preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

 > Naslovnica
Vijesti

Aktivnosti učenika u projektu Kultura turizma

Autor: MARIJA SOVEC, 14. 2. 2018.

Učenici naše škole već nekoliko tjedana aktivno sudjeluju u izvanškolskom projektu Kultura turizma, projektu koji se već sedmu godinu zaredom provodi u zagrebačkim srednjim školama u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba. U okviru tog projekta, učenici su do sada, zajedno s organizatoricom projekta u našoj školi, profesoricom Marijom Sovec, posjetili Muzej grada Zagreba, Hrvatski institut za povijest, Katedralu i Riznicu katedrale te prošetali Gornjim gradom s Kazivačicom slušajući zagrebačke legende i priče. Učenici su također u svom bogatom programu bili u posjetu Muzeju željeznica, radionicama Hrvatskog narodnog kazališta te Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.  U našim radionicama praktične nastave učenici u sklopu ovog projekta izrađuju metalno srce primjenjujući znanja i vještine iz struke te rade na obnovi Viktorijina zdenca. U školskoj knjižnici svi sudionici projekta su imali čast ugostiti Lava od Trnja - Lava Paripovića, akademskog slikara koji ih je proveo kroz svijet ulične umjetnosti i pokazao im djela street art i grafitne umjetnosti na  tržnici Savica i u naselju Trnje. Skupina učenika naše škole koji sudjeluju u projektu prozvala se Metalno srce Zagreba, vrlo su zainteresirani za raskošan program pa i sami sa svojim prijedlozima i željama aktivno nadopunjavaju plan projekta. Sve njihove aktivnosti možete pratiti na Instagramu: @metalno.srce.zagreba_iss, kao i na Facebook stranici: https//www.facebook.com/metalno.srce.zagreba.ISS/. U nastavku možete pogledati detalje u vezi svih njihovih posjeta, kao i fotografije.

Učenici naše škole su u okviru projekta Kultura turizma posjetili 18. siječnja 2018. godine Muzej grada Zagreba i uz zanimljivo vođenje dobili uvid u povijest Zagreba od željeznog doba do suvremene povijesti 20. i 21. stoljeća. Brončani slavenski nakit iz 10. stoljeća, keramika, sjekire, noževi, strelice, mačevi, Zlatna bula iz 13. st., mape, karte, evanđelistari, kameni ostaci reljefa i nadgrobnih spomenika nekih davnih junaka i stanovnika tadašnjeg Zagreba, novac, žigovi, slike, predmeti svakodnevne upotrebe iz doba Ilirskog narodnog preporoda, škrinjice i stjegovi cehova (klobučari, mesari, krojači, stolari, bačvari, urari, zlatari, šostari, rezbari, kožari, gumbari, tkalci, graditelji) kroz stoljeća, nisu nikog ostavili ravnodušnog. Posebno su dojmljive zbirke donacije muzeju, glazbene kutije, osobni predmeti glumice i lutkarice Tille Durriex, kao i zbirka ambalaže zanimljivog dizajna. U potkrovlju Muzeja smo obišli i izložbu Mapiranje Trešnjevke koja nam je pokazala crno bijelim fotografijama i filmovima kako se 60-ih i 70-ih godina živjelo na Trešnjevci, što se i gdje proizvodilo, kako su se djeca igrala i družila, kako su živjeli građani Zagreba nakon velike poplave …

Šetnju po Gornjem gradu nastavili smo iz Opatičke ulice prema palači u kojoj je smješten Hrvatski institut za povijest. Kovana ograda majstora i učenika Obrtne škole nas je još jednom podsjetila kako su obrtnička zanimanja oduvijek tražena i kako je potrebno puno vježbe kako bi se postalo dobrim majstorom. Tomislav Krznarić, djelatnik Instituta nas je proveo kroz Institut i pokazao nam Zlatnu dvoranu, gdje smo vidjeli djela Celestina Medovića Dolazak Hrvata, Splitski sabor, Zaruke kralja Zvonimira, Krunidba kralja Ladislava, logggiu Zlatne dvorane, Frangešove brončane reljefe, alegorije sveučilišnih fakulteta naziva Teologija, Medicina, Justicijia ili pravo, Filozofija. Strop je oslikao IvanTišov. Raduju nas dani otvorenih vrata kada ćemo se vratiti i posjetiti Pompejansku sobu.

Dana 23. siječnja smo prošetali Trnjem od škole do Muzeja željeznice u Aveniji Vukovar. Kustosica Renata Veličan nas je ljubazno dočekala i pokazala nam lokomotive i vlakove koje su prometovale po Europi. Jedna od lokomotiva Plavog vlaka, lokomotiva koja je bila na vlaku koji je prouzročio najveću željezničku prometnu nesreću u Zagrebu, poštanski vagon uređen kao podsjetnik na vlak Orient expres, male lokomotive, kao i one koje su vukle velike ratne strojeve … sve je to izloženo i dostupno besplatno. Ispratila nas je ravnateljica Tamara Štefanec i poklonila svakome od nas brošure o vlakovima i tvornici Gredelj, vrijednom dijelu industrijske baštine koju treba sačuvati.

U srijedu 24. siječnja je Lav Paripović, akademski slikar umjetničkog imena Lav od Trnja, održao predavanje uz prezentaciju o street art umjetnosti učenicima u projektu u školskoj knjižnici. Nakon predavanja smo se družili i prošetali do tržnice Savica gdje nam je pokazao neka svoja djela kao na primjer mural na O.Š. Jure Kaštelana.

Kasno popodne 26. siječnja smo uživali u društvu kostimiranog turističkog vodiča Ive Sille, koja nam je noseći svoj fenjer svjetlila put po Kaptolu, Opatovini i Gornjem gradu uz anegdote i legende iz prošlosti Zagreba. Druženje smo završili kod uspinjače s obećanjem da nećemo probuditi zmaja.

Još jedan zimski utorak s proljetnim temperaturama nas je odveo iz škole na Trg bana Jelačića i dalje do Zagrebačke Katedrale. Priču o povijesti Katedrale s puno zanimljivih detalja nam je ispričao vodič Tomislav. U sakristiji Katedrale smo vidjeli freske iz 13. stoljeća, oltarnu sliku slikara Dürera, čuli od časne Line detalje iz bogate povijesti vjernika grada Zagreba, a kasnije i vidjeli plašt kralja Ladislava iz 11.st., najstariju Hrvatsku zastavu, kaleže, biskupske štapove, mitre, diptihon iz bjelokosti, relikvijare s uspomenama na svece, oplećak biskupa A.Kažotića iz 14. st. i mnoge druge vrednote naše Zagrebačke katedrale.

U utorak 6. veljače su učenici posjetili radionice Hrvatskoga narodnog kazališta i uz vođenje Ante Serdara obišli bravariju, kiparnicu, stolariju, slikarsku radionicu i projektni studio gdje se planiraju troškovi izvedbi predstava i projektiraju scene za predstave. U pripremama je izrada scene za predstavu Kralj Lear, a zahvalni smo i majstorima od kojih neki rade 42 godine i sudjelovali su u izradi scene za više od 600 premijera, što je doista impozantna brojka. Naši učenici su bili dodatno motivirani mogućnošću da se po završetku školovanja zaposle u HNK. S nestrpljenjem očekujemo predstavu.

U petak 9.veljače 2018. godine smo posjetili Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu. Nakon obilaska knjižnice, podijelili smo se u timove i istraživali za projekt.

U okviru projekta u planu su nam posjet Hrvatskoj radio televiziji, posjet Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, kazališne predstave, posjet Zoološkom vrtu i parku Maksimir, druženje sa najaktivnijim učenicima na planini  Medvednici, posjet rudniku Zrinskih i špilji Veternica, šetnja uz Savu, posjet tunelu Grič i Art parku, šetnja po Trnju, posjet ljevaonici zvona Tržec, posjet Muzeju suvremene umjetnosti te posjet zračnoj luci dr. Franjo Tuđman.

 

 
Priloženi dokumenti:
INDUSTRIJSKA_STROJARSKA_SKOLA_-_o_povijesti.pptx (1.14 MB)
Tražilica
 
ISŠ - kontakti
 
MATERIJALI ZA POPRAVNE I RAZREDNE ISPITE

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Kutak za učenike
 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko ste zadovoljni opremljenošću prostora naše škole?


 

 

 

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5028969
Ovaj mjesec: 4570
Ovaj tjedan: 243
Danas: 19
 

 
 
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
INFORMACIJE ZA RODITELJE
17.09.2018. 13:25
Informacije za roditelje 1.f razreda
Poštovani roditelji,  Razrednca  1. f  razreda, prof.  Marija Sovec,  će održavati informacije za roditelje u školskoj godini 2018./2019.  utorkom od 13:00 do 14:00 sati ili prema dogovoru s roditeljima.

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
NATJECANJA
17.04.2018. 17:03
Državno natjecanje učenika u zanimanjima instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater
Industrijsko - obrtnička škola u Šibeniku bila je 16. i 17. travnja 2018. godine domaćin Državnog natjecanja srednjih strukovnih škola obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije za učenike u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater. Učenici 3.d razreda naše Škole u zanimanju instalater grijanja i klimatizacije Nikola Kovač i Nikola Mikuš osvojili su iznimno uspješno četvrto mjesto. Naši učenici Kovač i Mikuš natjecali su se u kategoriji učenika vodoinstalatera pod vodstvom mentorice teorijskih nastavnih sadržaja Katarine Knežević dok je za praktični dio natjecanja bio zadužen mentor Slaven Kuhar. Učenici 3.e razreda Ivan Jurić i Dino Ibraković predstavljali su našu Školu natječući se u zanimanju učenika instalatera grijanja i klimatizacije. Ivan i Dino su, vođeni mentorima teorijskog i praktičnog dijela, Damirom Derišem i Slavenom Kuharom, osvojili odlično deveto mjesto . Iskrene čestitke svim natjecateljima i mentorima!

13.04.2018. 15:22
Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja
Državno natjecanje učenika strojarskih zanimanja održalo se u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu 12. i 13. travnja 2018. godine. Ukupno 43 učenika natjecala su se u područjima CNC tehnike glodanja i tokarenja te dizajniranju računalom u  AutoCAD-u i CATIA-i.  Osim učenika iz škole domaćina natjecanja, sudjelovali su i učenici iz Krapine, Varaždina, Zagreba, Karlovca, Rijeke, Zadra, Benkovca, Bjelovara, Virovitice, Đakova, Oroslavlja, Osijeka, Šibenika i Županje. Organizatori Državnog natjecanja, uz Tehničku školu iz Slavonskog Broda, bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Upravni odjel za društvene djelatnosti Brodsko-posavske županije. Industrijsku strojarsku školu predstavljao je učenik 2.c razreda Bruno Šikac u kategoriji dizajniranja računalom u AutoCAD- u u kojoj se natjecalo deset učenika. Naš Bruno Šikac osvojio je izvrsno sedmo mjesto pod vodstvom mentora Mate Sabola nastavnika strojarske skupine predmeta. Ovo je prvi puta da je učenik naše Škole sudjelovao na Državnom natjecanju u dizajniranju računalom u AutoCAD-u odmjerivši znanje s učenicima četverogodišnjih strukovnih škola pa samim time uspjeh učenika Brune Šikca i mentora Mate Sabola smatramo još značajnijim.

 
VIJESTI - NASLOVNICA
21.09.2018. 10:06
Webinar Sigurnost i zaštita zdravlja na radu
Industrijska strojarska škola održat će webinar Sigurnost i zaštita zdravlja na radu u utorak 25. rujna 2018. godine u 8:50 sati. Webinar je namijenjen učenicima prvih razrednih odjela srednjih strukovnih škola obrazovnog sektora strojarstva, brodogradnje i metalurgije. Cilj webinara je interaktivnim načinom tj. nizom kvizova i video sadržaja osvijestiti učenicima važnost tehničkog aspekta zaštite na radu, ali i skrenuti pozornost na zdravstvene posljedice nepridržavanja zaštite na radu. Od škola sudionica webinara očekuje se mrežna povezanost i klik na poveznicu https://connect.carnet.hr/sigurnostizdravlje2018 te oprema za projekciju i, naravno, vaše dragocjeno vrijeme i volja za organizaciju i provedbu ovog webinara kojeg radimo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Drago nam je najaviti da će sudionike webinara pozdraviti i viši stručni savjetnik Damir Zvonar iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Više o webinaru i načinu uključivanja, možete pročitati u nastavku.

22.07.2018. 20:36
Natječaj za sudjelovanje učenika u mobilnosti Erasmus +
Nositelj projekta: Industrijska strojarska škola Naziv projekta:„Competitive VET  for learners and teachers“- COVET Broj ugovora: 2018-1-HR01-KA102-046990         Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je našoj školi projekt COVET, ukupne vrijednosti 51.326 EUR, a koji će se provesti u razdoblju 01.06.2018. do 31.05.2019. Cilj projekta: stjecanje iskustva međunarodne prakse uz osnaživanje stručnih i osobnih kompetencija naših učenika i nastavnika Projektom je osigurana stručna praksa u inozemstvu u trajanju od 16 dana za učenike koji se obrazuju u programima: -  CNC operater - 8 sudionika; u Francuskoj, u gradu Toulouseu koju realiziramo u suradnji s partnerom CFAI Midi Pyrenees (Centar za obuku tehnoloških industrija) Termin provedbe: 1. do 16.12.2018. godine -tehnički crtač – 4 sudionika i automehaničar- 6 sudionika u Irskoj, grad Bray/Dublin, koji se realizira  suradnji s Martello Training Ltd., u veljači 2019. godine 2 nastavnika, mobilnost u trajanju od 7 dana u Finskoj, Esboo/Helsinki Postupak prijave: Svi zainteresirani učenici prijavljuju se putem prijavnog obrasca (u prilogu) te životopisa u kojem navode i motivaciju za sudjelovanje u projektu Prijave se dostavljaju na e-adresu industrijskastrojarskaskola@gmail.com   ili osobno u tajništvo škole do 14. rujna 2018. godine Komisija za odabir odredit će bodove prema zadanim kriterijima: Motiviranost za stjecanjem stručnih znanja u inozemstvu prosjek ocjena iz zadnjeg završenog razreda vladanje (broj neopravdanih sati) znanje engleskog jezika poznavanje i razumijevanje struke vježbe i praktična nastava u školi praktična nastava izvan škole natjecanja sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima socio-ekonomski status Prilozi pod "više": Prijavni obrazac i Motivacijsko pismo                            

10.07.2018. 20:11
Županijsko stručno vijeće strojarstva ponovo u našoj školi
Naša je škola 4. lipnja ove godine organizirala stručni skup Županijskog stručnog vijeća strojarstva za trogodišnje strukovne škole Grada Zagreba u Obrazovnom sektoru strojarstva, brodogradnje i metalurgije. Cilj skupa je bio upoznavanje nastavnika s novim tehnologijama i potrebama tržišta rada, mogućnostima uređenja škola korištenjem EU-fondova, 3D modeliranje i ispis te interaktivni oblici nastave. Uz sadržajno bogat i zanimljiv program skupa, uz više predavača, sudionici su skup ocijenili zanimljivim i korisnim za svoj budući rad. Bivši učenik naše škole, Dean Glasnović predstavio je tvrtku Gramont-Drenova doo te, između ostalog ukazao na kadrovske probleme, tj. nedostatak mladih stručnih djelatnika. Pozvao je nastavnike na suradnju kako bi se učenicima omogućila praktična nastava, ali i radno mjesto u njihovom poduzeću. Naš gost, predavač iz susjedne nam Slovenije, Krištof Debeljak iz Škofje Loke, prezentirao je nove tehnologije, trendove na tržištu rada i Industriju 4.0. Krištof Debeljak je također organizator mnogih učeničkih susreta i natjecanja u regiji kao npr. Bri-es i SkillMe. Sven Skok iz tvrtke SMC je demonstrirao didaktičku opremu s područja hidraulike i procesne tehnike, a ravnateljica Tehničke škole Slavonski Brod, Vikica Lukić prezentirala je mogućnosti opremanje škola putem EU fondova temeljene na vlastitom primjeru i iskustvu svoje škole.  Kolege iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića Kristina Škaler i Robert Lešković održali su radionicu Izrada personaliziranog odljevka 3D modeliranjem, 3D ispisom i toplim oblikovanjem. Nakon kraće prezentacije, nastavnici - sudionici županijskog stručnog vijeća su samostalno, koristeći računalni program, nacrtali modele koje su učenici, članovi FabLab udruge izradili na 3D pisačima. Stručne suradnice naše škole, pedagoginja Katarina Savić i psihologinja Tanja Dumbović održale su dvije pedagoške radionice iz područja interaktivnih oblika nastave. Radionice „Nasa exercise“ i Escape (Class) room približile su nastavnicima važnost i prednosti grupnog rada tijekom nastave. U radu stručnog skupa sudjelovalo je 50 nastavnika i stručnih suradnika iz strukovnih škola grada Zagreba i Zagrebačke županije, kao i viši savjetnik Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Damir Zvonar. 

 

 

 

Uputite prijedloge, kritike, pohvale ... na web sadržaj škole na adresu:

industrijska.knjiznica

@gmail.com

 

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju