2010-10-24 15:57:00

Mjesec hrvatske knjige u našoj školi

Tradicionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige, koja se svake godine obilježava u knjižnicama diljem Hrvatske od 15. listopada do 15. studenoga, ove je godine tematski vezana za biološku raznolikost. Naša škola će obilježiti manifestaciju dvjema izložbama i web - natječajima na čije sudjelovanje pozivamo sve učenike. Dragi učenici, u nastavku pogledajte kako sudjelovati u nagradnim natječajima Birajmo fotku iz biljnog i životinjskog svijeta i Naj sastavak o biološkoj raznolikosti.

Ujedinjeni narodi su godinu 2010. proglasili Godinom biološke raznolikosti i i na taj način pozvali čitav svijet da se pokrene u ovoj godini kako bi se sačuvala raznolikost života na zemlji pod motom: biološka raznolikost je život, naš život. Biološka raznolikost (cjelokupan biljni i životinjski svijet) je uvjet našeg opstanka na zemlji. Radi se o slavljenju života na zemlji i važnosti biološke raznolikosti za naše živote.

Toj je tematici posvećen ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige i u povodu toga je u predvorju škole postavljena izložba o biološkoj raznolikosti. Također škola objavljuje WEB -NATJEČAJE: Birajmo fotku iz biljnog i životinjskog svijeta i Naj sastavak o biološkoj raznolikosti.

Pozivaju se svi učenici na sudjelovanje u web natječajima. Najbolje i najzanimljivije radove (fotografije ili sastavke) ćemo objaviti i nagraditi. Fotografije ili druge radove o biljnom ili životinjskom svijetu možete slati elektronskim putem na  mail adresu knjiznica.iss@gmail.com ili dostaviti u školsku knjižnicu do 15. studenoga.  PUNO SREĆE!

Jedna zanimljivost:  Poznata je Einsteinova izjava "Ako nestane pčela na zemlji, ljudima će preostati samo 4 godine života." Pčele oprašuju 80% kritosjemenjača čiji plodovi čine 1/3 onoga što jedemo (npr. jabuka, krumpir, brokula, jagoda, različito bobičasto voće itd.). Jedna studija je pokazala da u Sjedinjenim američkim državama pčele godišnje opraše usjeve vrijedne 14 milijardi dolara. Godine 2006. zabilježeno je drastično smanjenje kolonija pčela, u Europi i do 50%. Znanstvenici pokušavaju identificirati pravi uzrok smanjenja jedinki te vrste čije izumiranje bi vjerujemo imalo drastične posljedice ravne Einsteinovim razmišljanjima.

U povodu Mjeseca hrvatske knjige 2010. također pogledajte u školskoj knjižnici izložbu pod naslovom: DUH STARINE - ŠKOLSKA BAŠTINA - izložbu starih rijetkih knjiga.

Vjerovali ili ne, školska knjižnica posjeduje nekoliko knjiga tiskanih krajem 19. stoljeća (najstarija iz 1893. godine) te veći broj knjiga s početka 20. stoljeća. Tu su Posljednji Stipančići iz 1899. g., Sienkiewiczeve Pripoviesti iz 1898., Judita iz 1901., Satir iz 1909., Božanstvena komedija iz 1912. i mnoga druga djela iz lijepe književnosti, ali i stručna literatura iz područja obrtništva i strojarstva tiskana u prvoj polovici 20. stoljeća.

O čemu se sve pisalo tih godina, tko su bili nakladnici tih knjiga, kako su one izgledale ... pogledajte izložbu u knjižnici.


Industrijska strojarska škola