preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Industrijska strojarska škola dosegla je razinu digitalno osposobljene škole

Autor: Kristinka Lemaić, 27. 11. 2020.

Vremensko razdoblje od rujna 2016. godine do kolovoza 2018. godine obilježeno je nizom edukacija ciljano i svrhovito pripremljenih i organiziranih za odgojno-obrazovne i administrativne djelatnike iz 151 škole uključene u projekt "e-Škole: Uspostava sustava  razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“.

Kako je Industrijska strojarska škola (ISŠ) bila među prvih 151 škola, djelatnici ISŠ-a  imali su priliku upoznati se s načinima korištenja digitalne tehnologije i aplikacija koje su primjenjive u samoj nastavi, ali i za pripremu nastavnog procesa, a sve s ciljem razvoja digitalnih kompetencija koje su neosporno ključni preduvjet za primjenu digitalnih tehnologija u nastavi i poslovanju škole. Nismo ni slutili kako će razvoj digitalne zrelosti zapravo biti neophodna priprema za sve izazove koje nam je u 2020. godini donijela nastava na daljinu. 

Digitalna zrelost škola koncept je koji, zbog rastuće važnosti digitalnih tehnologija u svakodnevnom životu i poslovanju, sve više dobiva na značaju u modernom obrazovnom sustavu. Europska komisija prepoznala je važnost ovog koncepta i svojim politikama i inicijativama sustavno potiče razvoj digitalne zrelosti škola. Kroz aktivnosti u programu e-Škole sustavno se razvija digitalna zrelost škola i prati se njihov napredak.

Kako bi se pratio razvoj digitalne zrelosti u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, u sklopu pilot projekta e-Škole (2015.–2018.) Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina i CARNET razvili su Okvir digitalne zrelosti i prateći upitnik te metodologiju procjene digitalne zrelosti. 

Osim toga, pokrenut je i proces strateškog planiranja kako bi se usmjerile politike, aktivnosti i projekti u području primjene tehnologije u školama i školskom sustavu do 2030. godine. Taj je proces rezultirao usvajanjem Strateškog okvira za digitalno sazrijevanje škola i školskog sustava u Republici Hrvatskoj (2030). Strateški okvir čini temelj za dugoročnu održivost početnih investicija u procesima digitalnog sazrijevanja škola, te prepoznaje rad i ulogu nastavnika, ravnatelja i djelatnika agencija u složenim procesima integracije digitalne tehnologije u školski sustav.

Industrijska strojarska škola  izabrana je u pilot projekt e-Škole 2015. – 2018. te su u tom periodu napravljena dva vrednovanja, a  lSŠ  je postigla  razinu digitalne početnice (2). U svibnju 2020. u sklopu ll. faze projekta e-Škole napravljeno je samovrednoavnje ISŠ-a. Analizom rezultata samovrednovanja po svim područjima ISŠ je na razini digitalno osposobljene škole (3).

RAZINE DIGITALNOG SAZRIJEVANJA:

  • digitalno neosviještena (1)
  • digitalna početnica (2)
  • digitalno osposobljena (3)
  • digitalno napredna (4)
  • digitalno zrela (5).

PODRUČJA VREDNOVANJA DIGITALNE ZRELOSTI ŠKOLA:

  • planiranje, upravljanje i vođenje
  • digitalne tehnologije u učenju i poučavanju
  • razvoj digitalnih kompetencija
  • digitalna kultura
  • infrastruktura.
OPIS RAZINE ZA Industrijsku strojarsku školu:

Škola ima smjernice i ciljeve primjene digitalnih tehnologija koje se pretežito odnose na digitalnu infrastrukturu. Opremanje škole digitalnim tehnologijama provodi se prema planu, a djelatnike se potiče na unaprjeđenje njihovih digitalnih kompetencija te otprilike polovina nastavnika kontinuirano razvija digitalne kompetencije. Nastavnici međusobno razmjenjuju iskustva o primjeni digitalnih tehnologija. Otprilike polovina nastavnika u procesu poučavanja koristi digitalne sadržaje s interneta te izrađuje svoje digitalne sadržaje. Digitalne tehnologije koriste se i kako bi se nastava prilagodila individualnim potrebama učenika te u procesu vrednovanja učeničkih postignuća. Škola ima iskustvo na projektu koji uključuje digitalne tehnologije. Nastavnici koriste zajedničko online mjesto za pohranu ili dijeljenje digitalnih sadržaja, primjerice Edutorij ili Loomen. Pristup internetu je moguć na prostoru cijele škole, ali uglavnom za djelatnike škole. Otprilike polovica učenika i nastavnika ima mogućnost koristiti digitalnu tehnologiju izvan informatičke učionice. Osigurana tehnička potpora u školi učinkovita je u otprilike polovini slučajeva.

 
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 
MATERIJALI ZA POPRAVNE I RAZREDNE ISPITE

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Kutak za učenike
 
Školska knjižnica
 
Anketa
Jeste li pronašli informacije koje ste željeli na školskim web stranicama?
 

 

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5180563
Ovaj mjesec: 6811
Ovaj tjedan: 503
Danas: 122
 

 
 
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
VIJESTI - NASLOVNICA
25.09.2020. 08:13
Digitalne potvrde za učenike
Dragi učenici i poštovani roditelji! Na poveznici https://potvrde.skole.hr/login prijavljujete se svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom (učenici) ili svojim pristupnim podacima sustavu e-Građani (preko Fine ili bankovnih tokena, najmanje treće razine - roditelji) te možete ispisati digitalnu potvrdu o školovanju. U padajućem izborniku moguće je odabrati svrhu potvrde. Potvrde koje su izdane putem tog sustava zamjenjuju u potpunosti potvrde iz škole u svim pravnim poslovima te više nije potrebno dolaziti po potvrde u školsku referadu. Potvrde se mogu spremiti na računalo, slati ili ispisivati, ovisno o potrebama. Sustav za izdavanje potvrda  podatke o učenicima preuzima iz baze podataka e-Matice u kojoj su svi učenici.

01.09.2021. 11:06
Produljenje ili izrada pretplatnih karata za učenike
Dragi roditelji i učenici, na web stranici ZET-a; https://www.zet.hr/aktualnosti/vijesti/produljenje-ili-izrada-pretplatnih-karata-za-ucenike-i-studente/499  nalaze se detaljne upute za izradu ili produljenje besplatnih karata za učenike. Za učenike će od 2. rujna bit omogućeno i znatno jednostavnije produljenje postojećih Pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, koje će se moći obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i kioscima ugovornih partnera (Tisak i iNovine). Zbog navedenoga, nije potrebno da učenici u školi potvrđuju produljenje ili izradu nove pretplatne karte.

22.07.2021. 10:14
eTwinning projekt Pokvareni telefon
Tijekom eTwinning projekta Pokvareni telefon, namijenjenog učenicima srednjih strukovnih škola, 30 učenika i 5 nastavnica naše škole sudjelovalo je u različitim projektnim aktivnostima. Osim naše škole u projektu su sudjelovale i strukovne škole iz Bedekovčine, Sarajeva i Varaždina. Učenici su se bavili temom medijske pismenosti i dezinformacija kroz igranje pokvarenog telefona, istraživanje tematike, pisanje lažnih članka i poruka, izradu stripova, izradu logo oznaka, avatara i dr.  Cilj projekta bio je unaprijediti vještinu komunikacije na hrvatskom jeziku, povećati odgovornost, uvidjeti vrijednost timskoga rada i suradnje, razviti kreativnost, poboljšati digitalnu pismenost kroz korištenje različitih digitalnih alata, unaprijediti istraživanje online stručne literature, osnažiti rješavanje problema, poboljšati kreiranje digitalnih materijala. Naši su učenici aktivno sudjelovali na nekoliko online sastanaka te uspješno surađivali u timskom radu s učenicima drugih škola.  Rezultat projekta su muzej lažnih vijesti, posteri, kvizovi, prezentacije, strip, e-novine i e-knjiga.  Nastavnice koje su provodile projekt: Josipa Zelić, Vanja Jug, Karmen Mott Bingula i stručne suradnice Sara Novak i Tanja Dumbović. U nastavku možete pogledati e-knjigu.

 

 

Uputite prijedloge, kritike, pohvale ... na web sadržaj škole na adresu:

industrijska.knjiznica

@gmail.com

 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju