preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći

Autor: Kristinka Lemaić, 23. 11. 2021.

Zbog potrebe osposobljavanja većeg broja učenika u pružanju prve pomoći i velikog interesa koji je pobudio ovaj vid zdravstvenog odgoja kod djece, njihovih roditelja i nastavnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb svake godine realizira program drugog stupnja obuke u domu Gradskog društva Crvenog križa i to u Villi Rustica u Novom Vinodolskom. Učenici 2.c i 2.e razreda Industrijske strojarske škole (ISŠ) Lana Jakirčević, Gabriel Buić, Luka Đurić, Zvonimir Zirdum, Dino Badić, Leon Marinčić, Teo Perčić, Mihael Pliestić i Juraj Blaić od 22. do 24. studenog 2021. godine učili su o tome kako procijeniti zatečenu situaciju na mjestu nesreće i kako postupati s osobom bez svijesti.

Učenici su se upoznali i s postupcima zbrinjavanja otvorenih ozljeda kao i ozljeda kostiju i zglobova, a naučili su i da je prva pomoć skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska hitne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

U Novom Vinodolskom učenici ISŠ-a naučili su i da  je pružatelj prve pomoći osoba koja poduzima određene postupke radi pomoći ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi  pazeći  pri tome na svoju sigurnost i sigurnost svih sudionika, ne izazivajući dodatnu štetu. Ciljevi prve pomoći su:

  • spašavanje života
  • sprječavanje nastanka komplikacija i invaliditeta
  • skraćivanje vremena liječenja i oporavka.

Raspored obuke bio je vrlo sadržajan, no ISŠ timu ostalo je dovoljno vremena za druženje s vršnjacima iz drugih srednjih škola tako da je ukupni dojam ove izvanučioničke nastave iznimno pozitivan što potvrđuje i nastavnik Mate Sabol koji je bio u pratnji devetero učenika Škole. Uspješna edukacija ISŠ tima u pružanju prve pomoći, provedena već četvrti put, pokazuje da se korisna i hvalevrijedna tradicija nastavlja.

Poznavanjem i pravilnom primjenom postupaka prve pomoći doprinosi se sigurnosti i osnaživanju pojedinaca i zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti.

Kontinuiranom edukacijom nastoji se osposobiti što veći broj učenika za pružanje prve pomoći u svim situacijama nastanka ozljeda i naglo nastupajućih bolesti. Poticanjem svakog pojedinca na pomoć i samopomoć,  pomažemo u izgradnji sigurnijih i zdravijih zajednica.

 
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5192683
Ovaj mjesec: 1031
Ovaj tjedan: 512
Danas: 63
 
 
 
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju