preskoči na sadržaj

Industrijska strojarska škola

VIJESTI IZ ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Započele božićne aktivnosti

Autor: TANJA Novak Pavić, 26. 11. 2021. 10:25

U očekivanju prvog adventskog tjedna, započeli smo s aktivnostima i kreativnim radionicama za učenike u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana. Vesela skupina učenika 1. c razreda provela je 2 školska sata u školskoj knjižnici i čitaonici. Jedan školski sat smo u povodu Godine čitanja posvetili mrežnoj stranici Virtualne knjižnice ISŠ-a, a drugi sat su učenici ukrašavali pano ispred školske knjižnice izrađivanjem 3D pahuljica te borića od starih CD-ova.

Ciljevi ovakvih radionica su poticanje maštovitosti i kreativnosti kod učenika te želje za timskim radom i zajedništvom u duhu adventa i Božića.

[više]

Ajmo HRVATI se s knjigom!

Autor: TANJA Novak Pavić, 14. 11. 2021. 12:10

I ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti. I naša se škola, kao i svake godine, pridružuje osnovnom cilju manifestacije, a to je ukazati na važnost knjige i čitanja. Osobito je važno naglasiti da se ovogodišnja manifestacija održava u okviru Godine čitanja, a moto je: Ajmo HRVATI se s knjigom!“. Moto ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se hrabro suoče s knjigom i čitanjem. U povodu ovog slavljenja knjige i čitanja te poticanja na čitanje u školskoj je knjižnici postavljena izložba noviteta suvremenih hrvatskih književnika pod naslovom „100 % domaće – hrvatski autori u Godini čitanja". Za izložbu i prezentaciju smo izdvojili suvremene hrvatske autore, perspektivne i zanimljive u svom izričaju te popularne i rado čitane u hrvatskoj mlađoj populaciji. To su ovoga puta: Miro Gavran, Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Damir Karakaš, Davor Rostuhar, Ante Tomić i Kristian Novak. Zavirite u njihova djela, čekaju vas u školskoj knjižnici!

[više]

Upoznavanje učenika prvih razreda sa školskom knjižnicom

Autor: TANJA Novak Pavić, 2. 11. 2021. 10:06

U okviru odgojno-obrazovne djelatnosti školske knjižnice, svi učenici prvih razreda u listopadu svake godine organizirano posjećuju knjižnicu i jedan do dva školska sata provedu u upoznavanju usluga koje nudi školska knjižnica i čitaonica. U skladu s poštivanjem epidemioloških mjera i ove smo godine učenike prvih razreda upoznali s knjižnom i neknjižnom građom kao i različitim izvorima informacija  u knjižnici te ostalim uslugama koje nudi knjižnica naše škole. Učenicima je osobita pozornost obraćena prezentaciji mrežne stranice Virtualne knjižnice ISŠ-a koja im može pomoći u svladavanju nastavnih sadržaja i pružiti mnoštvo sadržaja za provođenje slobodnog vremena, također i u uvjetima nastave na daljinu.  Učenici se ovim prvim dolascima u školsku knjižnicu i ugodnim druženjem informiraju o svojim pravima, dobiju članske iskaznice, predstavi im se rad knjižnice putem prezentacije te se upoznaju s mrežnim stranicama škole i knjižnice. Na kraju učenici vrlo rado sudjeluju u Kahoot kvizu koji im,  istovremeno na zabavan i poučan način, približava rad školske knjižnice. Učenicima se također daje mogućnost da se pismeno izraze o svojim očekivanjima i željama u vezi školske knjižnice. Ovakvim zanimljivim druženjem učenike se potiče na naviku dolaženja u knjižnicu, a osim toga razvijamo i potičemo  čitateljsku, medijsku i informacijsku pismenost kod učenika.

[više]

Predstavljanje letka Virtualne školske knjižnice Vijest ima dokument u privitku

Autor: TANJA Novak Pavić, 15. 10. 2021. 18:04

U povodu Godine čitanja izradili smo i učenicima prvih razreda predstavili letak Virtualne školske knjižnice. U letku se nalaze QR kodovi koji korisnike poveznicama izravno upućuju na mrežne stranice pojedinih područja u Virtualnoj školskoj knjižnici. Tako učenici mogu na jednostavan i brz način pronaći mnoštvo poveznica na korisne materijale za nastavu i izvore znanja. Isto tako mogu se odmah povezati na mrežna mjesta koja sadrže digitalna izdanja cjelovitih knjiga, tj. e-knjige koje učenici mogu čitati besplatno. Tu je i QR kod s poveznicom na mnoštvo sadržaja za provođenje slobodnog vremena. Osim toga, na letku su poveznice na referentnu zbirku (enciklopedije, priručnici, leksikoni), na e-učenje, e-časopise te na digitalne alate.

[više]

Predavanje o virtualnoj knjižnici i o radu školske knjižnice u vrijeme nastave na daljinu Vijest ima dokument u privitku

Autor: TANJA Novak Pavić, 12. 7. 2021. 17:35

U sklopu međužupanijskog stručnog vijeća srednjoškolskih knjižničara za tri županije (Grad Zagreb, Zagrebačka  i Krapinsko-zagorska županija), školska knjižničarka Industrijske strojarske škole Tanja Novak-Pavić održala je 7. srpnja 2021. godine predavanje o radu školske knjižnice u vrijeme nastave na daljinu: "Virtualnom knjižnicom do znanja".  Predavanje se održavalo na mreži, a uključivalo je upute za izradu web stranice virtualne knjižnice u digitalnom alatu Google Sites. Prezentacija se nalazi u privitku.

[više]

Zašto slavimo Međunarodni praznik rada?

Autor: TANJA Novak Pavić, 30. 4. 2021. 20:19

Dragi učenici!

 

Sutra je Međunarodni praznik rada, čestitamo vam taj dan!

 

Podsjetimo se: zašto zapravo slavimo taj dan, 1. svibnja, i što on znači danas u suvremenom društvu?

 

Prvi dan u mjesecu svibnju obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja daleke 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika. Cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno beskrupuloznim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.

U Chicagu je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem, mnogo je radnika ubijeno i ranjeno. U spomen na to krvoproliće u Chicagu, na kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

I u Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine. Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice, a zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma govornici su na velikoj radničkoj skupštini pred 1000 radnika naglašavali: "Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi". Tijekom sljedećih godina radnici su u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene društvene napetosti. U istočnim zemljama radnički su pokreti nadzirani od komunističkih partija, koje su formalno zagovarale socijalnu pravdu, ali su radnici često još više bili izrabljivani nego na Zapadu.

 

Čiinjenica je da su mnoge kasnije proslave Prvoga svibnja u svijetu bile pretvorene u velebne državne priredbe, mimohode, ili pak u vojne parade koje su imale za cilj pokazati moć države i radničku klasu kao potporu državnom režimu. Usprkos tome što se taj dan često koristio za propagiranje ciljeva određenih političkih skupina, danas se proslava prvoga svibnja ipak označava kao dan solidarnosti radništva i općenito radnih ljudi cijeloga svijeta.

 

Tog dana radnici i sindikati ukazuju na status radnika u društvu, na neriješena radnička pitanja i probleme, a sve u cilju kako bi se društvo senzibiliziralo za postojeća pitanja i poboljšao status radnika i njihovih prava.

[više]

Noć knjige 2021. - Ljekovita moć knjige

Autor: TANJA Novak Pavić, 22. 4. 2021. 15:36

I ove godine u Noći knjige, 23. travnja 2021. godine, već desetu godinu zaredom, želimo skrenuti pozornost na knjigu, na radost i veselje čitanja.

petak 23. travnja slavimo jubilarnu desetu Noć knjige. U Godini čitanja osobito je potrebno skrenuti pozornost na knjigu i čitanje te govoriti o položaju i vrijednosti knjige u suvremenom društvu.

Predstavljamo vam Knjigušku, zaštitno lice Noći knjige 2021. Ona je pripovjedačica ljekovitih priča, krojačica, iscjeliteljica staroga kova što za svaku boljku nudi čarobna slova! 

 

Tema ovogodišnje Noći knjige 2021. je ljekovita moć knjige.

"Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.

U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja. Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?"

Zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i prisustvo knjiga u našem životu.

[više]

Ususret Uskrsu!

Autor: TANJA Novak Pavić, 31. 3. 2021. 11:50

Vrijeme je dobrih djela, vrijeme je nove nade!

U povodu nadolazećeg najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, u školskoj smo knjižnici organizirali kreativnu uskrsnu radionicu za učenike. Uz zabavno druženje, izrađivali smo uskrsne dekoracije raznovrsnim tehnikama, ponajviše izrađivanjem 3D pisanica od papira čime smo vježbali i crtanje po predlošku.

U radionici su sudjelovali učenici 3.e razreda, zajedno s razrednicom Ivanom Šutalo.

 

 

[više]

2021. - Godina čitanja

Autor: TANJA Novak Pavić, 24. 2. 2021. 18:31

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi!

Međunarodni dan materinskoga jezika, Dani hrvatskoga jezika, Mjesec hrvatskoga jezika pa sve do Godine čitanja

Godina 2021. je proglašena Godinom čitanja, a tu odluku donijela je Hrvatska vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija u sklopu akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja. Ovom se akcijom želi pridonijeti razvoju kulture čitanja i omogućiti što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Uslijed novih pandemijskih okolnosti čitanje je aktivnost koja može doći više do izražaja i poboljšati ukupnu kvalitetu života svakog pojedinca, a osobito mladog čovjeka.

I naša će škola obilježiti Godinu čitanja s više aktivnosti tijekom cijele godine. Održat ćemo radionice na temu „Pjesnici o proljeću“ te radionice o cjelovitim digitalnim izdanjima na mrežnim stranicama gdje će se učenici upoznati s web stranicama koje nude besplatna izdanja knjiga. Učenici će izrađivati digitalne postere i plakate na temu „Čitanje je opet in“ i '21. -Godina čitanja“, a profesorice hrvatskog jezika će također osmisliti i druge aktivnosti promoviranja i poticanja čitanja u 2021. godini.  Mjesec hrvatske knjige u listopadu i studenom osobito će biti posvećen Godini čitanja s izložbama i radionicama o povijesti knjige i čitanja.

Učenici 1. a razreda su, pod voditeljstvom prof. Ivane Jagić obilježili Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače, kad započinje Mjesec hrvatskoga jezika i traje sve do 17. veljače 2021. godine. (Od 13. do 17. ožujka posebno se obilježavaju Dani hrvatskoga jezika.) Učenici su kroz osobni angažman osvijestili značaj materinskoga jezika za nacionalni identitet svakog naroda, govorili su o jezicima u Europskoj uniji, o razvoju i promjenama jezika, s naročitim naglaskom na hrvatski jezik. Profesorica Jagić će također s učenicima drugih razreda provesti radionice o stvaranju čitalačke publike.  Fotografije izložbi su u nastavku.

[više]

Pobjednica fotografskog natječaja

Autor: TANJA Novak Pavić, 20. 11. 2020. 19:10

Na fotografski natječaj u sklopu Mjeseca hrvatske knjige pod naslovom „Knjiga, ja i razlistani listopad“ najljepše fotografske radove poslala je Lucija Lobor, učenica 3. c razreda. Lucija je bila kreativna i originalna; uključila je motiv razlistane knjige i razlistane jeseni u svoje fotografije. U svojim fotografijama također je istaknula igru sjena i svjetlosti, kombinaciju oštrog i zamućenog te je maštovito ukomponirala raznobojno lišće u kompoziciju fotografije. Čestitamo Lucija, nagrada je zaslužena! Lucijine fotografije pogledajte u nastavku!

[više]

Ostanimo negativni, ali mislimo pozitivno!

Autor: TANJA Novak Pavić, 15. 11. 2020. 20:38

Što je COVID-19? Koji su simptomi ovog novog virusa? Kako razlikovati simptome COVID-a od simptoma gripe ili prehlade? Kako se zaštititi od novog virusa? Koje su preventivne mjere zaštite? Koje skupine ljudi su najugroženije? Koji su postupci prilikom izlaska iz kuće? Kako se ponašati u društvu? Kako pravilno nositi masku za lice? Kako pravilno prati ruke? Samo su neka od pitanja na koja želimo odgovore ovih dana. Na info-panou ispred knjižnice pronaći ćete odgovore na sva ta pitanja ... Ostanimo odgovorni, držimo razmak, ostanimo negativni, ali mislimo pozitivno! 

[više]

"Razlistaj se" - obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige 2020.

Autor: TANJA Novak Pavić, 21. 10. 2020. 19:27

„Mjesec hrvatske knjige“ tradicionalna je i najveća manifestacija  u Hrvatskoj posvećena knjizi, čitanju, knjižarstvu i knjižničarstvu. Svake se godine, već više od dva desetljeća odvija u isto vrijeme, od 15. listopada do 15. studenoga kada se u mnogim hrvatskim knjižnicama slavi knjiga i čitanje mnogobrojnim sadržajima. Ove godine ti će sadržaji biti malo drukčiji, tj. prilagođeni epidemiološkim mjerama. Ovogodišnji moto Mjeseca hrvatske knjige na razini cijele Republike Hrvatske je „Razlistaj se“ i posvećen je planetu Zemlji. Naša će se škola također uključiti u obilježavanje ove značajne manifestacije s nekoliko aktivnosti. U školskoj knjižnici će biti postavljena izložba literature o planetu Zemlji, uredit ćemo izložbeni pano pod naslovom „Razlistani listopad“, a za učenike ćemo organizirati natječaj za najbolju fotografiju pod nazivom „Knjiga, ja i razlistani listopad“. U organizaciju i provođenje fotografskog natječaja uključene su i profesorice hrvatskog jezika: Barbara Crnčan, Iva Bojčić, Ivana Jagić i Ivana Macan. Pravila fotografskog natječaja možete pročitati u nastavku pod "više".

[više]

Kako se ponašati u školskoj knjižnici?

Autor: TANJA Novak Pavić, 16. 9. 2020. 09:24

Dragi učenici!

S obzirom na novonastalu situaciju u vezi pandemije COVID-19, kao što se nastavni proces prilagođava preporučenim epidemiološkim mjerama, tako se i rad školske knjižnice i njezine usluge prilagođavaju novonastaloj situaciji. Molimo vas da poštujete preventivne mjere opreza u širenju koronavirusa:

1. Prije ulaska u knjižnicu obvezno je staviti zaštitnu masku na lice.

2. Nakon ulaska obvezno dezinficirati ruke.

3. U knjižnicu ulazi po jedna osoba.

4. Obvezan je propisani razmak od 2 metra između korisnika i knjižničarke.

5. Posuđene knjige se vraćaju u kutiju koja se nalazi kod ulaza u knjižnicu. U knjigu se umetnu osobni podaci učenika (ime, prezime i razred).

Učenici drugih i trećih razreda koji nisu vratili zadužene knjige iz prethodne školske godine mogu ih vratiti u knjižnicu bez naplate zakasnine.

Želimo vas također podsjetiti i na korištenje Virtualne knjižnice ISŠ-a. Na ovim ćete stranicama pronaći mnoštvo poveznica na korisne materijale za nastavu i izvore znanja, kao i na mrežna mjesta koja sadrže digitalna izdanja cjelovitih knjiga. Osim toga, tu je i mnoštvo savjeta kako provesti svoje slobodno vrijeme s puno sadržaja i poveznica. 

[više]

Stop dimu cigareta! - Kviz uz Svjetski dan nepušenja

Autor: TANJA Novak Pavić, 30. 5. 2020. 15:00

Dragi učenici!

Dana 31. svibnja se, uz Dan grada Zagreba, obilježava i Svjetski dan nepušenja.

Koliko zapravo znate o štetnosti pušenja? Recite stop duhanskom dimu!

Na priloženoj poveznici riješite kviz koji smo za vas pripremili u povodu obilježavanja svjesnosti o štetnosti pušenja: https://learningapps.org/watch?v=p1uve746a20 .

Vjerujemo da ćete i nešto novo saznati, ali i poslije ovog kviza biti još ustrajniji u tome da ne konzumirate cigarete!

Pušenje je opasna, nelogična i skupa ovisnost! Ne dopustimo malenom „smotuljku“ koji sadrži 4000 otrova da ugrožava naš život, slobodu, a i naš novčanik! Nije cool slijepo pratiti nečije ponašanje, ako znamo da to šteti nama i našemu zdravlju! Cool je biti svoj i imati čvrst stav te samouvjereno i odlučno odbiti cigaretu!

U nastavku pod "više" možete pogledati pojašnjenja odgovora iz kviza.

[više]

Kviz: Koliko poznaješ svoj grad? - Uz Dan grada Zagreba 31. svibnja

Autor: TANJA Novak Pavić, 27. 5. 2020. 12:15

Dragi učenici!

 

Krajem ovog tjedna očekuju nas dva značajna datuma: ponovo slavimo Dan državnosti 30. svibnja, a 31. svibnja obilježavamo Dan grada Zagreba.

Za početak riješite kratak kviz o Zagrebu koji smo za vas pripremili u povodu našega grada i saznajte koliko poznajete naš glavni grad: https://learningapps.org/watch?v=pn0iqbbit20

Zabavite se, možda naučite i nešto novo o Zagrebu!

[više]

Dan planeta Zemlje Vijest ima dokument u privitku

Autor: TANJA Novak Pavić, 22. 4. 2020. 14:04

Dragi učenici,

Danas, 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje.

Ovogodišnje obilježavanje ovoga dana je posebno zbog izmijenjene svakodnevnice, ali cilj svejedno ostaje isti: potaknuti ljude na razmišljanje i djelovanje u smjeru smanjenja čovjekova štetnog učinka na okoliš. Ova godina je po mnogočemu simbolična pa i po 50-toj obljetnici obilježavanja. Prilažem vam dvije prezentacije koje molim da pogledate i poslušate. U prvoj prezentaciji o Danu planeta Zemlje ćete pronaći prijedloge za aktivnosti obilježavanja Dana planeta Zemlje tijekom pandemije COVID-19 te pokušajte odgovoriti na pitanja iz prezentacije.

Druga prezentacija govori o obnovljivim izvorima energije. Uključite ton kako biste čuli neke činjenice o klimatskim promjenama, digitalnoj i energetskoj revoluciji, obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije i dr. Također se u prezentaciji nalazi nekoliko pitanja na koja pokušajte dati odgovore. (Autori prezentacija su navedeni u priloženim dokumentima).

[više]

Istražite virtualnu knjižnicu Industrijske strojarske škole

Autor: TANJA Novak Pavić, 6. 4. 2020. 23:15

Dragi učenici, roditelji i nastavnici! 

Za vrijeme trajanja nastave na daljinu, školska knjižnica nastavlja s radom u virtualnom okruženju kao pomoć i podrška učenicima, roditeljima i nastavnicima. 

Na ovoj poveznici nove web stranice Virtualne knjižnice Industrijske strojarske škole nalazi se mnoštvo korisnih materijala za nastavu i izvore znanja kao i mrežna mjesta koja sadrže digitalna izdanja cjelovitih knjiga. Osim toga, tu je i mnoštvo savjeta kako provesti svoje slobodno vrijeme s puno sadržaja i poveznica. Želimo vam ovo vrijeme učiniti sadržajnijim i bogatijim te će nam osnovni zadatak biti objavljivanje sadržaja i poveznica na edukativne stranice, digitalne alate, besplatne kulturne virtualne događaje, preporuke za čitanje i korištenje slobodnog vremena. Nadamo se da će svatko od vas pronaći nešto za sebe jer pravilo #ostanidoma, nauči nešto novo i upotpuni svoje slobodno vrijeme, još uvijek vrijedi. Ta će se stranica s vremenom nadopunjavati novim sadržajima, aktualnim informacijama i materijalima. 

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
ISŠ - kontakti
 

Dragi učenici,

ovdje se nalaze pitanja i primjeri  zadataka za popravne i razredne ispite te općenito za svladavanje gradiva za sve predmete.

 
PRVI RAZREDI
 
DRUGI RAZREDI
 
TREĆI RAZREDI
 
Vremenici

 
Školska knjižnica
 
Anketa
Koliko često posjećujete ovu web stranicu?

 
POVEZNICE

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 11. 2009.

Ukupno: 5197683
Ovaj mjesec: 2567
Ovaj tjedan: 505
Danas: 17
 
 
 
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
 > O školi  > Školska knjižnica  > Vijesti iz školske knjižnice
CMS za škole logo
Industrijska strojarska škola / Avenija Marina Držića 14, HR-10000 Zagreb / ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr / ured@ss-industrijska-strojarska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju