2020-11-30 16:12:29

Infografika učenika Industrijske strojarske škole „Zaštiti sebe i druge od koronavirusa“

Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo je nagradni natječaj na temu „Koronavirus – Zaštiti sebe i druge“ kako bi izabrao najbolje infografike učenika osnovnih i srednjih škola. Natječaj je proveden u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Uredom pravobraniteljice za djecu.

Nagradni natječaj osmišljen je kako bi se potaknulo učenike da steknu znanja i razviju svijest o zaštiti zdravlja tijekom epidemije bolesti COVID-19 u čemu su u potpunosti uspjeli učenici 1.c razreda Industrijske strojarske škole izradivši infografiku „Zaštiti sebe i druge od koronavirusa“ koja je istaknuta u prostorima škole.

Natječaj je otvoren u listopadu 2020. godine te je pristiglo ukupno 347 infografika više od 100 škola iz cijele Hrvatske.

Ovo je bila prilika da učenici Industrijske strojarske škole izraze svoju kreativnost kao i znanje i stavove na zadanu temu te da upute poruke svojim vršnjacima, ali i odraslima.

Stručno povjerenstvo izabralo je najbolje infografike; u kategoriji osnovnih škola pobijedila je Osnovna škola "Benkovac", a među srednjim školama najbolja infografika je iz zagrebačke Škole za medicinske sestre. Stručno povjerenstvo zahvalilo je svim ravnateljima škola na tome što su u trenutnim otežanim uvjetima rada motivirali i potaknuli svoje učenike i nastavnike na sudjelovanje u nagradnom natječaju te im za to osigurali potrebne preduvjete.

Kako su učenici 1.c razreda izradili infografiku, pogledajte klikom na "više".

Učenici Industrijske strojarske škole sudjelovali su u nagradnom natječaju izradivši infografiku korištenjem mrežnog alata za grafički dizajn Canva https://www.canva.com/hr_hr. Alat omogućava unaprijed definirane predloške (poster, čestitka, infografika, prezentacija, objava na društvenoj mreži i sl.) kao i mogućnost definiranja vlastitih dimenzija. Cilj je omogućiti korisniku velik skup resursa (slike, ikone, fontovi) unutar kojih može pronaći što želi kako bi dizajnirao po svojoj zamisli. Korisnik se može registrirati klasičnim načinom: e-mail adresom ili koristeći svoj Facebook ili Google korisnički račun. Nakon odabira dizajna ili definiranja vlastitih dimenzija otvara se sučelje za uređivanje dokumenta gdje se uz pomoć nekoliko kratkih uputa korisnika upoznaje s funkcionalnostima. Gornja alatna traka sadrži uobičajene funkcionalnosti kao što su postavke datoteke, “Undo” i “Redo” opcije i definiranje postavki dijeljenja, objave dokumenta i pohranjivanja na računalo. S desne je strane korisničkog sučelja alatna traka s elementima koji se mogu dodavati u dokument. Traka je podijeljena u nekoliko kategorija:

Predlošci u kojima korisnik može odabrati unaprijed definirane položaje elemenata unutar dokumenta. Elementi su kategorija koja omogućava korisniku odabir između nekoliko vrsta elemenata koji se mogu postaviti u dokument (slike, okviri, ikone, grafikon i sl.). Tekst gdje korisnik može odabrati kakvu vrstu teksta (naslov, podnaslov ili paragraf) i izgled želi. Pozadina je kategorija koja omogućava postavljanje pozadine u dokument i može biti jedna boja s teksturama ili slika. Vlastite datoteke korisnik može dodati, ali bitna je činjenica kako besplatni korisnički račun ima ograničenje na ukupno 1GB datoteka koje može učitati u alat.

Prilikom izrade sadržaja za internet ili unutar edukativnih materijala pa tako i pri izradi infografike za ovaj nagradni natječaj često imamo potrebu za unosom multimedije (fotografija), ali pritom moramo paziti i poštovati autorska prava. S obzirom da su servisi za kupnju fotografija preko interneta skupi, svaki portal/stranice gdje možemo doći do besplatnih slika, vrlo je važan izvor multimedije. Pixbay je jedan od takvih servisa gdje možete pronaći fotografije koje su vam potrebne ili čak sudjelovati u dijeljenju svojih fotografija. Pogledajte na https://pixabay.com/

Nagradni natječaj „Koronavirus – Zaštiti sebe i druge“  učenicima Industrijske strojarske škole izvrsno je poslužio za povezivanje međupredmetnih tema s uporabom IKT-a te za izradu poruke koja je relevantna, jasna i točna. 


Industrijska strojarska škola