2019-11-12 13:08:16

Održana svečana konferencija povodom 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta

Povodom 30. godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta na Glavnoj skupštini UN-a, 1989. godine, u Zagrebu je održana svečana konferencija na kojoj su prisustvovale stručne suradnice naše škole. Konferenciju su organizirale Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca  i stručnjaka za djecu i mladež. Tema konferencije odnosila se na prava djece te na prikaz onoga što smo postigli od raticifiranja Konvencije 1991. godine. Održana je u Staroj gradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba.

Na početku konferencije, uvodne riječi održali su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.
Predsjednica RH istaknula je problem zanemarene djece u biološkim obiteljima, a ujedno i mnogo obitelji koji bi željeli posvojiti djecu, ali im sustav ne dopušta ili postupak posvajanja traje predugo. Također, istaknula je kako treba voditi brigu o vršnjačkom nasilju koje je sve zastupljenije diljem zemlje te kako se tom problemu treba pristupiti na međuresornoj razini kako bi svako dijete imalo sigurno odrastanje. Ističe kako prevencija treba biti primarni zadatak svakog sustava.

Nakon uvodnih govora, sutkinja Renate Winter (predsjednica Odbora za prava djeteta i predsjednica RSCSL –a) predstavila nam je postignuća, ali i propuste s kojima se države potpisnice Konvencije svakodnevno susreću. Istaknula je zaštitu djece od svih oblika diskriminacije te pravo djeteta na slobodno izražavanje vlastitih stavova i uvažavanja istih.
Također, provedena su i izlaganja na temu prava djece na obitelj, sigurno odrastanje, obrazovanje te pravo djece na mišljenje.
Iako smo u posljednjih 30 godina postigli mnogo toga vezanog za prava djece, potrebno je svakim danom sve više raditi na zastupanju djece i njihovih prava, kako bi se u svakodnevnom životu ostvario njihov najbolji potencijal i najbolji interes.


Industrijska strojarska škola