preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Erasmus+ iskustvo u Zaragozi

Autor: Kristinka Lemaić, 5. 5. 2022.

Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole boravili su od 27. ožujka do 16. travnja 2022. u gradu Zaragozi u Španjolskoj realizirajući tako trotjednu Erasmus+ mobilnost projekta COmpetitive VET for learners and teachers III, COVET III koji je Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila Školi. Cilj projekta, s naglaskom na stjecanja iskustava međunarodne prakse i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija učenika, u potpunosti je ostvaren.

Učenici u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije Karlo Bikanec, Matej Puzak, Stjepan Vujeva, Noa Brtan, Nikola Ugarković, Tomas Jurišić, Leon Marinčić, Ivan Ercegovac, Zvonimir Zirdum i Dino Badić te učenici u zanimanju tokar Tomislav Grljak, Ivan Zvonimir Barišić i Jasmin Drobnjak kao i učenici u zanimanju bravar Ivan Canido Čuček, Jusuf Lutviji i Petar Horvatić, proveli su tri nezaboravna tjedna u Španjolskoj u pratnji nastavnika Ive Bojčić i Mate Sabola.

Koja su sve profesionalna i osobna iskustva učenici stekli, pročitajte u nastavku.

Učenici i nastavnici su po dolasku posjetili katedralu Pilar. Riječ je o važnom vjerskom hramu baroknog stila koji je zbog svojih osobina i ljepote jedna od glavnih destinacija u Španjolskoj. Razgledali su i ostale znamenitosti Zaragoze i tako su se na najbolji mogući način pripremili za trotjedni boravak . Svi učenici su se prvi radni dan upoznali sa svojim mentorima iz Španjolske te su zajedno s njima stigli do svojih radnih mjesta.

Učenici u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije u realnom su radnom okruženju pratili kojim se tehnologijama i opremom služe španjolski radnici koji održavaju sustave grijanja i klimatizacije kako bi ispunili očekivane odgojno-obrazovne ishode:

 • poboljšanje vještina kao što su organizacija rada i racionalno korištenje materijala i energije
 • čitanje i razumijevanje tehničko-tehnološke dokumentacije,
 • pravilan izbor materijala
 • pravilan izbor i primjena tehnologija obrade i montaže (izbor alata, uređaja i naprava te tehnologija spajanja)
 • ispitivanje kvalitete izvedenih radova
 • kooperativna komunikacija s radnim kolegama i klijentima
 • izrada jednostavne kalkulacije troškova
 • korištenje računala, interneta, različitih baza podataka i računalnih programa iz područja struke
 • izrada crteža jednostavne instalacije s trošilima
 • primjena estetskih vrijednosti – specifičnosti struke
 • poznavanje svojstava medija za prijenos topline, poznavanje vrsta i svojstava energenata.

Učenici u zanimanju tokar imali su zadatak da, uz svoje mentore na radnim mjestima, odrade sve predviđene točke programa stručnog usavršavanja:

 Priprema alata i materijala

 • primjena odgovarajućih materijala
 • priprema materijala i rezanje materijala
 • pozicioniranje materijala na tokarskom stroju
 • primjena odgovarajućeg alata
 • prepoznavanje elemenata pozicioniranja
 • primjena relativnog i apsolutnog pozicioniranja.

Upravljanje CNC tokarskim strojem

 • primjena adekvatnog postupka za tokarenje i pokretanje CNC tokarilice
 • prepoznavanje i razlikovanje mehaničkih i električnih dijelova CNC stroja
 • objašnjavanje strukture CNC strojnog programa i čitanje programa
 • primjena različitih načina upravljanja CNC strojem (digitalno, analogno).

Učenici u zanimanju bravar također su imali mnogo zadataka kako bi ostvarili planirane ishode učenja:

Planiranje i priprema rada

 • mjerenje i kontrola konstrukcijskih dijelova
 • prepoznavanje i razlikovanje postupaka obrade prema zahtjevima tehničkog crteža
 • izrada tehnoloških postupak za ručnu izradu jednostavnih dijelova
 • odabir odgovarajućeg alata.

Izrada i montaža konstrukcijskih dijelova

 • primjena odgovarajućih postupaka obrade (piljenje, rezanje, bušenje, zavarivanje)
 • primjena postupaka obrade lima, profila i cijevi
 • primjena odgovarajućih postupaka montaže.

Svi učenici sudionici Erasmus+ mobilnosti primjenjivali su pravila za rad na siguran način te su imali priliku za usporedbu vještina na europskoj razini, unaprjeđivali su vještine rješavanja problema, kreativnost kao i bolje razumijevanje timskog rada jer su imali mogućnost za promicanje suradnje i stvaranja poveznica između učenja na radnom mjestu i obrazovanja u školi.

Neosporno je da program Erasmus+ omogućuje mladima da uvide različitost i bogatstvo kulture Europe, a učenjem na radnom mjestu učenici razvijaju svoje samopouzdanje i motivaciju. Najbolji pokazatelj sjajnog iskustva boravka u Zaragozi izjave su trojice učenika sudionika mobilnosti.

Učenik Nikola Ugarković ovako je opisao svoje španjolsko iskustvo: „Erasmus mobilnost obogatila me jer sam upoznao novu kulturu i način življenja. Erasmus nije samo stručna praksa i drugačiji način pristupa radu, Erasmus je i uvid u način obrazovanja u Španjolskoj, ali i otkrivanje novih okusa hrane, šetnje Zaragozom i obilazak znamenitosti. Erasmus me potaknuo da shvatim kako učiti moram cijeli život jer tehnologija neprestano napreduje.“ Učenik Stjepan Vujeva također smatra da ga je Erasmus obogatio i promijenio nabolje: „Moje Erasmus iskustvo bilo je predivno. Doživio sam novi grad u društvu kolega i prijatelja. Svidjelo mi se boraviti u inozemstvu, ali sad još više cijenim način života i rada u svojoj domovini. Erasmus mi je omogućio da mi Europa djeluje bliže i potaknuo me da istražujem druge kulture. Nadam se da ću imati još prilika za stručno usavršavanje u inozemstvu, ali vjerujem da ću se uvijek vratiti doma.“ 

Učenik Noa Brtan također je podijelio svoje viđenje mobilnosti u Španjolskoj: „Svidjelo mi se upoznati novu zemlju i u tri tjedna boravka stekao sam novo i drugačije radno iskustvo i zbližio sam se s kolegama iz škole. Erasmus me naučio strpljivosti i toleranciji u dijeljenju životnog i radnog prostora. Rado bih ponovio to iskustvo i sad sam siguran da ću barem neko vrijeme živjeti i raditi u inozemstvu.“

S obzirom na to da je Industrijska strojarska škola u posljednjih nekoliko godina omogućila odlazne mobilnosti za 75 učenika, koordinatorica Erasmus+ projekata Meri Ružević, nastavnica u zvanju savjetnice vjeruje da će još mnogi učenici imati priliku za stjecanje iskustava međunarodne prakse i osnaživanja stručnih i osobnih kompetencija. Koordinatorica Ružević navedeno potkrepljuje činjenicom da je Agencija za mobilnost i programe Europske unije 2022. godine Industrijskoj strojarskoj školi 2022. dodijelila Erasmus akreditaciju u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Erasmus akreditacija omogućuje:

 • pojednostavljeni pristup financijskim sredstvima
 • proširenje partnerske mreže u inozemstvu
 • stalni izvor financiranja za ostvarivanje dugoročnih ciljeva Škole
 • poboljšanje kvalitete učenja i poučavanja u Školi.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje i osposobljavanje koji već više od 30 godina obogaćuje živote i širi vidike milijunima građana svih generacija. Njime se podupiru projekti mobilnosti i suradnje s domaćim i stranim partnerima u svrhu boljeg obrazovanja i uključivijeg društva, osmišljavanja inovativnih rješenja za izazove današnjice te stjecanja vještina budućnosti. Novim se Programom za razdoblje do 2027. godine nastoji ostvariti veća uključivost, dostupnost i održivost. Među važnim su ciljevima Programa potpora digitalnoj tranziciji u europskom obrazovanju i pomoć u izgradnji europskog prostora obrazovanja. Stoga je novi Program osmišljen tako da se ustanovama i organizacijama što više olakša sudjelovanje. Erasmus akreditacija presudna je za ostvarenje tog cilja jer nudi nov način za pristup aktivnostima mobilnosti u okviru novog Programa. Erasmus akreditacija je poput članske iskaznice za dio Programa kojim se podupire mobilnost te će učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole do 2027. godine na europskoj razini moći stjecati dragocjene vještine i iskustava te doprinositi modernizaciji svog obrazovanja, osposobljavanja i rada.

 

 

 

 

 
Tražilica
 
Virtualna šetnja školom

 
ISŠ - kontakti

INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA

Avenija Marina Držića 14, Zagreb

e-mail: iss@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr

01/6156 611  01/6152 955

01/6457 207

01/6457 208; 01/6457 209

VIJESTI IZ ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 ISŠ

Priloženi dokumenti:
primjer popunjavanja uplatnice 1.PNG

 

 Pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5231308
Ovaj mjesec: 678
Ovaj tjedan: 310
Danas: 34
 
 
 
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju