenoga, nije potrebno da učenici u školi potvrđuju produljenje ili izradu nove pretplatne karte.

22.07.2021. 10:14
eTwinning projekt Pokvareni telefon
Tijekom eTwinning projekta Pokvareni telefon, namijenjenog učenicima srednjih strukovnih škola, 30 učenika i 5 nastavnica naše škole sudjelovalo je u različitim projektnim aktivnostima. Osim naše škole u projektu su sudjelovale i strukovne škole iz Bedekovčine, Sarajeva i Varaždina. Učenici su se bavili temom medijske pismenosti i dezinformacija kroz igranje pokvarenog telefona, istraživanje tematike, pisanje lažnih članka i poruka, izradu stripova, izradu logo oznaka, avatara i dr.  Cilj projekta bio je unaprijediti vještinu komunikacije na hrvatskom jeziku, povećati odgovornost, uvidjeti vrijednost timskoga rada i suradnje, razviti kreativnost, poboljšati digitalnu pismenost kroz korištenje različitih digitalnih alata, unaprijediti istraživanje online stručne literature, osnažiti rješavanje problema, poboljšati kreiranje digitalnih materijala. Naši su učenici aktivno sudjelovali na nekoliko online sastanaka te uspješno surađivali u timskom radu s učenicima drugih škola.  Rezultat projekta su muzej lažnih vijesti, posteri, kvizovi, prezentacije, strip, e-novine i e-knjiga.  Nastavnice koje su provodile projekt: Josipa Zelić, Vanja Jug, Karmen Mott Bingula i stručne suradnice Sara Novak i Tanja Dumbović. U nastavku možete pogledati e-knjigu.

 

 

Uputite prijedloge, kritike, pohvale ... na web sadržaj škole na adresu:

industrijska.knjiznica

@gmail.com

 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju