preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Aktivnosti učenika u projektu Kultura turizma

Autor: MARIJA SOVEC, 14. 2. 2018.

Učenici naše škole već nekoliko tjedana aktivno sudjeluju u izvanškolskom projektu Kultura turizma, projektu koji se već sedmu godinu zaredom provodi u zagrebačkim srednjim školama u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba. U okviru tog projekta, učenici su do sada, zajedno s organizatoricom projekta u našoj školi, profesoricom Marijom Sovec, posjetili Muzej grada Zagreba, Hrvatski institut za povijest, Katedralu i Riznicu katedrale te prošetali Gornjim gradom s Kazivačicom slušajući zagrebačke legende i priče. Učenici su također u svom bogatom programu bili u posjetu Muzeju željeznica, radionicama Hrvatskog narodnog kazališta te Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.  U našim radionicama praktične nastave učenici u sklopu ovog projekta izrađuju metalno srce primjenjujući znanja i vještine iz struke te rade na obnovi Viktorijina zdenca. U školskoj knjižnici svi sudionici projekta su imali čast ugostiti Lava od Trnja - Lava Paripovića, akademskog slikara koji ih je proveo kroz svijet ulične umjetnosti i pokazao im djela street art i grafitne umjetnosti na  tržnici Savica i u naselju Trnje. Skupina učenika naše škole koji sudjeluju u projektu prozvala se Metalno srce Zagreba, vrlo su zainteresirani za raskošan program pa i sami sa svojim prijedlozima i željama aktivno nadopunjavaju plan projekta. Sve njihove aktivnosti možete pratiti na Instagramu: @metalno.srce.zagreba_iss, kao i na Facebook stranici: https//www.facebook.com/metalno.srce.zagreba.ISS/. U nastavku možete pogledati detalje u vezi svih njihovih posjeta, kao i fotografije.

Učenici naše škole su u okviru projekta Kultura turizma posjetili 18. siječnja 2018. godine Muzej grada Zagreba i uz zanimljivo vođenje dobili uvid u povijest Zagreba od željeznog doba do suvremene povijesti 20. i 21. stoljeća. Brončani slavenski nakit iz 10. stoljeća, keramika, sjekire, noževi, strelice, mačevi, Zlatna bula iz 13. st., mape, karte, evanđelistari, kameni ostaci reljefa i nadgrobnih spomenika nekih davnih junaka i stanovnika tadašnjeg Zagreba, novac, žigovi, slike, predmeti svakodnevne upotrebe iz doba Ilirskog narodnog preporoda, škrinjice i stjegovi cehova (klobučari, mesari, krojači, stolari, bačvari, urari, zlatari, šostari, rezbari, kožari, gumbari, tkalci, graditelji) kroz stoljeća, nisu nikog ostavili ravnodušnog. Posebno su dojmljive zbirke donacije muzeju, glazbene kutije, osobni predmeti glumice i lutkarice Tille Durriex, kao i zbirka ambalaže zanimljivog dizajna. U potkrovlju Muzeja smo obišli i izložbu Mapiranje Trešnjevke koja nam je pokazala crno bijelim fotografijama i filmovima kako se 60-ih i 70-ih godina živjelo na Trešnjevci, što se i gdje proizvodilo, kako su se djeca igrala i družila, kako su živjeli građani Zagreba nakon velike poplave …

Šetnju po Gornjem gradu nastavili smo iz Opatičke ulice prema palači u kojoj je smješten Hrvatski institut za povijest. Kovana ograda majstora i učenika Obrtne škole nas je još jednom podsjetila kako su obrtnička zanimanja oduvijek tražena i kako je potrebno puno vježbe kako bi se postalo dobrim majstorom. Tomislav Krznarić, djelatnik Instituta nas je proveo kroz Institut i pokazao nam Zlatnu dvoranu, gdje smo vidjeli djela Celestina Medovića Dolazak Hrvata, Splitski sabor, Zaruke kralja Zvonimira, Krunidba kralja Ladislava, logggiu Zlatne dvorane, Frangešove brončane reljefe, alegorije sveučilišnih fakulteta naziva Teologija, Medicina, Justicijia ili pravo, Filozofija. Strop je oslikao IvanTišov. Raduju nas dani otvorenih vrata kada ćemo se vratiti i posjetiti Pompejansku sobu.

Dana 23. siječnja smo prošetali Trnjem od škole do Muzeja željeznice u Aveniji Vukovar. Kustosica Renata Veličan nas je ljubazno dočekala i pokazala nam lokomotive i vlakove koje su prometovale po Europi. Jedna od lokomotiva Plavog vlaka, lokomotiva koja je bila na vlaku koji je prouzročio najveću željezničku prometnu nesreću u Zagrebu, poštanski vagon uređen kao podsjetnik na vlak Orient expres, male lokomotive, kao i one koje su vukle velike ratne strojeve … sve je to izloženo i dostupno besplatno. Ispratila nas je ravnateljica Tamara Štefanec i poklonila svakome od nas brošure o vlakovima i tvornici Gredelj, vrijednom dijelu industrijske baštine koju treba sačuvati.

U srijedu 24. siječnja je Lav Paripović, akademski slikar umjetničkog imena Lav od Trnja, održao predavanje uz prezentaciju o street art umjetnosti učenicima u projektu u školskoj knjižnici. Nakon predavanja smo se družili i prošetali do tržnice Savica gdje nam je pokazao neka svoja djela kao na primjer mural na O.Š. Jure Kaštelana.

Kasno popodne 26. siječnja smo uživali u društvu kostimiranog turističkog vodiča Ive Sille, koja nam je noseći svoj fenjer svjetlila put po Kaptolu, Opatovini i Gornjem gradu uz anegdote i legende iz prošlosti Zagreba. Druženje smo završili kod uspinjače s obećanjem da nećemo probuditi zmaja.

Još jedan zimski utorak s proljetnim temperaturama nas je odveo iz škole na Trg bana Jelačića i dalje do Zagrebačke Katedrale. Priču o povijesti Katedrale s puno zanimljivih detalja nam je ispričao vodič Tomislav. U sakristiji Katedrale smo vidjeli freske iz 13. stoljeća, oltarnu sliku slikara Dürera, čuli od časne Line detalje iz bogate povijesti vjernika grada Zagreba, a kasnije i vidjeli plašt kralja Ladislava iz 11.st., najstariju Hrvatsku zastavu, kaleže, biskupske štapove, mitre, diptihon iz bjelokosti, relikvijare s uspomenama na svece, oplećak biskupa A.Kažotića iz 14. st. i mnoge druge vrednote naše Zagrebačke katedrale.

U utorak 6. veljače su učenici posjetili radionice Hrvatskoga narodnog kazališta i uz vođenje Ante Serdara obišli bravariju, kiparnicu, stolariju, slikarsku radionicu i projektni studio gdje se planiraju troškovi izvedbi predstava i projektiraju scene za predstave. U pripremama je izrada scene za predstavu Kralj Lear, a zahvalni smo i majstorima od kojih neki rade 42 godine i sudjelovali su u izradi scene za više od 600 premijera, što je doista impozantna brojka. Naši učenici su bili dodatno motivirani mogućnošću da se po završetku školovanja zaposle u HNK. S nestrpljenjem očekujemo predstavu.

U petak 9.veljače 2018. godine smo posjetili Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu. Nakon obilaska knjižnice, podijelili smo se u timove i istraživali za projekt.

U okviru projekta u planu su nam posjet Hrvatskoj radio televiziji, posjet Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, kazališne predstave, posjet Zoološkom vrtu i parku Maksimir, druženje sa najaktivnijim učenicima na planini  Medvednici, posjet rudniku Zrinskih i špilji Veternica, šetnja uz Savu, posjet tunelu Grič i Art parku, šetnja po Trnju, posjet ljevaonici zvona Tržec, posjet Muzeju suvremene umjetnosti te posjet zračnoj luci dr. Franjo Tuđman.

 

 
Priloženi dokumenti:
INDUSTRIJSKA_STROJARSKA_SKOLA_-_o_povijesti.pptx (1.14 MB)
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 
MATERIJALI ZA POPRAVNE I RAZREDNE ISPITE

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Kutak za učenike
 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko ste zadovoljni opremljenošću prostora naše škole?


 

 

 

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5012273
Ovaj mjesec: 4352
Ovaj tjedan: 330
Danas: 168
 

 
 
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
INFORMACIJE ZA RODITELJE
19.10.2017. 09:24

Poštovani roditelji,   u privitku se nalazi raspored informativnih razgovora razrednika za školsku godinu 2017./2018.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
NATJECANJA
17.04.2018. 17:03
Državno natjecanje učenika u zanimanjima instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater
Industrijsko - obrtnička škola u Šibeniku bila je 16. i 17. travnja 2018. godine domaćin Državnog natjecanja srednjih strukovnih škola obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije za učenike u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater. Učenici 3.d razreda naše Škole u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije Nikola Kovač i Nikola Mikuš osvojili su iznimno uspješno četvrto mjesto. Naši učenici Kovač i Mikuš natjecali su se u kategoriji učenika vodoinstalatera pod vodstvom mentorice teorijskih nastavnih sadržaja Katarine Knežević dok je za praktični dio natjecanja bio zadužen mentor Slaven Kuhar. Učenici 3.e razreda Ivan Jurić i Dino Ibraković predstavljali su našu Školu natječući se u zanimanju učenika instalatera grijanja i klimatizacije. Ivan i Dino su, vođeni mentorima teorijskog i praktičnog dijela, Damirom Derišem i Slavenom Kuharom, osvojili odlično deveto mjesto . Iskrene čestitke svim natjecateljima i mentorima!

13.04.2018. 15:22
Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja
Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja održalo se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 12. i 13. travnja 2018. godine. Ukupno 43 učenika natjecala su se u područjima CNC tehnike glodanja i tokarenja te dizajniranju računalom u  AutoCAD-u i CATIA-i.  Osim učenika iz škole domaćina natjecanja, sudjelovali su i učenici iz Krapine, Varaždina, Zagreba, Karlovca, Rijeke, Zadra, Benkovca, Bjelovara, Virovitice, Đakova, Oroslavlja, Osijeka, Šibenika i Županje. Organizatori Državnog natjecanja, uz Tehničku školu iz Slavonskog Broda, bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Upravni odjel za društvene djelatnosti Brodsko-posavske županije. Industrijsku strojarsku školu predstavljao je učenik 2.c razreda Bruno Šikac u kategoriji dizajniranja računalom u AutoCAD- u u kojoj se natjecalo deset učenika. Naš Bruno Šikac osvojio je izvrsno sedmo mjesto pod vodstvom mentora Mate Sabola nastavnika strojarske skupine predmeta. Ovo je prvi puta da je učenik naše Škole sudjelovao na Državnom natjecanju u dizajniranju računalom u AutoCAD-u odmjerivši znanje s učenicima četverogodišnjih strukovnih škola pa samim time uspjeh učenika Brune Šikca i mentora Mate Sabola smatramo još značajnijim.

 
VIJESTI - NASLOVNICA
07.06.2018. 10:52
PRIJAVE I UPISI U PRVI RAZRED u školskoj godini 2018./2019.
Dragi učenici osmih razreda, poštovani roditelji! U nastavku pod više možete pogledati koje programe mogu učenici upisati u prvi razred  šk. g. 2018./2019. u našoj školi te koju posebnu dokumentaciju trebaju donijeti prigodom upisa (Ugovor o naukovanju, Liječnička svjedodžba, Potvrda liječnika) i za koja zanimanja. Napomena: Svi učenici prigodom upisa donose dokaz o uplati iznosa od 50,00 kn (kopiju uplatnice ili dokaz o uplati putem internet-bankarstva). Primjer popunjavanja uplatnice nalazi se u privitku, a taj iznos je potreban uplatiti za osiguranje učenika i udio u materijalnim troškovima. DOSTAVA DOKUMENTACIJE U SREDNJU ŠKOLU JE  OD 13. DO 17. SRPNJA 2018. OD 8.00 DO 16.00 SATI  

11.06.2018. 16:24
Projekt mobilnosti učenika i nastavnika programa Erasmus + u školskoj godini 2018./2019.
Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila je Industrijskoj strojarskoj školi projekt mobilnosti učenika i nastavnika za aktivnost KA1 u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja programa Erasmus+. Projekt pod nazivom  Competitive VET  for learners and teachers  predviđa obavljanje dvotjedne stručne prakse u obrtničkim radionicama i poduzećima u Francuskoj (Tulus) i Irskoj (Dublin).  Mobilnost je namijenjena učenicima u  zanimanju CNC operater, automehaničar i tehnički crtač. Zanimanja po državama: 1. Francuska  (16 dana,  8 učenika): CNC operateri Mobilnost je namijenjena učenicima sadašnjih prvih i drugih razreda. 2. Irska (10 učenika): pet automehaničara pet tehničkih crtača Mobilnost je namijenjena učenicima sadašnjih prvih i drugih razreda. Projekt će se provoditi tijekom školske godine 2018./2019. kada će početi i zaprimanje prijava učenika. Detalje o kriterijima prijava možete saznati klikom na "više". 

08.06.2018. 13:27
Popis licenciranih obrtničkih radionica ili pravnih osoba za naukovanje (praksu)
Učenici koji se odluče upisati u program obrazovanja za obrtnička zanimanja moraju pronaći mjesto za naukovanje (praksu) gdje će stjecati znanja i vještine svog budućeg zanimanja. Dakle, za JMO programe obrazovanja (instalater grijanja i klimatizacije, automehaničar, autolimar, strojobravar, tokar i bravar), učenici moraju prigodom upisa ili najkasnije do kraja prvog polugodišta prvog razreda donijeti Ugovor o naukovanju sklopljen i registriran s licenciranim obrtom ili pravnom osobom. Na ovoj poveznici Hrvatske obrtničke komore možete pronaći podatke o onim obrtima ili pravnim osobama koji sudjeluju u provedbi naukovanja:  https://www.hok.hr/obrazovanje/mjesta_za_naukovanje_praksu

 

 

 

Uputite prijedloge, kritike, pohvale ... na web sadržaj škole na adresu:

industrijska.knjiznica

@gmail.com

 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju