preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Razmjena znanja i dijeljenje primjera dobre prakse u Sloveniji

Autor: Kristinka Lemaić, 7. 4. 2022.

Jedan od zaključaka webinara o pisanju projekata za Erasmus mobilnosti, koji je organizirala Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU), bio je da svaka Erasmus+ mobilnost omogućuje razvoj osobnih i profesionalnih kompetencija učenika, no učenici završe obrazovanje, pronađu svoje mjesto u svijetu rada, a vrijednost koja zasigurno ostaje bolji je ugled škole koja provodi Erasmus mobilnosti kao i mogućnost da nastavnici imaju susrete na europskoj razini kako bi učili iz primjera dobre prakse razvijenih zemalja EU te stečena znanja i vještine implementirali u odgojno-obrazovni proces. U okviru Erasmus+ projekta „Competitive VET  for learners and teachers  II", ravnatelj i nastavnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) boravili su u Sloveniji od 27. ožujka do 1. travnja 2022.

Mobilnost ravnatelja Nenada Pavlinića i nastavnika Josipa Filića, Slavena Kuhara, Kristinke Lemaić, Silvia Terzea i Deana Vukelića iz  ISŠ-a, omogućila je upravo navedeno kao i uspostavu suradnje i razmjenu znanja s djelatnicima Šolskog centra i Višje strojne šole u Novom mestu te zaposlenicima u tvrtkama i tvornicama koje su posjetili. Ravnatelja i nastavnike ISŠ-a primio je i o posebnostima strukovnog obrazovanja u Sloveniji govorio direktor Šolskog centra Matej Forjan kao i ravnatelj Srednje strojne šole Sebastijan Brežnjak. Ravnatelj i nastavnici ISŠ-a imali su mogućnost obilaska odjela Šolskog centra uz pratnju domaćina Tomaža Pintariča, koji je voditelj Erasmus projekata i obrazovanja odraslih, te su pratili metode i tijek odvijanja praktične nastave u odjelima za mehatroniku, automehaniku, autolimariju, alatničarstvo, CNC, CAD i CAM tehnologiju, a imali su priliku vidjeti i kako se provodi nastava u drugim obrazovnim sektorima kao što je prerada drva gdje učenici također koriste CNC tehnologiju.

Više o mobilnosti u Sloveniji pročitajte i pogledajte u nastavku.

Ravnatelj  i nastavnici ISŠ-a obišli su suvremeno opremljenu knjižnicu, dvorane i terene za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, učenički dom te multimedijalni centar pri čemu su domaćini isticali da osim strukovnih vještina, veliku pozornost pridaju i razvoju osobnih prednosti učenika kao i razvoju tzv. „soft skills“ pa tako učenike poučavaju komunikaciji na materinjem i stranom jeziku, timskom radu, vodstvu, rješavanju problema, radnoj etici, obraćanju pozornosti na detalje te razvijaju njihovu prilagodljivost i kreativnost tijekom strukovnih natjecanja, ali i natjecanja u sportu i općeobrazovnim nastavnim predmetima.

Ravnatelj i nastavnici ISŠ-a prisustvovali su vježbama i predavanju na kolegiju Pametne instalacije pri Višjoj strojnoj šoli gdje su studenti, uz vodstvo dr. Mitje Vebera, pokazali  kako praktično uče o upravljanju pametnim instalacijama. Primjenu pametnih instalacija ravnatelj i nastavnici ISŠ-a mogli su vidjeti u tvornici Adria dom u Ćrnomlju gdje se proizvode pametne kuće za europsko, ali i svjetsko tržište. Učenike koji pohađaju Srednju strojnu šolu u Novom mestu, ravnatelj i nastavnici ISŠ-a upoznali su i u Šentjernu u tvrkti Lok orodjarstvo gdje učenici obavljaju naukovanje kao i u tvornici za proizvodnju automobila Renault-Revoz.

Iznimno korisna znanja ravnatelj i nastavnici dobili su tijekom radionica o pisanju projekata te kurikuluma za strukovna zanimanja što će ravnatelju i nastavnicima biti velika pomoć u razvijanju strukovnog kurikuluma za obrazovni program kućnog majstora koji ISŠ planira uvesti u nastavu.

Svi sudionici mobilnosti složili su se da su poboljšali svoje kompetencije u području učiti kako učiti, smisao za inicijativu i poduzetništvo kao i kompetencije u području znanosti i tehnologije. Zahvaljujući mobilnosti sudionici su povećali svoju mogućnost napredovanja, više su motivirani nastaviti razvijati svoje profesionalne vještine, stekli su praktične vještine relevantne za svoje trenutno radno mjesto i profesionalni razvoj, unaprijedili su poznavanje obrazovnog sustava Slovenije, proširili su postojeću mrežu kontakata te će sa zadovoljstvom svoja iskustva podijeliti s kolegama na radionicama i sjednici Nastavničkog vijeća.

Domaćini iz Šolskog centra Novo mesto pobrinuli su se da sjajno Erasmus iskustvo upotpune posjetima Beloj krajini, Muzeju na otvorenom i samostanu Pleterje gdje su se ravnatelj i nastavnici uvjerili u odličnu gastronomsku i kulturnu ponudu zemlje domaćina Slovenije te potvrdili dogovor o razmjeni učenika u okviru Erasmus+ mobilnosti koje slijede u programskom razdoblju do kraja 2027. godine što je omogućeno Erasmus akreditacijom u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koju je AMPEU dodijelila Industrijskoj strojarskoj školi.

 
Tražilica
 
Virtualna šetnja školom

 
ISŠ - kontakti

INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA

Avenija Marina Držića 14, Zagreb

e-mail: iss@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr

01/6156 611  01/6152 955

01/6457 207

01/6457 208; 01/6457 209

VIJESTI IZ ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 ISŠ

Priloženi dokumenti:
primjer popunjavanja uplatnice 1.PNG

 

 Pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5231296
Ovaj mjesec: 666
Ovaj tjedan: 298
Danas: 20
 
 
 
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju