preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Industrijska strojarska škola dosegla je razinu digitalno osposobljene škole

Autor: Kristinka Lemaić, 27. 11. 2020.

Vremensko razdoblje od rujna 2016. godine do kolovoza 2018. godine obilježeno je nizom edukacija ciljano i svrhovito pripremljenih i organiziranih za odgojno-obrazovne i administrativne djelatnike iz 151 škole uključene u projekt "e-Škole: Uspostava sustava  razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“.

Kako je Industrijska strojarska škola (ISŠ) bila među prvih 151 škola, djelatnici ISŠ-a  imali su priliku upoznati se s načinima korištenja digitalne tehnologije i aplikacija koje su primjenjive u samoj nastavi, ali i za pripremu nastavnog procesa, a sve s ciljem razvoja digitalnih kompetencija koje su neosporno ključni preduvjet za primjenu digitalnih tehnologija u nastavi i poslovanju škole. Nismo ni slutili kako će razvoj digitalne zrelosti zapravo biti neophodna priprema za sve izazove koje nam je u 2020. godini donijela nastava na daljinu. 

Digitalna zrelost škola koncept je koji, zbog rastuće važnosti digitalnih tehnologija u svakodnevnom životu i poslovanju, sve više dobiva na značaju u modernom obrazovnom sustavu. Europska komisija prepoznala je važnost ovog koncepta i svojim politikama i inicijativama sustavno potiče razvoj digitalne zrelosti škola. Kroz aktivnosti u programu e-Škole sustavno se razvija digitalna zrelost škola i prati se njihov napredak.

Kako bi se pratio razvoj digitalne zrelosti u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, u sklopu pilot projekta e-Škole (2015.–2018.) Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina i CARNET razvili su Okvir digitalne zrelosti i prateći upitnik te metodologiju procjene digitalne zrelosti. 

Osim toga, pokrenut je i proces strateškog planiranja kako bi se usmjerile politike, aktivnosti i projekti u području primjene tehnologije u školama i školskom sustavu do 2030. godine. Taj je proces rezultirao usvajanjem Strateškog okvira za digitalno sazrijevanje škola i školskog sustava u Republici Hrvatskoj (2030). Strateški okvir čini temelj za dugoročnu održivost početnih investicija u procesima digitalnog sazrijevanja škola, te prepoznaje rad i ulogu nastavnika, ravnatelja i djelatnika agencija u složenim procesima integracije digitalne tehnologije u školski sustav.

Industrijska strojarska škola  izabrana je u pilot projekt e-Škole 2015. – 2018. te su u tom periodu napravljena dva vrednovanja, a  lSŠ  je postigla  razinu digitalne početnice (2). U svibnju 2020. u sklopu ll. faze projekta e-Škole napravljeno je samovrednoavnje ISŠ-a. Analizom rezultata samovrednovanja po svim područjima ISŠ je na razini digitalno osposobljene škole (3).

RAZINE DIGITALNOG SAZRIJEVANJA:

  • digitalno neosviještena (1)
  • digitalna početnica (2)
  • digitalno osposobljena (3)
  • digitalno napredna (4)
  • digitalno zrela (5).

PODRUČJA VREDNOVANJA DIGITALNE ZRELOSTI ŠKOLA:

  • planiranje, upravljanje i vođenje
  • digitalne tehnologije u učenju i poučavanju
  • razvoj digitalnih kompetencija
  • digitalna kultura
  • infrastruktura.
OPIS RAZINE ZA Industrijsku strojarsku školu:

Škola ima smjernice i ciljeve primjene digitalnih tehnologija koje se pretežito odnose na digitalnu infrastrukturu. Opremanje škole digitalnim tehnologijama provodi se prema planu, a djelatnike se potiče na unaprjeđenje njihovih digitalnih kompetencija te otprilike polovina nastavnika kontinuirano razvija digitalne kompetencije. Nastavnici međusobno razmjenjuju iskustva o primjeni digitalnih tehnologija. Otprilike polovina nastavnika u procesu poučavanja koristi digitalne sadržaje s interneta te izrađuje svoje digitalne sadržaje. Digitalne tehnologije koriste se i kako bi se nastava prilagodila individualnim potrebama učenika te u procesu vrednovanja učeničkih postignuća. Škola ima iskustvo na projektu koji uključuje digitalne tehnologije. Nastavnici koriste zajedničko online mjesto za pohranu ili dijeljenje digitalnih sadržaja, primjerice Edutorij ili Loomen. Pristup internetu je moguć na prostoru cijele škole, ali uglavnom za djelatnike škole. Otprilike polovica učenika i nastavnika ima mogućnost koristiti digitalnu tehnologiju izvan informatičke učionice. Osigurana tehnička potpora u školi učinkovita je u otprilike polovini slučajeva.

 
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 
MATERIJALI ZA POPRAVNE I RAZREDNE ISPITE

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Kutak za učenike
 
Školska knjižnica
 
Anketa
Jeste li pronašli informacije koje ste željeli na školskim web stranicama?
 

 

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5134081
Ovaj mjesec: 2202
Ovaj tjedan: 521
Danas: 29
 

 
 
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
VIJESTI - NASLOVNICA
15.01.2021. 17:50
Početak 2. polugodišta, 18. siječnja 2021. godine, online
Dragi učenici, u ponedjeljak, 18. siječnja počinje drugo polugodište. Nastavu započinjemo online i do daljnjeg će tako biti, a krećemo s jutarnjom smjenom. I teorijska i praktična nastava su online, osim što 3.c alatničari i 3.g CNC operateri (CNC praktikum) praktičnu nastavu imaju u školi i dolaze u 8.00 ujutro na praksu u školu, svi ostali imaju online. Učenici praktičnu nastavu u gospodarskim subjektima obavljaju po redovnom rasporedu.  

11.01.2021. 20:07
Božićni eko-izazov: Budi svjestan stvor, spasi jelku ili bor
Aktivistička grupa Zelena akcija pozvala je sve zainteresirane da u blagdansko vrijeme, umjesto kupnje jelke ili bora, osmisle vlastitu kreativnu „zero waste” („nula otpada“) zamjenu za božićno drvce i pri tome osvoje bicikl. Božićni eko-izazov, koji je trajao od 17. prosinca 2020.  do 11. siječnja 2021. godine, prihvatili su učenici i strukovni učitelji Industrijske strojarske škole čije je „zero waste“ božićno drvce osvojilo više od 1500 „lajkova“ u  Facebook događaju Zero waste Croatia network  i tako zauzelo drugo mjesto među 15 finalista.  Božićni blagdani često su popraćeni navikama koje uvelike štete okolišu i društvu, a osim kupovanja nepotrebnih jednokratnih proizvoda i gomilanja ambalaže, najvidljivija praksa - koja je ujedno i simbol Božića, svakako je kupnja nekoć žive jelke ili bora, istaknuli su u Zelenoj akciji. Božićna drvca masovno se sijeku ili sade samo u tu svrhu kako bi poslije bila posječena, dovedena u domove te, nažalost, izbačena na cestu po završetku blagdana. Ideja ovog božićnog eko-izazova Zelene akcije je na kreativan način zadržati blagdanski duh i tradiciju kićenja jelke ili bora, ali i poručiti da prepoznajemo poveznicu prekomjernog i nesvrhovitog trošenja Zemljinih resursa te proizvodnje ogromnih količina otpada. Sudjelovanjem u ovom izazovu svi uključeni odbili su kupiti jelku ili bor te su svojim činom doprinijeli očuvanju vrijednog šumskog eko-sustava i njegovih neophodnih funkcija: proizvodnja kisika, ublažavanje klimatskih promjena i zaštita od odrona. Klikom na "više" saznajte sve o božićnom eko-izazovu.

04.01.2021. 08:49
Donacija Organizacije Status M
U sklopu regionalnog programa CARE Young Men Initiative (YMI) - Boys and Men as Allies in Violence Prevention and Gender Transformation in the Western Balkans podržanog od strane care Internationala Balkans, Organizacija Status M donirala nam je televizor. Ovim putem zahvaljujemo Statusu M na izvrsnoj suradnji s Industrijskom strojarskom školom koja se realizira već nekoliko godina kroz pedagoške radionice i izradu materijala na praktičnoj nastavi.

 

 

Uputite prijedloge, kritike, pohvale ... na web sadržaj škole na adresu:

industrijska.knjiznica

@gmail.com

 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju